Miten ex-rakkaasta pääsee yli? Naiset kertovat totuuden

Ero tuli jo aikoja sitten, mutta silti sydän itkee miehen perään. "Miten entisestä kumppanista oikein pääsee yli?" kysyy AVAn naislukija muilta naisilta. Millaisia neuvoja sydämensä särkenyt sai osakseen?

"Erosin poikaystäväni kanssa kolme vuotta sitten, mutta kaipaan häntä edelleen ja elättelen toiveita että palaisimme vielä joskus yhteen. Olimme yhdessä melkein kuusi vuotta. Kuinka kauan kestää, että exästä pääsee kokonaan yli? Onko vinkkejä?" kysyy Nala-88.

Selvitimme vastauksen lukijan lähettämään kysymykseen. Näin AVAn haastattelemat naiset vastasivat:

Mitä kaipaat: exääsi vai ideaa exästäsi? Miksi erositte? Onko eroon johtaneet asiat selvitetty? Olen itsekin haikaillut menneen perään, mutta usein syy on siinä, että aika on kullannut muistot. Ei meillä nyt niin kamalaa ollutkaan… Olipas, en vain muista sitä, koska muistan kaikki kivat ja ihanat asiat. Jos eroon johtaneet syyt ovat ennallaan, uusintasuhde päättyy tasan samoin kuin aiemmin. Kolme vuotta on aika pitkä aika muistella mennyttä. Mitä exäsi ajattelee? Jos hän ei näe minkäänlaista tulevaisuutta teille kahdelle, tuhlaat aikaasi, nuoruuttasi ja ennen kaikkea elämääsi sellaiseen ihmiseen, joka ei halua olla kanssasi. Maailmassa on noin seitsemän miljardia ihmistä. Vaikka tätä on vaikea uskoa, niin on olemassa joku, jota tulet rakastamaan yhtä paljon ja enemmänkin kuin exääsi. Uskalla jatkaa matkaa.

– Nainen, sinkku, 27


Omalla kohdalla vastaava tilanne tasaantui vasta reilun viiden vuoden jälkeen, ja nykyisin pystyn ajattelemaan mennyttä sekä exääni positiivisin mielin ilman sen suurempia haikailuja. Sanoisin, että tähän ei auta kuin aika, niin turhauttavalta kuin se kuulostaakin.

– Nainen, avioliitossa, 27


Voi kunpa voisin kertoa sinulle jonkun yleispätevän vastauksen. Valitettavasti riippuu täysin henkilöstä, kuinka kauan toipuminen kestää. Toisinaan yli pääsemistä helpottaa, että on käynyt eroa hiljalleen läpi jo suhteen aikana. Tuolloin erosta voi olla toipunut siihen mennessä, kun sanotaan toisille näkemiin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että sinun tapauksessasi toipuminen kestää pidempään. Mikäli kyse on ensirakkaudesta, voit nuolla haavoja pitkäänkin. Sen takia annan sinulle muutaman vinkin, joita kannattaa noudattaa, jos haluat helpottaa oloasi ja päästä rakkaastasi yli nopeammin.

1. Pidä yhteydenpito eksääsi minimissä. Hoida vain välttämättömät asiat, älä yritä olla ystävä hänen kanssaan.
2. Sano myös eksällesi jämäkästi, että on parempi ettei hän pidä sinuun yhteyttä.
3. Yritä lopettaa turhien toiveiden elättely. Yhteen palaaminen toimii vain äärimmäisen harvoissa tapauksissa. Vaikka palaisittekin yhteen, mitä todennäköisemmin kyse on vain jatkoajasta. On raastavaa olla yhdessä ihmisen kanssa, josta tietää eroavansa joka tapauksessa.
4. Tee asioita, jotka tuovat sinulle hyvää oloa, oli se sitten liikuntaa, ystävien kanssa seurustelua tai hömppäsarjojen katsomista. Ole itsellesi armollinen ja jätä suorittaminen.
5. Deittailu voi helpottaa oloasi, mutta tee miehille selväksi, ettet etsi mitään vakavaa. Älä aloita uutta suhdetta ennen kun olet yli entisestä.

– Nainen, 31, parisuhteessa


Hirveää sanoa näin, mutta ei niin aina tapahdu. Onneksesi kuitenkin tunteet eksää kohtaan saattavat muuttua siedettävimmiksi ja hallittavimmiksi. Yleensä aika on paras parantaja, mutta on täysin kiinni yksilöstä, kuinka kauan sitä tarvitaan. Minua on helpottanut välien täydellinen selvittäminen ja aikalisän otto, eli se, ettei eksän kanssa edes yritä kaveerata niin pitkään aikaan, kun kaveruus ei tunnu luonnistuvan, vaan haikailee yhä perään. Se päivä on odottamisen arvoinen, kun tajuaa vihdoin päässeensä jostain yli. Ah sitä autuutta! Oletko puhunut asiasta muuten eksäsi kanssa? Mitä jos hänkin tuntee samoin? Ehkä olettekin tehneet virheen, eikä sinun kuulukaan päästä yli? Minä haluaisin selvittää kaiken juurta jaksaen.

