Kasvisruoan suosio kasvaa jatkuvasti ja luomusta on tullut hitti paitsi ruuan raaka-aineissa myös viinissä. Hyvä viinivalinta kunnioittaa raaka-aineiden omia makuja. Kasvisruoan kanssa tämä on erityisen tärkeää.
Viinin ja ruuan yhdistämisen pääsäännöt ovat suurimmalle osalle tuttuja: punaviiniä nautitaan punaisen lihan kanssa ja valkoviini yhdistetään kalaan ja kanaan. Päänvaivaa aiheuttavat kuitenkin kasvisruoat, joiden tukeminen viinillä on harrastajakokille hieman haasteellisempaa.
– Kasvisruoalle sopivat sekä puna- että valkoviinit. Lisäisin listaan vielä roseeviinin, joka unohtuu suomalaisilta aivan liian usein, opastaa sommelier Antti Uusitalo Savoysta.
Yleinen ohje viinin valintaan niin kasvis- kuin liharuuillekin on, että ruoan raaka-aineiden omia makuja tulee kunnioittaa. Kasvisten kanssa tämä on erityisen tärkeää. Kannattaa siis valita keveitä, heleän hapokkaita viinejä, jotka eivät peitä ruoan ominaisia makuja.
– Tulisen, aasialaistyyppisen ruoan rinnalle sopii myös hieman makeampi viini, joka pyöristää mukavasti mausteisuutta.

