"Moni suomalaisnuori on sielultaan liian vanha ja turvallisuushakuinen"

Kannattaa tehdä hassuja valintoja! Se on tätä nykyä yksi Linda Liukkaan, 26, motoista. "Chance favors those in motion" on toinen tärkeä johtoajatus.

Suomalaisen nuoren polven startup-liikehdinnän keulahahmo Linda Liukas on sitä mieltä, että moni parikymppinen suomalainen on sielultaan liian vanha. Liiallinen turvallisuushakuisuus ohjaa valintoja jo nuorena. Seikkailuhenkeä ja riskinsietoa tarvittaisiin enemmän.

− Viisi vuotta sitten olin kauppislainen ja varma siitä, mitä tekisin muutaman vuoden päästä. Kuviot olivat selvillä. Nyt olenkin töissä startupissa, Liukas sanoo.

Liukkaalla on varaa puhua nuorten rohkeuden puutteesta. Itse hän lähti keväällä töihin New Yorkiin. Startup ei ole kaikkein vakain paikka olla töissä, sillä startupin mahdollisen kasvun taipaleella voi sattua mitä tahansa.

Liukas osaa pistää tämänkin riskin oikeisiin mittasuhteisiin.

− Pahinta, mitä minulle voisi täällä tapahtua on, että saisin potkut. Silti olisin ehtinyt oppia vaikka mitä ja saanut kontakteja, joita en ikinä olisi saanut Suomesta käsin. Ei mahdollisuuksia tuoda tarjottimella, pitää olla itse liikkeessä.

Liukas on töissä kahden parikymppisen miehen johtamassa startupissa nimeltä Codecademy. Liukas on startupin ensimmäinen ei-tekninen työntekijä ja titteliltään community manager. Hän hoitaa yhteyksiä startupin ulkopuolelle ja miettii, miten esimerkiksi kirjastot, terveyskeskukset tai kehitysmaat voisivat hyötyä koodausosaamisesta.

Codecademyn tavoitteena on tuoda kaikkien saataville napakoita ja laadukkaita verkkomateriaaleja koodaamisesta. Kuka tahansa koodaamisesta kiinnostunut voi Codecademyn avulla opiskella esimerkiksi CSS:ää, ohjelmointia tai websivujen rakentamista.

Codecademy vaikuttaa luontevalta jatkumolta Liukkaan aikaisemmalle projektille Rails Girsille. Rails Girlsinideana on tarjota nuorille naisille ja tytöille koodaustyöpajoja.

"Think big" ja "tekemällä oppii"

Yhdysvalloissa vietettyjen harjoittelu- ja opintojaksojen myötä yksi Liukkaan mieleen jäänyt ohjenuora on ajatella suuresti, think big.

− Avoinna olevia mahdollisuuksia ei kannata unohtaa ja urautua paikalleen, varsinkaan kovin nuorena, hän sanoo.

Liukas on New Yorkissa uteliaalla mielellä. Mitä esimerkiksi seuraavan parin vuoden aikana tulee tapahtumaan, sitä hän ei tiedä.

New Yorkissa työpäivät ovat pitkiä ja saattavat venyä iltamyöhään. Innostus omaa alaa ja omia valintoja kohtaan tuntuu kuitenkin Liukkaan tapauksessa kantavan pitkälle.

− Puheillani nuorten rohkeuden puutteesta en tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi yhtäkkiä muuttaa New Yorkiin. Sen sijaan nuoren ihmisen ei pitäisi unohtaa kaikki avoinna olevia mahdollisuuksia, Liukas summaa.Teksti: Iida Ylinen

Kuvat: Shutterstock ja Linda Liukas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja