ISW: Vastavärvätty osasto joutui tykkituleen vasta matkalla rintamalle – tiedot mobilisoitujen ensimmäisistä kuolemista kiihdyttävät kritiikkiä Venäjällä

Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla 1:34
Katso myös: Katso myös: Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Näin Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla.

Venäjällä on uutisoitu ensimmäisistä kuolemantapauksista vasta sotaan liikekannallepanon seurauksena värvättyjen sotilaiden joukossa, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjän media kertoo viiden Tsheljabinskistä kotoisin olevan miehen kuolemasta taistelussa vain kolme viikkoa heidän rekrytointinsa jälkeen.

Uutisointi kuolemista on johtanut kritiikkiin Venäjällä. Useat venäläiset sotabloggaajat uskovat kuolemia olevan kerrottua enemmän, sillä värvätyiltä on laajasti kerrottu puuttuvan koulutusta, välineistöä, yhteishenkeä ja osaavia johtajia.

Eräs bloggaajista kertoo mobilisoitujen sotilaiden ruumisarkkuhavainnoista Tsheljabinskissa, Moskovassa ja Jekaterinburgissa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Tykistökeskitys matkalla rintamalle

Bloggaajat ovat sotaa kannattava voima Venäjällä. Vaikka näkyvä enemmistö heistä kannattaa sotaa, on kritiikki sodan johtamista ja sen epäonnistumisia kohtaan kasvanut Ukrainan sotamenestyksen myötä.

Erityisesti osittainen, Vladimir Putinin ilmoittama liikekannallepano ja sen lukuisat ongelmat ovat olleet bloggaajien hampaissa.

ISW siteeraa sotabloggaajien raportteja mobilisoitujen joukkojen ongelmista sodassa. Bloggaajien mukaan eräs yksiköistä joutui Ukrainan tykistökeskityksen kohteeksi vasta pyrkiessään rintamalle Itä-Ukrainassa.

Tappiot olivat merkittäviä. Jopa puolet yksikön jäsenistä löytyi bloggaajien mukaan sairaalasta Belgorodissa, Venäjän puolelta rajaa.

Bloggaajien mukaan yksiköltä puuttui niin käskyt, koulutus, sotilasjohdon valvonta kuin osa varusteista.

Yksikön riekaleet pääsivät perille rintamalle ja ovat yhä siellä. Heidät rintamalle määrännyt päällikkö on ukrainalaislähteiden mukaan pidätetty tappioiden takia.

Kreml yrittää kääntää huomiota kostoiskuilla

Kansalaisiaan tykinruoaksi määräävä Putin ei kykene pitämään kritiikkiä enää pinnan alla. ISW kirjoittaa Kremlin yrittävänkin kääntää nyt huomiota toisaalle epäonnistumisista. Viime päivinä Ukrainassa nähty kostoiskukampanja olisi osa tätä harhautusta.

Kreml toivoo, että tykistö- ja drooni-iskut eri puolille Ukrainaa nousisivat isompiin otsikoihin. Taktiikka on Venäjän mediassa osaltaan toiminutkin, mutta pinnan alla kuplivassa bloggaajaverkostossa huomio kääntyy tällä hetkellä nopeasti sodanjohdon ongelmiin.

Nationalistinen bloggaajaverkosto on nopeasti palannut vaatimaan sodanjohdon ja komentajien vaihtamista ja sodan julistusta.

Myös Venäjän televisiokanavilla jatkuvissa sotapropagandalähetyksissä on huomioitu mobilisoinnin ongelmat. Vastaus niihin on pääasiassa kuitenkin sotatoimien ja pommitusten kiihdyttäminen.

Kritiikin keskellä Venäjä on jatkanut Ukrainan infrastruktuurin ja siviilikohteiden moukaroimista. Eilen Venäjä ampui Kalibr-risteilyohjuksia Länsi-Ukrainaan.

Ukrainan mukaan neljä ohjuksista onnistuttiin tuhoamaan, mutta useita niistä teki tuhoa päivän mittaan Kiovassa, Dnipropetrovskissa ja Mykolaivin alueella.

Ukraina kertoo lisäksi drooni-iskuista lukuisiin kohteisiin eri puolilla Ukrainaa.

Ohjusiskut ovat jatkuneet myös tänään ainakin Zaporizhzhjassa.

Lue myös:

    Uusimmat