Miten eroon ripsiäisistä, entä villakirvasta? Näin tunnistat ja hoidat viherkasviasi kalvavat tuholaiset

Eroon huonekasvien ötököistä 8:47
Miltä tuholaiset ja niiden tuottamat vauriot näyttävät, entä miten tuholaisista pääsee eroon? Missä vaiheessa kasvi kannattaa vain heittää roskiin? Katso koko keskustelu videolta.

Kesä, kärpäset – ja kodin kasvien tuholaiset. Monet ötökät vaanivat kodin kasveja, mutta miten tuholaisista pääsisi eroon?

Erilaiset ötökät vaanivat myös kodin huonekasveja. Moni tuholainen viihtyy lehden alapinnalla. Kotikasviin voi iskeä esimerkiksi vihannespunkki.

– Jos alkaa näkyä vähän kuin hämähäkinseittiä kasvustossa, kannattaa katsoa vähän tarkemmin, hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski vinkkasi Huomenta Suomessa.

Kasvissa voi olla  pieniä mustia palleroita

Pienet, vihreät kirvat iskevät nuoriin versoihin.

– Ja jos on kukkanuppuja, ne rakastavat kukkanuppuja, Uski toteaa.

Villakirva puolestaan näyttäytyy kuin pumpulituppoina kasvissa. "Pumpulin" suojassa sen munat ovat turvassa. Olemassa on myös kilpikirva, joka näyttää pieneltä kilpikonnan kuorelta kasvin pinnalla. 

Ripsiäinen on yleinen ja paha kodin kasvien tuholainen. Se muuttaa kasvin kovapintaiset lehdet laikukkaan hopeanvärisiksi. Pehmeämpiin lehtiin saattaa tulla reikiä.

– Sieltä saattaa [lehden] alapuolelta löytyä pieniä, mustia palleroita, jotka ovat sen ulosteita, Uski sanoo.

Uski toi studioon mukanaan muutaman esimerkkivillakirvan ja ripsiäisen. Maikkarin omasta peikonlehdestä puolestaan löytyi tutkimuksessa jonkinlaiseen punkkiin viittaavaa pistevauriota. Miltä tuholaiset ja niiden tuottamat vauriot näyttävät, entä miten tuholaisista pääsee eroon? Missä vaiheessa kasvi kannattaa vain heittää roskiin? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat