Sydney lähti "nopealle lounaalle", ja alle 10 minuutissa upouudessa kodissa oli syttynyt tulipalo – tässä syy

Ilmajokelaisen Marjan terassilla oli syttyä tulipalo yllättävästä syystä 0:07
Varo kesävaaraa! Marjan terassilla oli syttyä tulipalo yllättävästä syystä.

Amerikkalainen nainen kertoo miljoonia katselukertoja keränneillä videoillaan, miten seinään kiinnitetty neonlamppu aiheutti ikävää jälkeä sytyttyään palamaan. Tapauksesta uutisoi myös The Sun.

TikTok-käyttäjä Sydney Sacks hankki osto- ja myyntipaikka Etsystä seinävalaisimen, jossa luki "Let’s Stay Home" (suom. pysytään kotona). Vastikään uuteen kotiin muuttanut Sydney sai pian todeta neonpinkillä kirjoitetun lauseen ironisuuden.

– Muutin tavarani lauantaina ja seuraavana päivänä ystäväni kysyivät minua nopealle lounaalle, Sydney kertoo videollaan.

Hän lähti syömään, mutta unohti sammuttaa seinävalaisimen. Alle kymmenen minuuttia oven sulkeutumisen jälkeen se oli syttynyt palamaan. Uusi koti tuhoutui ennen kuin Sydney oli ehtinyt asua siellä kokonaista päivää.

Ylikuumentunut seinävalaisin aiheutti tulipalon

Valaisimen aiheuttama sähköpalo teki ikävää jälkeä. Olohuoneen ja makuuhuoneen väliseen seinään syöpyi aukko, sprinklerijärjestelmä sai kylpyhuoneen tulvimaan ja useat huonekalut menivät pilalle palon, savun tai kastumisen seurauksena.

Sprinklerien ansiosta asunto ei kuitenkaan tuhoutunut täysin. Onneksi kukaan ei myöskään loukkaantunut ja Sydneyn vakuutukset olivat kunnossa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sydney oli ostanut neonvalaisimen käytettynä. Hän kertoo tehneensä kattavan taustatyön ennen ostopäätöstä ja todenneensa, että hyviä arvosteluja saanut myyjä oli luotettava.

Valaisimen tutkinut palopäällikkö epäili pelon syttymissyyksi valaisimen ylikuumenemista, joka oli saanut sen tippumaan seinältä sohvalle.

Valaisimien paloturvallisuus

Valaisimet ovat Suomessa toiseksi yleisin sähköpalon syttymissyy, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Valaisimien paloturvallisuutta voi itse parantaa.

Valaisimet kannattaa sijoittaa ja kiinnittää niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia, kuten sänkyä tai sohvaa. Käytetyn valaisimen kunto tulee tarkastaa ennen käyttöön ottoa. 

Loisteputkivalaisimia tulee pitää silmällä vilkkumisen varalta. Vilkkuva tai päistään hehkuva loisteputki voi kuumentua ja aiheuttaa palovaaran, jos lamppua ja sytytintä ei vaihda uusiin.

Sisustajien kannattaa muistaa myös, että valaisimien ja valaistussarjojen muokkaaminen koriste-esineiksi on paloturvallisuusriski. Rikkinäistä valosarjaa ei tule käyttää tai yrittää korjata.

Iittalan tuikkukippo räjähti Sinin pöydälle. Katso hurja tilanne videolta.

Video: Suomalaisten suosima lasinen tuikkukippo räjähti Sinin pöydälle – Iittalan mukaan tapaukset ovat satunnaisia 0:18

Lue myös:

    Uusimmat