Missä he ovat nyt: Jonna Nygrén taisteli päihderiippuvuudesta fitness-lavoille: Olen ylpeä siitä, missä olen

Jonna Nygrén-Jäntti on perheenäiti, joka elää tervehenkistä urheilijan elämää. Aina niin ei ole kuitenkaan ollut.

Kuntosalin aulassa vastaan kävelee siro, mutta lihaksikas ja urheilullinen nainen. Jonna Nygrén-Jäntti, 36, hymyilee iloisesti, mutta myöntää heti nukkuneensa edellisenä alle viisi tuntia.

– Eli jos puhun sekavia, älä ihmettele, hän nauraa.

Valvomiseen on kuitenkin ollut hyvä syy. Edellisenä iltana Jonna on juhlinut ensimmäistä hääpäiväänsä miehensä Harri Jäntin, eli nykyään Atomirotasta tunnetun muusikon Rane Raitsikan, kanssa Red Hot Chili Peppersin keikalla.

Keikan jälkeen pariskunta tapasi vielä bändin jäsenet. Jonna julkaisi kuvan tapaamisesta myös kuvan Instagram-tilillään.


Lyhyistä yöunista huolimatta Jonna on herännyt kuudelta – kuten joka ikinen aamu. Puolen päivän aikaan hänellä on takanaan päivän ensimmäiset treenit ja edessä toiset. Kova tahti johtuu siitä, että Jonna kisaa ensi viikonloppuna bikini fitnessissä Nordic Fitness Expon SM-kisojen karsinnassa Jyväskylässä.

Kotona Jonnan puolestaan pitävät kiireisenä 3-vuotias tytär Lila ja 5-vuotias poika Leevi.

– Nämä viimeiset päivät ennen kisoja menevät aika samalla kaavalla. Herätään kuudelta, hoidetaan aamupuuhat ja viedään lapset päiväkotiin. Sitten mulla on aamutreenit, siinä menee sellainen pari tuntia. Teen punttitreenin, cardion ja poseeraustreenit. Siinä välissä hoidan työjuttuja ja muita asioita ja käyn ehkä kaupassa. Käyn kotona laittamassa paikat kuntoon ja ruoat valmiiksi. Sen jälkeen onkin päivän toiset treenit, joissa menee taas 2-2,5 tuntia. Sitten haen lapset tarhasta ja olen loppuillan heidän kanssaan, Jonna selittää.

Menneisyys ei ole arka paikka

Kymmenisen vuotta sitten Jonnan elämä oli vielä kaikkea muuta kuin tervehenkistä ja kurinalaista. 2000-luvun alussa hänet tunnettiin kovana bilettäjänä, joka juonsi tv-ohjelmia MTV:llä ja MoonTV:llä, ja puhui avoimesti päihderiippuvuudestaan ja masennuksestaan. Julkisuusarvoa kasvatti vielä se, että hän seurusteli HIM:in nokkamiehen Ville Valon kanssa.

Erottuaan Villestä Jonna avioitui vuonna 2007 vankilassa elinkautistuomiota murhasta istuneen miehen kanssa, mutta liitto kesti vain puoli vuotta.

– Minulla on kokemusta siitä, millaista on elää kaikkea muuta kuin terveellisesti. Sitä suuremmalla syyllä tätä elämäntapaa haluaa nyt vaalia, Jonna toteaa.

Kymmenen vuoden takainen Jonna oli hyvin eri ihminen kuin se, joka nyt istuu treenien jälkeen juomassa rasvatonta lattea töölöläisessä kahvilassa. Jonna myöntää joutuneensa raitistumisen myötä muuttamaan koko ajattelutapansa.

– En olisi onnistunut, jos en olisi muuttunut myös ihmisenä. Jos alkoholisti lopettaa juomisen, mutta ei muuta ajattelutapaansa, siitä ei tule mitään. Riippuvuuden takana on aina mieli, joten muutos pitää tehdä korvien välissä. Eihän sellainen ihminen, jolla ei ole ongelmia taustalla, ala juomaan joka päivä aamusta iltaan, Jonna miettii.

Hän itse pääsi eroon päihderiippuvuudesta vertaistukiryhmien avulla, ja auttaa nykyään mielellään muita omien kokemuksiensa kautta.

– En voi kuvitella, että olisin selvinnyt ilman vertaistukea. Joten kun minulta joskus jotkut puolitutut kysyvät, että voinko jeesata, niin lähden ehdottomasti aina kahville ja juttelemaan. 

Kun Jonna vuonna 2008 raitistui, oli hän jo jättäytynyt julkisuudesta. Siksi moni muistaakin hänet edelleen tuona takavuosien Jonnana.

– Itse ajattelen aina, että siitä on niin kauan, että ei kai kukaan niitä juttuja muista. Mutta kyllä se aina välillä nousee esiin, esimerkiksi uusien tuttavuuksien kautta, hän selittää.

