Mitä lemmikkisi puuhaa yksin kotona? Vakuutusyhtiö muistuttaa yleisestä vaarasta suomalaiskodeissa: "Yksikin on paljon, jos se sattuu omalle kohdalle"

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59
Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille

Vakuutusyhtiön mukaan suomalaiset lemmikit aiheuttavat vuosittain muutaman kymmenen tulipaloa tai muuta vaaratilannetta kotona. Varsinkin koirat voivat kiinnostua ihmisruoasta ja hamuta sitä hellalta itselleen – vakavin seurauksin.

Miten hyvältä tekemäsi kinkkukiusaus tuoksuukaan! Jos itse nautit ruokasi aromista, mieti, millaiselta se tuoksuukaan koirasi herkkään nenään. Kunpa se vain voisi ylettää kokkaamaasi herkkuun...

Kenties, jos jätät koirasi hetkeksi yksin, se alkaa kurotella lieden päällä jäähtyvää kiusausta itselleen. Ruoanhimon seuraukset voivat kuitenkin olla karut.

Yksikin tulipalo on liikaa

Vakuutusyhtiö LähiTapiola arvioi, että suomalaislemmikit aiheuttavat vuosittain muutaman kymmenen tulipaloa tai muuta vaaratilannetta kotona.

– Ei tuo määrä itsestään mitenkään todella suuri ole, mutta tulipalo kodissa on hyvin vaarallinen ja asukkaalle hyvin stressaava tilanne. Se aiheuttaa paljon surua, huolta ja vaivaa. Siinä mielessä yksikin on paljon, jos se sattuu omalle kohdalle, LähiTapiolan kehityspäällikkö Antti Määttänen sanoo.

Lieden päällä ei saisi säilyttää mitään

Määttäsen mukaan kaksi vaarallisinta lemmikkien aiheuttamaa vaaratilannetta ovat lieden saaminen päälle tai kynttilän tai kuuman lampun kaataminen. Ongelma pahenee, jos asukas ei vahingon sattuessa ole kotona. Esimerkiksi Joensuussa lemmikkikissa aiheutti uhkaavan tulipalon kesällä 2020.

– Yleinen tilanne on, että ruokaa on valmistettu paljon ja kaikkea ei ole syöty heti. Koska kauhean kuumaa ruokaa ei haluta yleensä laittaa suoraan jääkaappiin, se jätetään hellan päälle jäähtymään. Se toisaalta on loogista, mutta ei suositeltavaa, koska lieden päällä ei saisi säilyttää mitään, Määttänen sanoo.

Varsinkin koirat voivat kiinnostua ihmisruoasta ja hamuta sitä hellalta itselleen – vakavin seurauksin. Ongelman osasyy piilee usein hellan mallissa.

– Monissa liesissä on manuaalinen käyttökytkin, eli vivut ovat edessä. Kun koira haluaa syödä ruoan hellalta, se nojaa etutassuillaan hellaan ja samalla kytkee vahingossa hellan tai uunin päälle, Määttänen kuvaa.

"Jos ruoka on vielä lieden päällä, se syttyy palamaan"

Jos asukas ei ole kotona, uuni tai liesi saavat rauhassa kuumentua. Esimerkiksi vanhanmallinen hellanlevy kuumenee, kunnes on hehkuvan punainen.

– Jos ruoka on vielä lieden päällä, se syttyy palamaan, tai liesi kuumentaa tilaa ja vieressä olevia rakenteita niin paljon, että ne syttyvät, Määttänen sanoo.

Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen: ruokaa tai mitään muutakaan ei tule koskaan jättää hellalle, ja keittiön ovi kannattaa lähtiessä sulkea.

– Niin sanottuna viimeisenä vaihtoehtona lieden sulakkeen voi ottaa pois päältä. Se on tavallaan viimeinen vaihtoehto, jos muuta ei ole.

"Koiran hännän voimasta kynttilä voi kaatua"

Toinen tulipaloriski syntyy esimerkiksi joulun alla, kun kotona poltetaan kynttilöitä. Vaikka liekkiä ei koskaan saisi jättää valvomatta, moni kipaisee keittiössä tai saunassa ja jättää siksi aikaa kynttilän itsekseen palamaan.

– Kaikki tietävät, että kun isomman koiran häntä heiluu, silloin tavarat kaatuilevat. Koiran hännän voimasta kynttilä voi kaatua ja sytyttää muita pintoja, tai pahimmillaan koiran turkkia, Määttänen sanoo.

Hehkulamppujen katoamista suomalaiskodeista Määttänen pitää hyvänä asiana, sillä uudet led-lamput eivät kuumene. Kaatuva jalkalamppu hehkulamppuineen voisi sytyttää esimerkiksi kangaspinnan palamaan

– Moni lemmikinomistaja kyllä tietää, että varsinkin, kun lemmikki on nuori, tavaroita voi lennellä. Rapatessa niin sanotusti roiskuu, Määttänen sanoo.

– Tuttu sääntö monelle eläinihmiselle on, ettei tärkeitä tai herkkiä esineitä jätetä koiran tai kissan ulottuville. Siitäkin voi syntyä vaaratilanne, jos lasi kissan temmeltäessä putoaa, ja tassut vahingoittuvat siruihin.

"Jos 300-litraisen akvaarion saa hötäkässä rikki, kyllähän vesi valuu alakertaankin"

Lemmikit aiheuttavat vahinkoja myös tutkiessaan esimerkiksi vesihanoja. Akvaario liikkuvine kaloineen voi olla niiden mielestä erityisen kiehtova, ja vedenalainen maisema kiinnostaa yleensä erityisesti kissoja.

– Jos akvaarion saa jotenkin rikki tai putoamaan, vesivahinko on ilmeinen. Akvaario tuleekin sijoittaa niin, ettei se voi pudota, eikä kannen pitäisi olla auki, jos kodissa on muita eläimiä. Kissa voi ahneuksissaan lopulta pudota veteen, jos kalat kiinnostavat liikaa. Silloin saa ainakin kylvyn, jos ei muuta, Määttänen sanoo.

– Jos 300-litraisen akvaarion saa hötäkässä rikki, kyllähän vesi valuu alakertaankin ainakin kerrostalossa, jos kukaan ei ole kotona huomaamassa ja estämässä vahinkoa.

Johtojen pureminen voi aiheuttaa oikosulun

Kodin pienlemmikit voivat aiheuttaa vaaraa itselleen ja toisaalta myös muille. Jyrsijät ja muutkin eläimet saattavat pureskella sähköjohtoja. Esimerkiksi nuoren koiranpennun mielestä kaapelit voivat olla turhankin kiinnostavia.

– Johtojen puremisesta voi saada sähköiskun, ja toisaalta vahingoittaa johtoa niin, että se jossain vaiheessa aiheuttaa oikosulun ja sitä kautta tulipalovaaran. Eli johdot kannattaisi esimerkiksi koteloida, tai vetää aina varmuudeksi irti seinästä, Määttänen sanoo.

Lemmikkien valppaus myös pelastaa henkiä

Aivan kaikkea syytä Määttänen ei lemmikkien niskaan kaataisi. Joskus ne estävät toiminnallaan vakavampien vahinkojen synnyn. Suomessakin tunnetaan tapauksia, joissa koira on hälyttänyt tulipalosta ja pelastanut koko perheen.

– On lukuisia tapauksia, jossa tulipalo on alkanut muusta syystä, ja eläin on hälyttänyt perheen paikalle. Koira tai kissa reagoi tulipaloon, herättää ja pelastaa perheen. Eläimet ovat siis joskus myös sankarin roolissa, Määttänen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat