Tässä on Suomen koronastrategia: Pääministeri Sanna Marinin mukaan uuteen aaltoon on varauduttava – "Jokainen arvioi toimensa itse"

46:54
Katso hallituksen infotilaisuus videolta!

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti aamupäivällä tilannekatsauksen, jossa avattiin hallituksen hybridistrategiaa ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota.

MTV Uutiset Live näytti kello 10 alkaneen tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Hallitukselta on kaivattu täsmällistä viestiä Suomen koronastrategiasta.

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Kello 10.44: Marin sanoi, että tauti voidaan painaa alas raskailla rajoitustoimenpiteillä, mutta niillä ei välttämättä saavuteta pitkäaikaista hyötyä. 

Kello 10.39: Sanna Marin: Hallitus on asettanut tiettyjä reunaehtoja mobiilisovellukselle. Käytön pitää olla vapaaehtoista ja sen pitää suojata ihmisten yksityisyyttä.  

Kello 10.33: THL:n Puumalainen: Kannattaako täysin oireettomia ihmisiä lähteä testaamaan? Testihän voi olla huomenna positiivinen. Eli testillä täytyy olla joku tavoite.  

Kello 10.31: Sanna Marin: Hallituksen mielestä tauti ei tässä maassa saisi ollenkaan edetä. Tuoko sairastaminen mukanaan immuniteettia, sitä emme tiedä. 

Hallitus ei tavoittele laumanimmuniteettia sairastumisen kautta, vaan että rokote kehitettäisiin mahdollisimman pian ja sitä kautta saisimme suojaa.

Kello 10.20: THL:n Puumalainen: Kolmasosa sairaanhoitopiireissä on tilanteessa, joissa ei ole viikon aikana todettu koronatartuntoja. Eniten tapauksia on Uudellamaalla ja Länsi-Pohjan alueella. Testaustarvetta ei ole niin paljon kuin kapasiteetti antaisi myöten. Kesään mennessä saamme testattua 10 000 ihmistä päivässä. Kannustamme vähäoireisiakin testeihin, niihin pääsemisen ei pitäisi olla ongelma.

Kello 10.14: Puumalainen: Taudin huippukohta näyttää olevan ohi. 

Muutos taudin ilmaantuvuudessa kertoo siitä, että epidemia jatkaa hidastumistaan. Ennuste viikoksi eteenpäin on, että uusien sairaalahoitojen ja tehohoitojen tarve vähenee.

Pohjoismaiden ja Viron vertailussa näyttää, että Suomen strategia on ollut aika menestyksekäs.

Kello 10.12: THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen: Suomessa koronaan on sairastunut 6 228 ihmistä. Taudista on parantunut 5 000 ihmistä. 

Kello 10.07: Pääministeri Sanna Marin kertoi, että tarvitsemme käyttöön mobiilisovelluksen, jonka avulla tartuntaketjuja voidaan jäljittää. Arvion mukaan se voitaisiin ottaa käyttöön kesällä. Marin toivoo, että mahdollisimman moni ottaisi sen käyttöön. 

Marin sanoi myös, että on varauduttava uuteen tautiaaltoon.

Kello 10.05: Pääministeri Marin: Jokainen itse arvioi ja harkitsee, miten suosituksia noudattaa. Mikäli ikäihminen haluaa tavata lastenlapsia, hän voi niin tehdä, mutta hallitus ei voi sitä nykyisen tiedon valossa suositella.

Viimeksi eilen pääministeri kertasi kyselytunnilla eduskunnassa hallituksen tavoitteen, joka on estää viruksen leviäminen yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Silti on jäänyt epäselväksi, mitä linjaus käytännössä tarkoittaa.

Tietoa kaivataan esimerkiksi siitä, kuinka vakavaksi epidemiatilanne voi päästä ennen kuin nyt kevennettäviä rajoituksia otetaan uudelleen käyttöön. Hallituksen suunnitelmaa on tulkittu pohjapapereista ja muistioista, koska se ei ole kertonut tarkkoja raja-arvoja sille, koska tilanteeseen puututaan.

Pitkin matkaa on myös pohdittu, olisiko järkevää, että suomalaisia sairastuisi enemmän, jotta maahan saataisiin immuniteettia.

Tiedotustilaisuudessa on tarkoitus kertoa mittareista ja ennusteista, joilla koronavirustilannetta arvioidaan. Näistä ovat kertomassa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Myös STM:n asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän ensimmäinen viikkoraportti julkaistaan huomenna.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja