Tutkimus paljasti ruokavalion, joka voi säästää keuhkosyövältä – vältä sen sijaan näitä ruokia

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Tunnista vaaranmerkit ajoissa! Videolla kerrotaan, miten keuhkosyöpä oireilee.

Runsaasti kasviksia, hedelmiä ja kuitupitoisia ruokia nauttivat näyttäisivät säästyvän keuhkosyövältä muita todennäköisemmin. Punaista lihaa ja etenkin makkaroita ja muita prosessoituja lihatuotteita suosivat saattavat sen sijaan olla suurentuneessa sairastumisvaarassa.

Tiedot käyvät ilmi American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 420 000 brittiä seurattiin keskimäärin seitsemän vuoden ajan. Seurannan aikana osallistujilla todettiin 1 800 keuhkosyöpää.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista ja osallistujien ruokavalioista, he havaitsivat keuhkosyöpäriskin sitä pienemmäksi mitä enemmän osallistuja söi kasviksia, hedelmiä ja runsaskuituisia ruokia.

Osallistujat, jotka söivät paljon punaista lihaa tai prosessoituja lihatuotteita, sairastuivat todennäköisemmin kuin potilaat, jotka söivät niitä vähiten. Jokainen 50 gramman päiväannos punaista lihaa suurensi sairastumisriskiä 36 prosenttia ja 25 grammaa prosessoituja lihatuotteita 30 prosenttia.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio pienentää syöpäriskiä

Ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat vaikuttavat keuhkosyöpäriskiin, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on kuitenkin yhdistetty pienempään syöpäriskiin myös aiemmissa tutkimuksissa.

Suomessa keuhkosyöpä on kolmanneksi yleisin ja maailmanlaajuisesti yleisin syöpä. Tapauksista valtaosa johtuu tupakasta. Tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään on 15–30 kertaa suurempi kuin savuttoman, mutta silti noin 15 prosenttia keuhkosyövistä todetaan henkilöillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat