Mistä vaatteet tulevat? Muodin eettisyys kiinnostaa kuluttajaa

Edullinen hinta ei ole enää kaikki kaikessa: nyt halutaan eettistä muotia.

Kuluttajia on alkanut kiinnostaa muodikkaan vaatteen alkuperä sekä se, onko vaatekappale valmistettu inhimillisiä kärsimyksiä välttäen. Monia kiinnostavat materiaalin valmistusmaan työolot sekä se, onko valmistusprosessissa käytetty lapsityövoimaa.

– Kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita materiaalien eettisyydestä. Se on noussut viiden vuoden aikana rajusti. Nyt halutaan tietää, mistä se on peräisin, miten se on valmistettu, onko käytetty lapsityövoimaa maisteriopiskelija ja muotisuunnittelija Anton Hinkonen Taideteollisesta korkeakoulusta toteaa.

Muotisuunnittelija Peter Ingwersen perusti Noir -yrityksensä eettisyystoiveita silmälläpitäen. Miehen mukaan eettisyyttä voi valvoa esimerkiksi vierailemalla maassa, jossa materiaalit valmistetaan, ja laatimalla sitten ohjeistuksen tuottajalle.

Myös erilaisten järjestöjen kanssa on mahdollista tehdä yhteistyötä. Ingwersenin mukaan myös esimerkiksi turkista voi käyttää muotiteollisuudessa, kunhan kauneutta ei tavoitella eläimen hyvinvoinnin kustannuksella.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat