Mitä palkkakartellilla tarkoitetaan yleisesti ja hoitoalalla? Asiantuntija vastaa: "Ilmeisesti on sovittu, että tällaisia rekrytointeja ei tehdä"

Tehy tekemässä palkkakartellista kantelua:"Tää on sen verran laitonta touhua, että viedään asia eteenpäin" 6:15
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi palkkakartelliepäilystä torstaina Viiden jälkeen -ohjelmassa. Katso yllä olevalta videolta, miten Rytkönen asiaa kuvaili.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina, että hoitoalalla on paljastunut palkkakartelli. Se vääristää työmarkkinan toimintaa ja palkkojen määräytymistä.

Tehyn puheenjohtaja kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa järjestön selvityksestä, jonka mukaan Helsingin kaupunki on tehnyt sopimuksen lääkärikeskus Terveystalon, Pihlajalinnan ja Mehiläisen kanssa siitä, että kyseiset yritykset eivät palkkaa Helsingin kaupungilta työntekijöitä.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Paula Koskinen Sandbergin mukaan Tehyn esiintuomassa tilanteessa on kyse erityisesti palkkakilpailun estämisestä.

– Työntekijät eivät voi itse hakeutua parempipalkkaisiin töihin eri työnantajille, koska ilmeisesti on sovittu, että tällaisia rekrytointeja ei tehdä.

Koskinen Sandberg tutki muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudun varhaiskasvatukseen kohdistunutta palkkakartellia, jossa kuntien väitettiin sopineen keskenään, että ne eivät kilpaile työvoimasta palkalla. 

– Karkeasti ilmaistuna palkkakartellissa kyse on siitä, että tietyt toimijat, eli työnantajat sopivat keskenään siitä, että tietyllä alalla maksetaan tietyn tasoista palkkaa.

Vääristyneitä palkkoja

Haitallisen ilmiön palkkakartellista yhteiskunnassa tekee Koskinen Sandbergin mukaan se, että se vääristää työmarkkinan toimintaa ja palkkojen määräytymistä. 

– Esimerkiksi työvoimapulasta kärsivillä aloilla olisi luontevaa, että palkat nousisivat, ja tätä kautta työpaikoista tulisi houkuttelevampia.

– Naisenemmistöisillä aloilla palkkakartelli ja palkkakilpailun estäminen myös ylläpitää sukupuolten rakenteellista palkkaeroa.

"Mikä on yritysten etu?"

Koskinen Sandbergin mukaan on vaikea arvioida, jääkö niin sanotusti pinnan alle palkkakartellitapauksia. 

– Tietyt alat kamppailevat työvoimapulan kanssa, ja tähän saattaa liittyä näitä lieveilmiöitä, kun työvoimasta pidetään kynsin hampain kiinni.

Tehyn väitteessä hoitoalan palkkakartellista tutkija miettii erityisesti yritysten etua palkkakartelliin osallistumisessa. 

– Miksi yritykset olisivat tällaisessa mukana? Loogisempaahan olisi, että firmat yksinkertaisesti lähtisivät kilpailemaan juuri palkalla työvoimasta.


Lue myös:

    Uusimmat