Tutkija MTV:lle: Rusich on "vaikutusvaltainen venäläinen uusnatsiverkosto", jonka kiinniotettu johtaja saattoi olla Suomessa hoitamassa yhteyksiä äärioikeistoryhmiin

Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta 1:46
Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta

Väitöskirjatutkijan mukaan Suomessa pidätetty venäläisen sotajoukon johtajana ja komentajana toiminut mies saattoi olla maassa hoitamassa yhteyksiä äärioikeistolaisiin organisaatioihin.

MTV Uutiset kertoi tänään, että palkkasotilasryhmä Wagneriin liitetyn Rusich-sotajoukon johtaja on otettu kiinni Suomessa.

Kiinniotettu Jan Igorovits Petrovski  on EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden alainen henkilö. Hän käyttää nykyään nimeä Voislav Torden

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen kuvailee Rusichia ”suureksi ja vaikutusvaltaiseksi venäläiseksi uusnatsiverkostoksi”. 

Joukkoihin kuuluu hänen mukaansa natsi-aatteen ja hyvin äärimmäisen venäläisen nationalismin motivoimia ihmisiä.

Räkköläisen mukaan ryhmä on tehnyt yhteistyötä Wagnerin kanssa muun muassa auttamalla vapaaehtoisia rekrytoitumaan Wagnerin eri operaatioihin. 

Ryhmä perusti myös viime vuonna alkaneen Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan aikana oman vapaaehtoisjoukkonsa, joka lähti taistelemaan Itä-Ukrainaan.

– Venäjällä on viime vuonna alkaneen hyökkäyssodan aikana ilmaantunut kaikenlaisia yksityisarmeijoita ja vapaaehtoisjoukkoja kuin sieniä sateella, Räkköläinen toteaa.

– Rusichin muodostama vapaaehtoisjoukko on ollut vain yksi näistä. Ei mitenkään merkittävä, ei esimerkiksi Wagneriin verrattava missään nimessä. 

Oliko joukon johtaja Suomessa hoitamassa yhteistyökuvioitaan?

Petrovski oli itse Räkköläiselle uusi tuttavuus.

– On tietysti mielenkiintoista ja hieman huolestuttavaa, että tälläinen veijari on ylipäätään Suomessa oleskellut, hän toteaa.

Onko sitten mahdollista, että Petrovskin kaltaisia henkilöitä olisi Suomessa enemmänkin?

– Ei sitä tietenkään voi poissulkea, Räkköläinen sanoo.

– Suomalaisessa äärioikeistossahan on tätä porukkaa, jolla on erittäinkin hyvät Venäjä-suhteet.

Räkköläinen nostaa esimerkkinä esiin MV-lehteä Itä-Ukrainasta päätoimittavan Janus Putkosen sekä ”kohudosentti” Johan Bäckmanin.

– Näitä yhteyksiä ja tälläistä Venäjän ja sen konservatiivisen ja patriarkaalisen yhteiskuntamallin ihailijoita kyllä löytyy Suomen äärioikeistosta.

– Minä vähän epäilen, että tämän Rusich-johtajan täällä olokin saattaa liittyä jonkinlaisiin yhteistyökuvioihin, Räkköläinen sanoo.

– Tämä on tietysti täysin todistamaton epäily, hän jatkaa.

Räkköläisen mukaan Venäjä ja maan äärioikeistolaiset ryhmittymät ovat tehneet Euroopassa yhteistyötä Euroopan äärioikeistolaisten puolueiden ja organisaatioiden kanssa. 

– En tiedä, miksi hän juuri nyt olisi juuri Suomessa, mutta tämä voisi selittää kuitenkin, millä asialla hän on täällä. Ehkä hoitamassa jonkinlaisia yhteyksiä alan toimijoihin.

Katso myös: Rusich-sotajoukon johtaja otettu kiinni Suomessa – tästä on kyse

Rusich-sotajoukon johtaja otettu kiinni Suomessa – tästä on kyse 3:36

 

Lue myös:

    Uusimmat