Nainen, naimisissa, 28

Sanotaan, että pahimmassakin tapauksessa miehestä pitäisi päästä yli, kun erosta on kulunut puolet suhteen kestosta. Eli sinun tapauksessasi nyt! En tosin ole vielä koskaan kuullut, että joku vielä vuosien päästä vatvoisi exäänsä. Puoli vuotta, ehkä vuosikin on ihan riittävä aika erosta toipumiseen. On turha vatvoa menneitä ja haaveilla yhteen paluusta. Jos niin käy, niin hyvä juttu, mutta sitä on turha aktiivisesti pohtia. Paras keino siirtää ajatukset muualle on antaa itselleen lupa ihastua johonkin toiseen mieheen. Kun saat ajatuksesi siirrettyä muualle, unohtuu exä helpommin. Olet muutenkin ollut seurustelun alkaessa ihan luvattoman nuori ja ehkä siksi toipumisesi kestääkin. Sinun olisikin nyt hyvä tiedostaa, ettei niin nuorena aloitetuilla suhteilla vaan yksinkertaisesti ole kovin hyvä kestoprosentti, kun kumpikin vielä jatkaa henkistä kasvuaan. Jos nyt palaisit exäsi kanssa yhteen, saattaisitte huomata, ettette ole enää yhtään samanlaisia kuin ennen. Ai niin, ethän ole exäsi Facebook-ystävä? On vaikea päästä toisesta yli, jos FB muistuttelee tämän olemassaolosta.

– Nainen, sinkku, 27


En ole varma, voiko exästä koskaan päästä aivan kokonaan yli. Aika kultaa muistot, sanotaan. Itselläni on entisiini hyvät välit ja aina välillä kaipaankin tiettyjä hetkiä, mutta on vain muistettava, että aikanaan siihen eroon oli hyvä syy. Kuuden vuoden suhdetta tuskin kovin heppoisin perustein lopetetaan. Hyviä muistoja saa olla, mutta niihin ei pidä takertua. Hieman kliseinen vinkki, mutta täytyy vaan keskittyä muihin asioihin elämässä. Uusi harrastus, ystävien tapaaminen ja matkustelu oivina vaihtoehtoina. Miksei vaikka uusi romanssikin, kunhan sopiva sattuu kohdalle!

– Nainen, parisuhteessa, 24


Riudutin itseäni nuorempana naisen alkuna on-off -suhteessa vuositolkulla. Näin jälkeenpäin ajattelen, että kyse oli siitä, että pelkäsin menettämistä, luopumista sekä torjutuksi tulemista, koin olevani epäonnistunut ihminen joka ei kelvannut kenellekään muulle. Se, miten sain stopin moiselle edestakaisin vatvomiselle, oli vain kylmästi poistaa hänen numeronsa. Out of sight, out of mind -sanonnan tehokkuus toimi – mutta se vei myös aikaa. Lähes seitsemän vuotta kestäneestä suhteesta selvisin raastavalla suru- ja vihatyöllä (jota kesti kaiken kaikkiaan lähes kolme vuotta) ennen kuin tunteeni olivat neutraalit: en enää tuntenut katkeruutta, kaipuuta tai vihaa. Oli riemastuttavaa huomata, että törmätessäni häneen keskellä kaunista päivää en tuntenut yhtään mitään.

Tiedän sydänjuuriani myöten, miten vaikeaa on päästää irti, luopua toisesta ja myöntää "tappionsa"; itsekin juuri eronneena taistelen näiden kipujen, haihattelujen, menneiden muistelemisen ja pettymyksen tunteiden kanssa. Vielä en ole kyennyt poistamaan hänen numeroaan, vaikka tiedän että se auttaisi minua pääsemään hänestä yli. Taidan edelleen pelätä luopumista.

– Nainen, sinkku, 26

Kannattaako sinun pysyä exäsi kanssa ystävinä?Testaa se persoonallisuustestillä!

Näitä asioita on jo kysytty naisilta:


Onko sinua askarruttanut naisena muiden naisten mietteet? Vai etkö miehenä ymmärrä naisten ajatusten juoksua? Nyt voit kysyä mitä tahansa, mitä olet aina halunnut kysyä naisilta!Esitä kysymys!


Entä mitä sinä haluaisit tietää miehistä?Käy esittämässä kysymyksesi!


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja