Mainos

Mitä Thaimaassa oikein tapahtuu – onko matkustaminen turvallista?

Ulkoministeriön ohjeen mukaan väkijoukkoja ja mielenosoituksia tulee välttää Thaimaan Bangkokissa.

– Kuka on nyt vallassa Thaimaassa?

Thaimaan armeija on kenraali Prayuth Chan-ochan johdolla kaapannut vallan viime viikon torstaina. Maahan on julistettu poikkeustila, median toimintaa rajoitetaan, sosiaalista mediaa sensuroidaan ja perustuslaki on väliaikaisesti mitätöity. Satoja poliitikkoja ja aktivisteja on pidätetty. Bangkokissa on järjestetty kielloista huolimatta muutaman sadan hengen mielenosoituksia.

– Onko Thaimaahan turvallista matkustaa?

Ulkoministeriö ei varoita matkustamasta Thaimaahan, mutta suositus on, että väkijoukkoja ja mielenosoituksia tulee välttää. Finnair lentää Thaimaahan normaalisti, mutta tarjoaa matkustajille mahdollisuutta vaihtaa kohdetta muihin Aasian kohteisiin tai muuttaa päiviä. Thaimaan matkailun sesonki on talvella, joten maassa on nyt lähinnä omatoimisia turisteja.

– Mitä matkailijan kannattaa muistaa Thaimaassa?

Suomen Bangkokin-lähetystö suosittelee, että kaupungilla liikkuessa pidetään passia mukana. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa keskiyön ja aamuneljän välillä. Finnair suosittelee, että lentomatkustajat pitävät mukanaan tulostettua lentolippua voidakseen tarvittaessa osoittaa olevansa liikkeellä oikealla asialla.

– Miksi armeija kaappasi vallan?

Thaimaan poliittinen tilanne kärjistyi talvella ja vaalien järjestäminen epäonnistui. Oppositio häiritsi vaaleja, ja perustuslakituomioistuin mitätöi ne maaliskuussa. Yritykset rauhoittaa tilannetta neuvotteluilla kariutuivat. Väkivaltaisuuksissa kuoli lähes 30 ihmistä talven jälkeen.

– Miksi Thaimaan poliittinen tilanne on niin vaikea?

Maassa vallitsee syvä poliittinen epäluottamus eri ryhmien välillä. Syrjäytetty pääministeri Yingluck Shinawatra keräsi kannatusta maaseudulta ja työväestön keskuudesta, samoin kuin hänen aiemmassa vallankaappauksessa syrjäytetty veljensä Thaksin Shinawatra. Kaupunkilainen, kuningasmielinen oppositio syytti Shinawatrojen hallituksia laajasta korruptiosta, mutta ei ole kyennyt voittamaan vapaita vaaleja. Opposition keltapaidat ja Shinawatran klaania tukevat punapaidat ovat ottaneet toistuvasti yhteen viime vuosina.

– Miten Thaimaan taloudella menee?

Talous kääntyi alkuvuonna miinukselle, kun epävakaus säikytti osan turisteista muualle ja heikensi luottamusta. Valtion taloutta rasittaa riisin takuuhintajärjestelmä, jonka hallitus loi miellyttääkseen kannattajiaan maaseudulla. Tukien maksatukset ovat pahasti myöhässä.

– Mitä tekee kuningashuone?

Thaimaan 86-vuotias kuningas Bhumibol on ollut pitkään poissa julkisuudesta, horjuvan terveytensä takia. Kenraali Prayuth ilmoitti maanantaina saaneensa kuninkaan siunauksen vallankaappaukselle. Kuvissa näytettiin kenraali polvistumassa kuninkaan muotokuvan eteen. Kruununprinssi Maha Vajiralongkorn ei nauti lähellekään yhtä suurta kunnioitusta kuin isänsä, joten vallanvaihdoksesta voi seurata ongelmia.

– Onko näköpiirissä paluuta normaaleihin oloihin?

Sotilasjuntta on puhunut tarkemmin määrittelemättömistä uudistuksista, joita pitäisi panna toimeen. Kun kenraali Prayuth piti tiedotustilaisuuden, kieltäytyi hän antamasta aikataulua paluulle siviilivaltaan. Asiasta kysyneitä toimittajia nuhdeltiin sopimattomien kysymysten esittämisestä. Myöhemmin kenraali ilmoitti, että uudistusten toimeenpano vie noin vuoden.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.