"Kummassa huoneessa haluat lastesi olevan tulipalon sattuessa?" – amerikkalaisia varoitetaan turvallisuusmokasta, näin neuvoo suomalaisasiantuntija

Näin palo voi syttyä tuikusta 0:50
Katso myös: Palo voi syttyä vaikka tuikusta!

Lasten turvallisuuteen perehtynyt amerikkalaislääkäri muistuttaa videollaan vanhempia siitä, että lasten huoneiden ovet tulee sulkea nukkumaan mentäessä. Suomessa asiantuntija panostaisi ennemmin palovaroittimien toimivuuteen ja sijoitteluun.

Lasten turvallisuuteen erikoistunut, TikTokissa nimeä Dr. Ness käyttävä amerikkalaislääkäri varoittaa vanhempia illan aikaan sattuvasta turvallisuusmokasta, kertoo Mirror.

Lasten päivystyksessä työskentelevä lääkäri muistuttaa vanhempia varmistamaan, että lasten huoneen ovet ovat kiinni, kun he käyvät nukkumaan. Tämä voi lääkärin mukaan pelastaa henkiä.

"Kummassa huoneessa haluat lastesi olevan...?"

Liki 300 000 katselukertaa keränneellä TikTok-videollaan lääkäri esittelee kuvan talosta, joka tuhoutui yhtä huonetta lukuunottamatta tulipalossa. "Kummassa huoneessa haluat lastesi olevan tulipalon sattuessa?" Ness kysyy.

Nessin mukaan tuo yksi huone selviytyi palosta, koska sen ovi oli kiinni.

Sitä vastoin huone, jonka ovi oli jätetty auki, tuhoutui täysin. Kukaan ei oikeasti kuitenkaan loukkaantunut, sillä tilanne oli luotu havainnollistamaan auki jätetyn oven vaaroja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ovien sulkemisesta kampanjoitu jo vuosia Yhdysvalloissa

Ness muistuttaa videollaan jo muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa lanseeratusta The UL Firefighter Safety Research Institute -paloturvallisuusjärjestön (FSRI) Close Before You Doze -turvallisuuskampanjasta, jossa amerikkalaisia kehotetaan sulkemaan makuuhuoneiden ovet ennen nukkumaanmenoa.

Tuolloin järjestö kertoi, että lähes 60 prosenttia ihmisistä jättää nukkumaan mennessään makuuhuoneen oven auki. Moni voikin ajatella, että on turvallisempaa, kun ovi auki, jotta mahdollista paloa pääsee helpommin karkuun. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Suljetut ovet vähentävät myrkyllisen savun määrää, parantavat happitasoja ja alentavat huoneiden lämpötilaa. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti tuli pääsee tekemään tuhojaan kodissa.

Näin Suomessa

Suomessa asia ei ole aivan näin yksioikoinen, vaan paloturvallisuudessa panostetaan nimenomaan palovaroittimiin. Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK on jo pitkään ohjeistanut, että asunnoissa palovaroittimet sijoitetaan vähintään ulos vievälle reitille ja tiloihin, joissa nukutaan.

– Näin suojataan nukkujaa sekä makuuhuoneesta että muualla alkavalta palolta, perustelee SPEkin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino MTV Uutisille.

Leino kertoo ajatuksen olevan se, että palon syttyessä muualla kuin makuuhuoneessa, hälyttää turvaan johtavalla reitillä oleva varoitin niin aikaisessa vaiheessa, että tiloista päästään itseään vaarantamatta ulos.

– Parhaassa tapauksessa voidaan alkusammutustoimenpiteillä estää lisävahingot ja sammuttaa palonalku.

Ovia voi toki pitää kiinni, mutta yksi asia tulee muistaa.

– Jos ovia pidetään kiinni, on syytä varmistaa palovaroittimen hälytysäänen kuuluvuus makuuhuoneen puolelle.

Näin sammutat rasvapalon. Juttu jatkuu videon alla.

Amerikkalaisasunnoissa kenties vain yksi varoitin

Leino muistuttaa, että varsinkin monikerroksisessa asunnossa suositellaan muutoinkin käytettäväksi yhteenliitettäviä palovaroittimia, jolloin yhden havaitessa savua, alkavat kaikki hälyttää.

– Yhdysvalloissa vanhemmissa rakennuksissa voi esimerkiksi asunnossa olla ainoastaan yksi palovaroitin ja se on sijoitettu makuuhuoneen ulkopuolelle. Tällöin muissa tiloissa alkava palo pääsee kehittymään pitkälle ennen kuin varoitin hälyttää, asiantuntija kommentoi Yhdysvaltojen ohjeistusta.

Suomessa  suositellaan, että jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin, ja palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. 

Tiesitkö muuten, että eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 5–8-vuotiailla lapsilla meni yli viisi minuuttia herätä tavallisen palohälyttimen ääneen? Sen sijaan lapset heräsivät äitinsä ääneen noin neljässä sekunnissa.

Palovaroittimen merkitystä ei kuitenkaan ole syytä vähätellä vaikkapa sitten vanhempien herättelijöinä. SPEKin mukaan Suomessa säästyy vuosittain kymmenien ihmisten henki palovaroittimien ansiosta.

Lue myös:

    Uusimmat