Tehyltä kova syytös MTV:n suorassa lähetyksessä: Hoitoalalla palkkakartelli – "Järkyttävää ja törkeää"

Tehy tekemässä palkkakartellista kantelua:"Tää on sen verran laitonta touhua, että viedään asia eteenpäin" 6:15
Näin Millariikka Rytkönen kertoi kartellista MTV:n suorassa lähetyksessä. Katso video!

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan hoitoalalla on paljastunut palkkakartelli.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa järkyttyneensä tänään selvinneistä tiedoista.

Rytkönen kertoo, että lähtökohtaisesti hoitajapulan ajateltiin johtuvan palkkauksesta, työoloista ja huonosta johtamisesta.

– Mutta nyt kun tätä tunkiota on lähdetty penkomaan, sieltä kyllä löytyy melkoisia syitä. Olemme ajatelleet, että kumma, kun kunnat eivät ole lähteneet kilpailemaan palkoilla, koska normaali kysynnän ja tarjonnan laki tekee sen, että palkat lähtevät nousuun, Rytkönen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Helsingin soten palvelualuejohtaja Maritta Haavisto ei osannut Viiden jälkeen -ohjelmassa ottaa kantaa siihen, onko tällaisia sopimuksia tehty.

Syytös tuli hänelle suorassa lähetyksessä yllätyksenä.

Haavisto kommentoi lähetyksen jälkeen vielä MTV Uutisille toivovansa, että asia selvitetään pian. 

– En usko, että Helsingin kaupunki olisi tällaista sopimusta tehnyt ja toiminut laittomasti. 

Tehy: Tilanteen taustalla palkkakartelli

Rytkösen mukaan hän sai juuri tänään tietää, että tilanteen takana olisikin palkkakartelli.

– Helsingin kaupunki on tehnyt diilin Terveystalon, Pihlajalinnan ja Mehiläisen kanssa siitä, että nämä kolme yritystä eivät palkkaa Helsingin kaupungilta lainkaan työntekijöitä. Tämähän on sen verran laitonta touhua, että me toki viemme tämän luonnollisesti eteenpäin, Rytkönen toteaa.

Rytkösen mukaan näyttö palkkakartellista on niin vahvaa, että hän uskaltaa siitä julkisesti puhua. Hänen mukaansa tilanteesta ollaan tekemässä kantelu eduskunnan okeusasiamiehelle.

– Sen lisäksi, että tämä on järkyttävä ja törkeä juttu, tämä on myös täysin laiton ja perustuslain vastainen tilanne, Rytkönen lataa. 

– Tuntuu uskomattomalta, että kunnat eivät kilpaile rahalla tilanteessa, jossa hoitajista todella on pula. Tilanne on käsittämätön, Rytkönen toteaa.

Rytkösen mukaan puhutaan isoista rahoista, jotka on hoitajilta viety.

Näin kommentoi Tehyn lakimies

Tehyn johtavan lakimiehen Vappu Okkerin mukaan jäsenistölle lähtee piakkoin asiasta toimintaohjeet. 

– Vielä on mahdotonta sanoa, kuinka laajaa osaa jäsenistä tämä koskee, mutta yhteydenottoja on tullut useita. Mukana on ollut jokainen kolmesta yrityksestä, Okkeri sanoo MTV Uutisille.

Okkeri sanoo, että suorittavaa työtä tekeville ei saa määrätä kilpailukietosopimuksia, kuten esimerkiksi johtajille.

– Yksityisten yritysten palvelupäälliköiltä sähköpostitse tulleissa vastauksissa oli vedottu kuuden tai kolmen kuukauden [kilpailukiellon] ajanjaksoon. 

– Tämä on merkittävä asia. Se rikkoo perustuslain syrjintäkieltoa ja työtenkijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan ammatilla.

Lue myös:

    Uusimmat