Amerikkalainen asiantuntija uskoo Putinin harkitsevan ydinaseiden käyttöä – tietää keinon, jolla Venäjä voidaan viime kädessä pysäyttää

2:42
Katso video: Asiantuntija Evelyn Farkasia huolestuttaa sodan mahdollinen laajentuminen. Näin hän arvioi Putinin valmiutta käyttää väläyttelemäänsä ydinasetta.

Yhdysvallat vastaisi iskemällä Venäjän armeijaan tai hallintoon, mikä koituisi lopulta Putinin kohtaloksi, arvioi Pentagonissa työskennellyt ydinaseasiantuntija.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin uhkaukset ydinaseiden käyttämisestä on otettava vakavasti, sanoo amerikkalaisasasiantuntija. Pentagonissa työskennellyt ydinasiantuntija arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että sota uhkaa koko ajan laajentua.

Venäjän puolustusministeriö esittelee mielellään ydinasemahtiaan. Keväällä testissä oli Sarmat-ohjus, joka pystyy kantamaan useita ydinkärkiä noin 18 000 kilometrin alueelle.

Pentagonin asiantuntijana Barack Obaman kaudella työskennellyt Evelyn Farkas uskoo Vladimir Putinin harkitsevan taktisten ydinaseiden käyttöä.

– Putin on otettava vakavasti, koska hän on ennenkin toteuttanut uhkauksensa. Hänellä on sotilasdoktriini, joka sallii taktisten ydinaseiden käytön sotilaallisessa tilanteessa tarkoituksena säikäyttää vastustajat taistelukentällä, Farkas sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Venäjä modernisoinut ydinaseitaan USA:ta enemmän

Venäjä on modernisoinut ydinaseitaan Yhdysvaltoja enemmän, mutta Yhdysvallat uskoo omaan ja sotilasliitto Naton sotavoimaan.

Yhdysvallat on varoittanut Venäjää katastrofaalisista seurauksista mikäli Venäjä toteuttaa uhkauksensa.

– Jos Yhdysvaltoihin ei suoraan isketä, emme käytä ydinaseita. Yhdysvallat vastaisi todennäköisesti tavanomaisella aseistuksella Venäjän armeijaa tai ehkä jopa Venäjän hallintoa vastaan, eikä Putin pysyisi enää kauaa vallassa, Farkas arvioi.

Yhdysvaltain hallinnosta ei haluta sanoa, mitä se tarkalleen tekisi, jos Putin sortuu taktisiin ydinaseisiin, mutta Putinin uhkaukset otetaan tosissaan. Yhdysvallat lupaa suojella Nato-maita eikä Suomen Nato-jäsenyyttä malteta odottaa.

– Toivotamme Suomen tervetulleeksi, koska olette osaava maa vahvalla armeijalle. Olemme kiitollisia, että liitytte.

"Putin täytyy päihittää taistelutantereella"

Farkasia huolettaa sodan laajentuminen.

– Sota voi laajentua Ukrainan rajojen ulkopuolelle. Jos Valko-Venäjä tulee mukaan, se on todella vaarallista, sillä Valko-Venäjä on kolmen Nato-maan rajanaapuri.

Farkasin mukaan ainoa keino pysäyttää Putin on voittaa hänet sotatantereella. Siten Putinin vastustus lisääntyisi myös kotimaassa.

– Ottaa hän ydinaseet käyttöön tai ei, yksi todennäköinen tapa, millä sota päättyy on, että Venäjän sotilasvoimista ja tiedustelusta kerrotaan Putinille, että olemme häviämässä. Emme voi enää menettää yhtäkään sotilasta emmekä pysty enää taistelemaan, Farkas sanoo.

– Meidän täytyy siis päihittää Putin taistelutantereella Ukrainassa, kuten päihitimme natsit Saksassa toisen maailman sodan lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja