Tutkimus osoittaa: Lapset heräävät huomattavasti helpommin äitinsä ääneen kuin palohälyttimeen

0:27

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan palohälytin, joka toistaa perheen äidin ääntä, herättää lapset nopeammin kuin perinteinen kimeä-ääninen hälytin.

VIDEO: Pian nerokas vinkki: Näin opetat lapselle kellonaikoja.

Lasten uni on syvempää kuin aikuisten, minkä vuoksi ärsykkeet eivät herätä lapsia niin helposti. Tutkimuksessa huomattiin, että lapsilla kestää huomattavan kauan reagoida palohälyttimen ääneen nukkuessaan.

”Emme olettaneet, että ero olisi niin dramaattinen”

The Journal of Pediatrics -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan 5–8-vuotiailla lapsilla meni yli viisi minuuttia herätä tavallisen palohälyttimen ääneen. Sen sijaan lapset heräsivät äitinsä ääneen noin neljässä sekunnissa.

– Emme olettaneet, että ero olisi niin dramaattinen, tutkimusta johtanut tohtori Gary Smith toteaa.

Tutkimuksessa monitoroitiin liki kahdensadan 5–12-vuotiaan lapsen heräämisnopeutta ja aiemmin harjoitellun pelastussuunnitelman seuraamista heidän kuullessaan joko perinteisen palohälyttimen äänen tai hälytyksen, jossa kuuluu heidän oman äitinsä ääni.

Hälytykset, joissa kuului lapsen äidin ääni, herättivät jopa 91 prosenttia lapsista, joista 86 prosenttia kykeni vielä noudattamaan aikaisemmin harjoiteltua pelastussuunnitelmaa onnistuneesti.

Perinteiseen palohälyttimeen heräsi vain 52 prosenttia lapsista, joista reilu puolet noudatti pelastussuunnitelmaa. 6 prosenttia lapsista ei herännyt mihinkään hälytysäänistä, vaan heidät piti käydä herättämässä.

Palohälyttimet pelastavat henkiä

Smith toivoo, että tulevissa tutkimuksissa testattaisiin myös geneerisen naisäänen vaikutusta lasten heräämiseen. Jos lapset heräisivät nopeammin myös jonkun muun kuin äitinsä ääneen, hälyttimet olisi paljon helpompi ja edullisempi suunnitella.

– Tämä tutkimus on tärkeä askel kohti palohälytinten optimoimista nuorten lasten herättämiseksi, Smith kuitenkin toteaa.

Vaikka nykyisiä palohälyttimiä ei olekaan optimoitu herättämään juuri lapsia, ne ovat silti tehokkaita ja tarpeellisia.

– Emme halua antaa sellaista mielikuvaa, että vanhempien pitäisi lopettaa kimakkaäänisten hälyttimien käyttö. Perinteiset hälyttimet herättävät aikuiset, jotka voivat sitten pelastaa lapset. Hälyttimet pelastavat henkiä, Smith painottaa.

Lähde:  Reuters 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja