Mökkikauppa käy koronan takia kuumana: "Jokainen voi kysyä itseltään, haluaako istua mökkilaiturin nokassa vai lentokoneessa maski naamalla"

Onko tässä Suomen ökyin"mökki"? 0:30
Onko tässä Suomen ökyin mökki?

Koronaepidemia vauhdittaa kesämökkien kauppaa, kun suomalaisten kesäsuunnitelmat keskittyvät entistä enemmän kotimaassa oleiluun, arvioivat kiinteistökaupan asiantuntijat.

OP kertoi keskiviikkona, että osuuspankeista haettiin huhtikuussa lainoja vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Ilmiötä selittää OP:n mukaan muun muassa se, että mökkisesonki alkoi lauhan talven ansiosta poikkeuksellisen aikaisin. Myös se, että tänä vuonna aiempaa useampi viettää koronaviruksen vuoksi kesälomansa kotimaassa, vaikuttaa mökkien kysyntään.

– Markkinoilla kärsitään nyt tarjonnan puutteesta, eli kesämökkien kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan. Myös kuivan maan mökit kiinnostavat nyt ostajia, OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo.

Christien mukaan koronavirus näyttäisi vaikuttavan kesämökkien kysyntään myös sikäli, että nyt haetaan mökkejä, joissa on mahdollista tehdä etätöitä. Kulkuyhteyksien täytyy olla hyvät, nettiyhteyksien täytyy toimia ja varustelutason täytyy muutenkin olla riittävä.

OP:n kiinteistönvälittäjän OP Kodin kautta kesämökkejä myytiin tammi-huhtikuussa 30 prosenttia viime vuotta enemmän.

"Mökkeily on kasvava trendi"

Myös Nordeassa on tehty kesämökkimarkkinoiden suhteen samansuuntaisia havaintoja kuin OP:ssa.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan mökkeily on kasvava trendi, mikä näkyy muun muassa kuivan maan mökkien aiempaa paremmassa kysynnässä.

– Kotimaan matkailu tulee olemaan yksi voittajista sitten, kun yhteiskunta normalisoituu. Ja mökkeily on keskeinen osa kotimaan matkailua, Pajala sanoo.

– Nythän moni lentoyhtiö on lanseerannut maskipakon, mikä on täysin ymmärrettävää. Mutta jokainen voi kysyä itseltään, että haluaako istua mökkilaiturin nokassa auringossa ongenvapa kädessä vai lentokoneessa maski naamalla, Pajala pohtii.


Lisääntynyt kiinnostus kesämökkien ostamista kohtaan on havaittu myös Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:ssä. Järjestön tuoreessa jäsenkyselyssä lähes puolet vastaajista sanoi, että asiakkaiden kiinnostus loma-asuntoja kohtaan kasvoi huhtikuun loppupuoliskolla.

Erityisen voimakasta kiinnostusta kesämökkejä kohtaan ilmeni kyselyn mukaan Uudellamaalla.

Kiinteistönvälittäjien liiton toimitusjohtaja Jussi Mannerberg arvioi, että koronaepidemia vaikuttaa merkittävästi kasvaneen kesämökkikiinnostuksen taustalla. Kun ulkomaanmatkailu näyttää jäävän tulevana kesänä vähäiseksi, suomalaisten katse kääntyy kesänviettoon kotimaassa.

– Jossainhan ne tärkeät lomaviikot halutaan viettää, Mannerberg summaa.

Lue myös:

    Uusimmat