Mitä ihmettä: Epäterveellisesti eläväkin voi saavuttaa pitkän iän?

Joka puolella toitotetaan terveellisten elämäntapojen olevan avain pitkään ja terveeseen elämään. Tiedemiehet paljastavat kuitenkin syyt, joiden vuoksi epäterveellisemmätkin ihmiset voivat saavuttaa kunnioitettavan iän ja terveyden.

Kuinka on mahdollista, että huonot elämäntavat omaava ihminen voi elää pitkän ja terveen elämän? The Journal of American Genetics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa paljastettiin, että kolmannes yli 100-vuotiaiksi eläneistä miehistä tupakoi. Tutkimuksen tulokset puhuvat sen puolesta, että elämäntyylivalinnat eivät välttämättä ole ainoa avain pitkään ikään.

Tiedemiehet ovatkin tutkineet näitä "epäterveellisesti" eläviä, yli 100-vuotiaita tupakoitsijoita. Ainoa tulos, jonka tutkimusryhmä on saanut, on viitannut genetiikkaamme – osalla meistä voi nimittäin olla geenimutaatio, joka hidastaa solujen ikääntymistä.

Jos oikeat geenit onnistutaan paikantamaan, niitä voidaan mahdollisesti jatkokäyttää geeniterapiassa. Geeniterapialla tarkoitetaan sairauden hoitoa tai ehkäisemistä geenien siirron avulla, ja menetelmällä voidaan tälläkin hetkellä hoitaa esimerkiksi aivokasvainpotilaita. Kuitenkaan oikeaa geenimutaatiota ei olla vielä onnistuttu löytämään. Asiantuntijat eivät silti kehoita ihmisiä riskeeraamaan terveyttään huonoilla elämäntapavalinnoilla.

(MTV3)
Lähde: Bel Marra Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja