Miten karkauspäivänä syntyneen syntymäpäiviä vietetään?

Karkauspäivänä syntynyt juhlii virallisia syntymäpäiviään vain neljän vuoden välein. Milloin karkauspäivänä syntynyt viettää syntymäpäiviään? Minkälaisiin kommelluksiin erikoinen syntymäpäivä on johtanut?

Helmi kysyi karkauspäivänä syntyneeltä 36-vuotiaalta mieheltä, miten hän on vuosien saatossa viettänyt syntymäpäiviään, jotka ovat virallisesti vain joka neljäs vuosi. 29. helmikuuta syntynyt mies, joka käyttää nimimerkkiä JJ, on saanut itse pitää tarkkaan huolta siitä, että hänkin saa halutessaan juhlia syntymäpäiviään vuosittain – niinkuin vuoden minä tahansa muuna päivänä syntyneetkin saavat.

Lapselle syntymäpäivä karkauspäivänä voi olla kova paikka

Karkauspäivänä syntynyt JJ muistaa vieläkin selvästi, kuinka paljon pientä lasta harmitti se, että syntymäpäivät olivat virallisesti vain joka neljäs vuosi. Muut lapset kun iloitsivat syntymäpäivistään joka vuosi.

– Lapsena harmitti todella paljon. Lapsena vaadin myös aina, että jos kuukaudessa ei ole kuin 28 päivää, niin juhlinnan pitää tapahtua ehdottomasti 28. päivä – ei missään nimessä vasta 1.3. Sehän olisi ollut liian myöhäistä! mies muistelee.

Syntymäpäiväänsä karkauspäivänä juhliva JJ on tätä nykyä 36-vuotias ja aika on jo kullannut surkeatkin muistot lapsuuden syntymäpäivistä.

– Enää minua ei harmita, en ainakaan myönnä, JJ hymyilee.

Miehen nuiva asenne virallisia juhlapyhiä kohtaan saattaa kuitenkin juontaa juurensa lapsuusmuistoihin.

– Kouluikäisenä, lähinnä ala-asteella, oli tärkeää saada juhlia joka vuosi, vaikka syntymäpäivää ei virallisesti ollutkaan, mutta näin vanhemmalla iällä juhlinta sattumanvaraista, JJ myöntää.

– Itse en perusta niinkään virallisista juhlapäivistä, vaan juhlia pitää silloin kun siltä itsestä siltä tuntuu. Liekö tämä sitten sitä katkeruutta, joka syntynyt kun lapsena ei ollut omia "virallisia" juhlia joka vuosi, JJ miettii.

Ihmiset muistavat onnitella enemmän juuri karkauspäivänä

Syntymäpäiviään karkauspäivänä viettävä JJ on huomannut, että joka neljän vuosi, kun helmikuussa on 29 päivää, satelee hänelle syntymäpäiväonnitteluja tavallista enemmän.

– Onnitteluita tulee jonkin verran enemmän muihin vuosiin verrattuna. Ainakin onnittelut ovat erikoisempia kuin muina vuosina, JJ hymyilee.

Koska syntymäpäivät eivät enää nykyään ole miehelle erityisen tärkeitä juhlia, ovat syntymäpäivät jääneet jopa kokonaan juhlimatta. JJ kokee, että nykyään hänen syntymäpäivänsä eivät poikkea muista syntymäpäivistä millään tapaa.

– Minä juhlin ihan samaan malliin kuin muutkin juhlivat, välillä reippaammin ja ovat ne joskus jäänyt täysin juhlimattakin, JJ myöntää.

Facebook ei huomioi karkauspäivänä syntyneitä

Elämänsä aikana vain yhdeksän virallista syntymäpäivää kokenut 36-vuotias mies on huomannut, että Facebook ei suhtaudu erityisellä lämmöllä karkauspäivänä syntyneen syntymäpäiviin.

– Facebook tuntuu olevan tiukka siitä, että karkauspäivän lapsella on syntymäpäivät oikeasti vain neljän vuoden välein, JJ kertoo.

JJ kertoo, että Facebook ilmoittaa karkauspäivänä syntymäpäiviään juhlivalle 28. päivä helmikuuta, että käyttäjän syntymäpäivät ovat seuraavana päivänä, mutta 1.3 syntymäpäivän ilmoitetaan jo menneen.

– Siellä olen kohtalotovereideni kanssa jäänyt pahasti paitsioon, JJ naureskelee.

MTV3/Helmi

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja