Hälyttävän moni suomalainen vaarantaa huomaamattaan turvallisuutensa kotonaan: "Voivat tuntua pieniltä teoilta arjessa"

0:50
Videolla kerrotaan, miten sammutat sähköpalon.

Yleisimmät tulipalon aiheuttajat kotona ovat ihmisten oma huolimattomuus ja laiteviat. Turvallisuusyritys Verisuren kyselyyn vastanneet 1500 suomalaista paljastivat, missä meillä erityisesti olisi petraamisen varaa.

Vuonna 2018 Suomessa tilastoitiin yli 2 800 asuinrakennuspaloa. Pelastustoimen tilaston mukaan ihmisen oma toiminta sekä koneen tai laitteen vika ovat yleisimmät palojen aiheuttajat. Verisuren tuoreen tutkimuksen mukaan monella suomalaisella onkin petrattavaa kodin turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

YouGov Finlandilla toteutetussa turvallisuuskyselyssä suomalaisilta kysyttiin, millaisia kodin turvallisuuteen liittyviä asioita he ovat tehneet viimeisen vuoden aikana.

Mahdolliset paloturvallisuusriskit on tärkeää ennakoida. Lisäksi toimivien palovaroittimien riittävästä määrästä tulee huolehtia.

Valvomatta lataukseen jätetty elektroniikkalaite on turvallisuusriski

Lähes kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta myönsi jättäneensä elektroniikkalaitteen valvomatta lataukseen yön ajaksi. Useampi kuin joka kolmas oli jättänyt tiski- tai pyykinpesukoneen päälle vesivahingon uhalla ollessaan poissa kotoa.

Vain noin joka toinen vastaajista oli imuroinut pölyt jääkaapin ympäriltä ja sen takaa. Imurointi olisi syytä tehdä vähintään kerran vuodessa, sillä kertynyt pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan.

– Nämä kaikki voivat tuntua pieniltä teoilta arjessa, mutta niiden tekemisessä tai tekemättä jättämisessä voi koitua todella mittavat vahingot, sanoo Verisuren toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck yhtiön tiedotteessa.

Saunaa pidetään kuivaustelineenä tai varastona

Tutkimuksen mukaan lähes joka viides suomalainen kuivattaa vaatteita tai säilyttää tavaroita saunassa.

– Harva jättää enää kynttilöitä palamaan valvomatta, mutta on huolestuttavaa, kuinka moni edelleen kuivattaa tai säilyttää tekstiilejä saunassa, vaikka on yleisesti tiedossa, että se on valtava paloturvallisuusriski. Moni tulipalo olisi ennaltaehkäistävissä omalla toiminnalla, muistuttaa Gräsbeck.

Iän myötä tietoisuus riskeistä kasvaa, sillä tutkimuksen mukaan vanhemmat ikäluokat tekevät paloriskejä aiheuttavia asioita selvästi nuoria harvemmin.

Sisusta turvallisesti – älä säilytä tavaraa lieden päällä tai lähellä

Myös sisustuksessa voi piillä paloturvallisuusriskejä. Lähes yksi neljästä suomalaisesta kertoo säilyttävänsä lieden päällä tai sen välittömässä läheisyydessä tavaraa. Tämä voi aiheuttaa palovaaran, jos liesi unohtuu päälle, kuumenee teknisen vian vuoksi tai lapsi pääsee käsiksi hellan säätimiin.

Myös lemmikit voivat aiheuttaa paloriskin. Esimerkiksi kissa voi saada lieden päälle, jolloin sen päällä tai lähellä olevat tavarat voivat syttyä palamaan.

Lähde: Verisure Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja