"Monelle perheelle varmasti isokin ongelma" – onko opettajien lahjominen mennyt jo liiallisuuksiin?

Joidenkin perheiden toiveena on hankkia opettajalle kallis lahja. Lahja-asioista olisi tärkeää sopia etukäteen esimerkiksi vanhempainillassa.

Muistatko vielä lapsuuden joulut? Jännityksen, ilon lahjasta, joka paljastui paperikääreestään? Onnen, kun sait kehuskella lahjalla kavereillesi, ja olit koulun lahjavoittaja...

Siis mitä?

– Kyllä joululahjojakin verrataan joulun jälkeen. Kuka sai määrällisesti eniten ja kuka sai niin sanotusti parhaita juttuja, luokanopettaja Jasmine* kertoo.

– Jos muut ovat saaneet kirjoja ja leffoja ja yksi on saanut iPadin, kyllä iPad voittaa mennen tullen, vaikka leffoja olisi tuhat.

Jasmine* on toiminut ala-ja yläasteella luokanopettajana kymmenisen vuotta. Ennen tätä hän työskenteli erityisopettajana.

Jasmine kritisoi muun muassa lasten syntymäpäiväjuhlia, joista on tullut kilpavarustelua: hienoimpiin juhliin ei köyhällä perheellä ole varaakaan, ja ilman kelvollista lahjaa lapsen on turha haaveilla seuraavan vuoden kutsusta.

Opettajalle kallis lahja?

Joulu on paitsi perheen, myös opettajan lahjomisen aikaa. Jasminen mukaan muista kouluista on kantautunut tietoa kiivaasta taistosta, jota jotkut perheet käyvät opettajan lahjan suhteen.

Joidenkin perheiden toiveena on hankkia opettajalle kallis lahja. Köyhemmän perheen rahapussiin monen kympin lahja tekee kuitenkin suuren loven.

– Monelle perheelle se on varmasti isokin ongelma. Meillä on sovittu niin, ettei enempää kuin viisi euroa per perhe. Jos joku perhe antaa vähemmän, se on ollut ok, koska olen nimenomaan pyytänyt, että kaikki lahjoittavat sen verran kuin omaan kukkaroon käy. Tiedän sellaisiakin opettajia, joille hankitaan todella hintavia lahjoja, Jasmine kuvaa.

Hän itse on sopinut oppilaidensa vanhempien kanssa, että haluaa mieluiten aineettoman lahjan.

– Jos minulle annetaan esimerkiksi joululahjaksi Planin tai World Visionin tai muun järjestön erilainen lahja, tuon kortin tai tulosteen luokkaan, pidän sitä esillä ja kerron lahjasta oppilaille. Näin voin toimia esimerkkinä siitä, että lahjan ei tarvitse olla esine tai edes itselleni hyödyllinen, vaan että minusta on ilo saada lahja, josta on iloa tai hyötyä vieraalle ihmiselle jossain päin maailmaa. Olen esimerkiksi saanut kirjoja Nepaliin, kanoja Afrikan maihin ja niin edelleen, Jasmine kuvailee.

Hänen mielestään lahja-asioista olisi tärkeää sopia etukäteen esimerkiksi vanhempainillassa.

– Mikä olisi sellainen summa, että kaikki perheet pystyisivät siihen?

Paljonko opettajan lahja saa maksaa? Kysyimme äideiltä!

Minkä ikäisiä lapsia sinulla on?

Tytöt, 2 vuotta ja 5 vuotta

Mitä annat oman lapsesi opettajalle/hoitajalle lahjaksi?

Päiväkotiin olemme yleensä lasten kanssa yhdessä leiponeet jotain. Hoitajia on siellä niin monta, että jokaiselle oman lahjan hankkiminen tuntuu aika isolta panostukselta. Kakku ja kahvipaketti päiväkodin taukotilaan on ollut jouluperinteemme.

Mikä mielestäsi on lahjan sopiva hinta?

Opettajan, hoitajan, muskariopen lahjan hinnaksi sopiva on mielestäni noin 10 euroa. Ehkä erittäin tärkeän opettajan esimerkiksi lopettaessa kokonaan voisin maksaa enemmänkin.

Minkä ikäisiä lapsia sinulla on?

Yksi lapsi, 3 vuotta.

Mitä annat oman lapsesi opettajalle/hoitajalle lahjaksi?

Meidän päiväkodissa kerättiin vanhempien kesken kimppalahja. Jokainen maksoi 15 euroa (per lapsi), ja kokonaissummasta ostettiin kolmelle hoitajalle lahjakortit.

Mikä mielestäsi on lahjan sopiva hinta?

Mielestäni sopiva hinta on 10–20 euroa. Mutta kannatan ehdottomasti kimppalahjaa, sillä se on luultavasti saajalleen loppujen lopuksi järkevämpi kuin saada 20 suklaarasiaa tai joulukukkaa. Ja sillä estetään myös ”kilpavarustelu” vanhempien kesken.

Minkä ikäisiä lapsia sinulla on?

Pojat, 9 vuotta, 7 vuotta ja 4 vuotta

Mitä annat oman lapsesi opettajalle/hoitajalle lahjaksi?

Annan perinteisesti itse tehdyn saaristolaisleivän, jokaiselle oman. Pahimpana vuonna (kun kaikki lapset olivat päiväkodissa eri ryhmissä, joissa on 3–4 aikuista ryhmässä) muistamisia tuli yli kymmenen.

Joskus olen laittanut rahaa yhteislahjaan ja olen myös laittanut rahaa hyväntekeväisyyteen päiväkodin nimissä ja vienyt henkilökunnan tiloihin yhteistä hyvää (leipomuksia).

Mikä mielestäsi on lahjan sopiva hinta?

Sopiva lahjan hinta on 5–10 euroa.

Mitä opettajille kannattaa ostaa? Katso:

Lahjakortit suosiossa 1:55

 Haluatko kertoa meille aiheeseen liittyvän tarinasi? Täytä lomake:

*haastateltavan nimi on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat