Terrorismirikoksista epäilty venäläismies ei hallunnut tulla kuvatuksi käräjäoikeudessa – puheenjohtaja: Minulla ei ole aikaa leikkimiseen

Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta 1:46
Wagneriin liitetty venäläinen sotilasjohtaja piiloutui kameroilta Vantaalla - katso video käräjäoikeudesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on päättänyt, että Ukrainassa terrorismirikoksista epäilty 36-vuotias venäläismies pidetään edelleen säilössä. Oikeus ilmoitti käsittelyn aluksi, että asia käsitellään suljetuin ovin.

Media päästettiin istunnon aluksi saliin. Säilöönottoa vaativa keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Kimmo Huhta-aho sekä epäilty ja hänen avustajansa osallistuivat istuntoon etäyhteydellä omissa tiloissaan. Epäilty oli pukeutunut vihreä-musta-ruudulliseen kauluspaitaan ja vaaleanruskeaan lippalakkiin.

Kun media päästettiin saliin, epäilty ilmoitti, ettei halua, että häntä kuvataan. Oikeuden puheenjohtaja pyysi perustelemaan vaatimusta ja selitti epäillylle ja tämän edustajille, että oikeudenkäynnit ovat pääsääntöisesti julkisia tilaisuuksia. Miehen avustaja sanoi, että mies on hakenut turvapaikkaa, mistä syystä myös hänen nimensä pitäisi salata.

Epäillyn puolelta toistettiin vaatimus kuvaamisen kieltämisestä, mihin puheenjohtaja sanoi, ettei hänellä ole aikaa leikkimiseen. Puheenjohtaja totesi lopulta, että epäilty voi halutessaan peittää kasvonsa tai siirtyä siten, ettei häntä näy kuvaruudulla. Sitten mies nousi tuoliltaan ja meni seisomaan selin huoneen nurkkaan.

Tämän jälkeen oikeus vetäytyi pohtimaan istunnon julkisuutta ja ilmoitti hetken päästä, että säilöönottokäsittely pidetään salaisena. Oikeus ilmoittaa ratkaisunsa tänään tai viimeistään maanantaina.

Kiistää epäillyt rikokset

Käräjäoikeuden julkisten tietojen mukaan 36-vuotiasta miestä epäillään terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristiryhmän toiminnan muusta tukemisesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2014 kesäkuun ja vuoden 2015 elokuun välillä Luhanskin ja Donetskin alueilla. Poliisi vaatii säilöönottamisen jatkamista luovutustutkinnan edistämiseksi ja rikoksentekijän luovuttamiseksi.

Miehen avustaja Natalia Malgina sanoi aiemmin STT:lle, ettei voi kommentoida tapausta mitenkään. Hän sanoo, että hänen päämiehensä kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Muun muassa Sky Newsin mukaan Venäjän ulkoministeriö on sanonut olevansa tietoinen tapauksesta ja tarjoavansa miehelle konsuliapua.

Pakotelistalla

Käräjäoikeuden tietojen mukaan mies tunnettiin aiemmin nimellä Jan Igorevitsh Petrovski, mutta nykyisin hän käyttää nimeä Voislav Torden.

Mies löytyy aiemmalla nimellään EU:n pakotelistalta. Pakotelistan mukaan hän on toiminut venäläisen Rusich-sotilasryhmän johtajana ja komentajana. Kyseisen ryhmän jäseniä on syytetty myös julmuuksista kiinni otettuja ukrainalaisia sotilaita kohtaan.

Lisäksi EU:n mukaan kyseisellä ryhmällä on yhteyksiä palkkasotilasryhmä Wagneriin.

Epäiltyjä uusnatsisympatioita

Venäläinen Meduza-lehti haastatteli 2017 Jan Petrovski -nimistä miestä. Hän kertoi asuneensa aiemmin Norjassa, mutta joutuneensa karkotetuksi maasta vuonna 2016, kun hänen pysyvä oleskelulupansa peruttiin.

Norjan viranomaisten mukaan mies muodosti vakavan uhan kansallisille intresseille.

Meduzan mukaan miestä on epäilty yhteyksistä tunnettuun venäläiseen uusnatsiin Vjatsheslav Datsikiin.

Lehden mukaan epäilty mies toimi myös Suomessa perustetun maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odinin Norjan-haarassa ja osallistui ryhmän "katupartiointiin" vuonna 2016.

Mies kuvasi itseään "venäläiseksi patriootiksi". Hän myös kertoi haastattelussa, ettei ole koskaan halunnut olla "tavallinen ihminen".

Vuonna 2020 puolestaan Voislav Torden -niminen mies antoi Kreml-mieliselle uutistoimistolle Annalle haastattelun, jossa hän kertoi taisteluista Ukrainassa. Haastattelussa hän totesi uutistoimistolle, että jokaisen "venäläisen on aina tärkeä pitää itsensä taisteluvalmiudessa".

Lue myös:

    Uusimmat