Vaihdatko palovaroittimesi tarpeeksi säännöllisesti? Tukes: ”Vanha palovaroitin ei toimi luotettavasti”

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) selvityksessä havaittiin, että palovaroitin tulisi vaihtaa vähintään 5-10 vuoden välein.

Tukes on selvittänyt eri ikäisten palovaroittimien toimivuutta ja havainnut, että yli kymmenvuotiaiden palovaroittimien luotettavuus on selvästi heikentynyt.

Selvityksessä Tukes testasi 70 palovaroitinta, joiden ikä vaihteli 2–33 vuoden välillä. Testiin valikoituivat ainoastaan palovaroittimet, joiden äänihälytys toimii testinappia painamalla. Palovaroittimien savuherkkyyttä testattaessa huomattiin, että vaikka kaikki 70 palovaroittimesta reagoivat savuun, niiden reaktioajoissa oli suurta hajontaa. Reaktioaikaan vaikutti laitteen ikä ja sen mukanaan tuomat muutokset.

Palovaroittimissa havaitut iän myötä tapahtuvat muutokset – likaantuminen, muutokset savuherkkyydessä, ruostuminen ja äänenvoimakkuuden heikkeneminen – sekä niiden vaikutus laitteen toimintaan tarkoittavat, että palovaroitin tulisi uusia säännöllisesti.

Palovaroittimeen kertynyt ruoste sekä lika vähentävät palovaroittimen hälytyksen äänitasoa. Likaantuminen voi lisäksi aiheuttaa joko palovaroittimen liiallista herkistymistä tai herkkyyden alenemista.

Liiallinen herkistyminen aiheuttaa vääriä hälytyksiä, kun taas herkkyyden hidastuminen jo muutamalla minuutilla hidastaa merkittävästi palon havaitsemista ja sitä kautta riittävän aikaista reagoimista, kertoo Tukes tiedotteessaan.

Palovaroitin pitää uusia viimeistään 10 vuoden iässä, ellei valmistaja ole merkinnyt palovaroittimeen lyhyempää käyttöikää.

Lähde: Tukes

***

Miten käytetään sammutuspeitettä tositilanteessa? Katso alla olevalta videolta, miten palon tukahduttaminen onnistuu.

1:02

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja