Tällaiset vastaukset saivat Tehyn epäilemään palkkakartellia – johtava lakimies kertoo MTV:lle isojen terveysyritysten viestien sisällöstä

6:15
Näin Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi kartellista MTV:n suorassa lähetyksessä. Katso video!

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri kertoo järjestön jäseniltä tulleista viesteistä, jotka ovat johtaneet syytöksiin hoitoalan palkkakartellista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa järjestön selvityksestä, jonka mukaan Helsingin kaupunki on tehnyt sopimuksen Terveystalon, Pihlajalinnan ja Mehiläisen kanssa siitä, että kyseiset yritykset eivät palkkaa Helsingin kaupungilta lainkaan työntekijöitä.

Okkeri kertoo, että yhteydenotot asiasta olivat tulleet nimenomaan Tehyn jäseniltä, jotka olivat hakeneet työpaikkoja kyseisistä yksityisistä yrityksistä. Okkerin mukaan yhteydenottoja asiasta on tullut useilta jäseniltä.

– Meillä on näistä kolmesta yrityksestä esimiestasolta ja palvelupäällikkötasolta sähköposteja tai viestejä, joissa on todettu, että "valitettavasti emme voi palkata sinua, koska olet Helsingin kaupungilla töissä ja tällainen sopimus estää sen".

Okkeri kertoo, että kyseisistä yrityksistä tulleet viestit ovat olleet lyhyitä ja ne ovat olleet sisällöltään samanlaisia.

– Viesteissä on harmiteltu, että ei voida palkata, koska henkilö on Helsingin kaupungilla töissä ja sopimus estää palkkaamisen Helsingin kaupungilta. Niissä on esimerkiksi yleisesti harmiteltu, että "voisit olla sopiva, mutta ei valitettavasti voida ottaa, kun olet Helsingin kaupungilla töissä".

"Kyseessä ei voi olla vahinko"

Okkerin mukaan viestit saaneet Tehyn jäsenet ovat ottaneet yhteyttä ja kysymään, voiko työnantaja näin toimia ja mikä mainittu sopimus oikein voi olla.

– Ajattelimme, että jos esimiestasolta kolmelta yritykseltä tulee vastaava viesti, kyse ei voi olla yksittäisen ihmisen vahingosta tai virheestä. Siinä on samanlainen viesti, joka on tullut kolmelta eri isolta työnantajalta, Okkeri toteaa.

– Tavallista työntekijää ei voi estää siirtymästä kilpailevan työnantajan palvelukseen. Siitähän tässä on kysymys, että tässä jollain kahdenvälisellä sopimuksella on estetty siirtyminen, hän jatkaa.

Okkerin mukaan asiasta lähtee huomenna toimintaohjeet niille Tehyn jäsenille, jotka mahdollisesti epäilevät tulleensa syrjityiksi.

– Sitten saamme haarukoitua, kuinka laaja soppa tässä on oikeasti kyseessä, mutta jo nyt saamamme yhteydenotot ovat vakavia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja