Mistä pekoni tulee? Amerikkalaislapsilta kysyttiin, voiko lehmää tai sikaa syödä – melkoinen tulos

3:26
KATSO MYÖS: Ole tarkkana! näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria

Tietääkö sinun lapsesi, mistä nakit tulevat? Jenkkitutkimuksessa lapsista 46 prosenttia uskoi esimerkiksi ranskalaisten tulevan eläimistä.

Suuri osa lapsista Yhdysvalloissa olettaa pekonin, nakkien ja juuston olevan kasvistuotteita. Journal of Environmental Psychology -lehdessä julkaistussa selvityksessä 4–7-vuotiaat lapset pantiin jakamaan ruokia ryhmiin.

Kokeessa lapset katselivat laminoituja kuvia tuotteista ja lajittelivat niitä. Mukana oli esimerkiksi pekonia, popcornia, manteleita, katkarapuja ja juustoa, kertoo Iflscience.

40 prosenttia uskoi pekonin olevan kasvistuote

176 lapsesta lähes puolet oletti ranskanperunoiden tulevan eläimestä. 44 prosenttia piti juustoa kasvistuotteena; noin 40 prosenttia uskoi samaa pekonista ja nakeista.

Jopa kananugetit, joiden nimessä on vihje niiden alkuperästä, olivat lähes 40 prosentin mielestä kasviperäisiä. 

Parhaiten ryhmä osasi nimetä omenan; 16 prosenttia lapsista tiesi, missä ne kasvavat. Toiselle sijalle ylsi porkkana. Eläintuotteista parhaiten tunnettiin maidon alkuperä.

Osasyy tulokselle saattaa piillä vanhemmissa, jotka eivät kerro lihan alkuperää esimerkiksi aiheen mahdollisen järkyttävyyden vuoksi.

Voiko lehmää syödä? Näin lapset vastasivat

Lapsilta kysyttiin myös mielipiteitä siitä, millaisia asioita ihminen ei voi syödä. 77 prosenttia uskoi, ettei lehmää voi syödä; 73 prosenttia lapsista uskoi samaa sioista, 65 prosenttia kanoista.

Tutkijoiden mukaan kasvipohjainen ruokavalio olisi tehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä. He uskovatkin, että tulos avaa mahdollisuuksia, sillä lapset ovat sen perusteella "naiiveja lihansyöjiä".

– Tulos vihjaa, että lapset syövät lihaa tietämättään, tutkijat sanovat.

– Lapsuus voisikin tarjota ainutlaatuisen aikaikkunan, jonka aikana voitaisiin omaksua elämänmittainen, kasvupohjainen ruokavalio myöhempää elämänvaihetta helpommin.

Saivan tutkimusrahoitusta ekologisesti kestäviin ratkaisuihin erikoistuneelta keskukselta

Tutkimus oli kooltaan pienikokoinen, minkä lisäksi se sai rahoitusta esimerkiksi Furmanin yliopistossa toimivalta, ekologisesti kestäviin ratkaisuihin erikoistuneelta keskukselta.

Food and wine -lehti huomauttaa, että osa lapsista saattaa olla toteamuksissaan aivan oikeassa, sillä kasvisnakkeja ja -pekonia on toki jo olemassa.

Katso myös: Söisitkö jäätelöä, jossa on kalkkunanpaloja? Jäätelöfirma toi markkinoille astetta oudommat makuyhdistelmät:

0:45

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja