Paranna mahdollisuuksiasi pelastua öisestä tulipalosta – yksi yksinkertainen rutiini auttaa

Kun menet nukkumaan, sinun on syytä sulkea makuuhuoneen ovi. Tällä tavoin saat enemmän pelastautumisaikaa tulipalon yllättäessä. Tärkeästä asiasta muistuttaa yhdysvaltalainen paloturvallisuusjärjestö.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten sammutat itse rasvapalon keittiössä.

Mitä iltarutiineihin tulee, moni noudattaa selkeää kaavaa. Nukumme tietyllä puolen sänkyä, peiton alla tai ilman. 

Yksi tottumus on myös se, jätätkö makuuhuoneen oven auki vai suljetko sen, kun menet nukkumaan. Scary Mommy -sivusto kuitenkin kertoo, että tässä tapauksessa suositeltavaa olisi pitää makkarin ovi nimenomaan kiinni. Syynä tähän on paloturvallisuus.

The UL Firefighter Safety Research Institute -paloturvallisuusjärjestö (FSRI) lanseerasi uuden turvallisuuskampanjan Yhdysvalloissa vietettävän kansallisen paloturvallisuusviikon kunniaksi. Tässä Close Before You Doze -nimellä kulkevassa kampanjassa on simppeli viesti: suljetut ovet voivat pelastaa henkesi tulipalon sattuessa.

Organisaation mukaan lähes 60 prosenttia ihmisistä jättää nukkumaan mennessään makuuhuoneen oven auki. Moni voi ajatella, että on turvallisempaa, kun ovi auki, sillä niin uskotaan olevan helpompi päästä paloa karkuun. Tilanne on kuitenkin toinen, ja sen järjestö osoitti lataamalla havainnollistavan videon Instagram-tililleen.

​​​​​​​

Enemmän aikaa pelastautua

Suljetut ovet vähentävät myrkyllisen savun määrää, parantavan happitasoja ja alentavat huoneiden lämpötilaa. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, miten nopeasti tuli pääsee tekemään tuhojaan kodissa.

Järjestön mukaan viestiä on erityisen tärkeää korostaa nyt, sillä ihmisillä on kodeissaan yhä enemmän synteettisistä materiaaleista valmistettuja huonekaluja sekä esimerkiksi ruukkukasveja. Tästä johtuen keskimääräinen tulipalolta pelastumisaika on pudonnut 17 minuutista kolmeen minuuttiin tai sen alle.

Kampanjalla halutaan valistaa ihmisiä vaaroista, joita ovet auki nukkumisesta voi seurata. Samasta syystä he suosittelevat laittamaan myös lastenhuoneen oven kiinni, kun piltit ovat menneet nukkumaan. Järjestö muistuttaa myös, että kodin palo- ja häkävaroittimet on syytä tarkistaa säännöllisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja