Mobiiliajokortti tulee – lakimuutos tulossa voimaan helmikuun alusta

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään 2:45
Ajokortti on pian kännykässäsi – tältä se näyttää ja näin se toimii!

Hallitus esitti ajokorttilain muutosten vahvistamista eilen 10. tammikuuta ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki tänään 11. tammikuuta.

Ajokorttilain muutos mahdollistaa jatkossa sen, että ajo-oikeus voidaan osoittaa myös sähköisesti mobiiliajokortilla. Mobiiliajokortti on mobiililaitteeseen ladattava vapaaehtoinen ja maksuton lisäpalvelu perinteisen ajokortin rinnalla.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.2.2019.

Mobiiliajokortti on osa Liikenteen turvallisuusviraston, tätä nykyä Liikenne- ja viestintäviraston laajempaa Autoilija-sovellusta, jota on testattu jo vuodesta 2017 alkaen.

Autoilija on älypuhelimelle ladattava sovellus, joka sisältää mobiiliajokortin ja erilaisia ajoneuvopalveluita. Sovelluksen käyttöönotto edellyttää niin kutsuttua vahvaa tunnistautumista, eli mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten avulla kirjautumista.

Mobiiliajokortilla voi osoittaa ajo-oikeuden ja iän luotettavasti ja turvallisesti. Visuaalisten turvaelementtien avulla katsoja voi helposti arvioida mobiilikortin luotettavuutta. Turvaelementtejä ovat muun muassa animoitu taustakuvio, joka muuttuu näyttöä kosketettaessa, sekä kännykkää käänneltäessä muuttuvat hologrammimaiset kuviot. Lisäksi QR-koodin avulla tuodaan varmennukseen lisäturvaa.

Ajokortin ohella ensimmäisenä ajoneuvopalveluna Autoilijaan tulee Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon teknisten tietojen haku rekisteritunnuksella. Haku on maksuton. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

Myöhemmin Autoilijasta voi nähdä ne omat ajoneuvot, joissa on omistajana tai haltijana. Näille ajoneuvoille voi myös tehdä tiettyjä rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat