Mitä tehdä kipeille eromuistoille? Vie ne museoon

Zagrebilainen museo kerää parisuhteista jääneitä esineitä 2:11

MTV Uutiset tutustui eromuistoja esittelevään museoon, joka avataan Helsingissä ensi kuun puolivälissä.

Broken relationships -museon perustaja Olinka Vistica kertoo peilistä, joka on asetettu Helsingin kaupungin näyttelytilaan.

– Sen lahjoitti meille nainen, joka oli repinyt sen irti entisen miehensä autosta. Syynä oli se, että auto oli pysäköity väärän talon eteen.

Vistica nauraa. Hän ei suostu kertomaan enempää. Olinkan mielestä paras tarina on sellainen, jonka katsoja saa täydentää omalla mielikuvituksellaan.

Olemme Helsingin kaupunginmuseon näyttelytilassa ja edessämme on jalusta ja sillä tämä musta auton sivupeili.  On helppoa kuvitella se raivo, jota tämä nainen tunsi kun näki huijarimiehensä auton.

Olinka on yksi Broken Relationships –museon perustajista.  Museon kotipaikka on Kroatian Zagrebissa.

Olinka tietää satoja erotarinoita. Hän alkoi kerätä näitä tarinoita ja niihin liittyviä tavaroita Zagrebissa ystävänsä Drazen Grubisicin kanssa. Ystävyksille selvisi nopeasti, että hanketta kannattaa laajentaa, sillä kaikilla on kipeitä eromuistoja.

Niinpä museo lähti  kiertämään. Nyt Museum of Broken Relationships on kiertänyt jo 40 kaupunkia eri puolilla maailmaa. Nyt on vuorossa Suomi.

Peräpukama-vati, kyynärsauvat

 – Suomalaisten tarinoista näkee, että teillä on hyvä taju sarkasmille, kertoo Drazen.

Jokaisen tavaraan on kiinnitetty lappu, josta voi lukea esineen historiasta. Peräpukama-vati on suomalainen intohimotarina. Poika osti vadin, jossa peräpukamaleikkauksesta toipunut tyttö voisi istua. Poika lähti, vati jäi. Se on kirkkaanvihreä ja loistaa hilpeästi näyttelytilassa.

– Olemme huomanneet, että ihmiset lähtevät näyttelystä jotenkin helpottuneina. Meillä kaikilla on kipeitä eromuistoja ja tuntuu hyvältä huomata, että et ole tarinasi kanssa yksin, sanoo Olinka.

Museum of Broken Relationships aukeaa 13.5 Helsingin kaupunginmuseon uudessa näyttelytilassa Senaatintorin kulmassa.  

Lue myös:

    Uusimmat