Jonnaa asia ei kuitenkaan ahdista. Hän elää nykyään onnellista elämää, eikä näe tarvetta peitellä menneisyyttään.

– Se tuntuu ihan hyvältä oikeastaan, koska olen aika ylpeä siitä, missä olen tänä päivänä. Jokainen meistä pystyy juomaan, mutta harva pystyy lopettamaan. Se ei ole minulle arka paikka enää, hän miettii.

Ensitapaaminen 16 vuotta sitten

Ensimmäisen kerran Jonna ja Harri tapasivat jo 16 vuotta sitten New Yorkissa. Silloin heidän elämäntilanteensa olivat vielä hyvin erilaiset, eikä mikään viitannut siihen, että he perustaisivat tulevaisuudessa perheen.

– Tapasimme Stefan Lindforsin suunnitteleman Gershwin hotellin katolla. Siellä oli suomalaisten saunabileet. Olin juuri muttanut New Yorkiin, Harri taas oli käymässä siellä Los Angelesista. Hän oli raitistunut vuotta aiemmin. Vuosien saatossa näin häntä välillä Losissa. Muistan, että ajattelin, että tuo on tosi hyvä tyyppi, mutta en sen enempää. Tunsin myös hänen siskonsa Mannan, Jonna muistelee.

Vajaa seitsemän vuotta sitten Harri tuli käymään Suomessa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Silloin vastikään elämänsä kuntoon saanut Jonna sai mieheltä yllättävän tekstiviestin.

– Hän oli kai siinä välissä kuullut Mannalta, että minulla ei mennyt kovin hyvin, ja sitten oli saanut tietää, että olin raitistunut. Hän laittoi minulle viestin, että vitsi miten hienoa. Näimme, kun hän oli Suomessa ja siitä se sitten lähti, Jonna hymyilee.

Pariskunta alkoi seurustella ja pian Jonna alkoikin odottaa esikoistaan Leeviä. Hän kertoo lasten ja perheen kuuluneen haaveisiinsa jo nuorena.

– Aina olen ollut sitä mieltä, että perhe täytyy ehdottomasti olla, hän sanoo.

Ilman raitistumista Jonna ei siis luultavasti olisi tavannut nykyistä miestään. Samanlaiset taustat yhdistävät paria edelleen.

– Se auttaa ehdottomasti ymmärtämään toista paremmin, kun tietää mistä on kyse. Kuten aiemmin sanoin, addiktioon liittyy niin paljon muutakin kuin pelkkä pakonomainen juominen tai huumeiden käyttäminen. Siinä mieli toimii pakkomielteisesti. Tässä asiassa toimimme peileinä toisillemme. Jos toinen alkaa käyttäytyä erikoisesti, voi heti sanoa, että katso nyt itseäsi. Voin olla täysin naamioitta hänen edessään, Jonna selittää.

Ensimmäinen hääpäivä ja vanhojen muisteleminen saa Jonnan herkistymään. Hän pyyhkäisee silmäkulmaansa ja nauraa samaan aikaan.

– Olen tosi herkkä ihminen, mutta kyllä tämä kuuluu myös dieetin vaikutuksiin. Eilen itkin, kun katsoin jotain Kauniiden ja rohkeiden tyylistä ohjelmaa. Sillon tajusin, että jaahas, on tämä vähän huvittavaa, Jonna nauraa.

Perhe-elämä ja urheilu tasapainossa

Jonnan fitness-innostus alkoi kolme vuotta sitten, kun hän odotti viimeisillään kuopustaan Lilaa. Kaverin treenikuvat Facebookissa tekivät häneen vaikutuksen.

– Kehuin, kuinka hyvältä hän näyttää ja kysyin, kuka häntä valmentaa. Hän antoi valmentajansa yhteystiedot ja kehotti olemaan yhteydessä. Juuri silloin se ei tietenkään ollut ajankohtaista, mutta aika pian lapsen syntymän jälkeen lähdin treenaamaan, Jonna kertoo.

Kuntoilutaustaa oli, sillä Jonna oli aiemmin käynyt paljon ryhmäliikuntatuneilla, kuten spinningissä.

– Ryhmäliikunnassa olin tottunut siihen, että hiki virtaa ja syke on koko ajan korkealla. Salilla aluksi tuntuikin, että tekeekö tässä oikeasti mitään, hän naurahtaa.

Jonna myöntää, että pienet lapset tuovat omat haasteensa fitness-elämään. Ei voi ajatella ainoastaan omaa treeniä ja omaa ruokailua, kun lapset tarvitsevat huomiota ja huolenpitoa.

– Kyllä siinä välillä joutuu hammasta puremaan yhteen, kun tulee todella nälkäisenä kotiin ja mitään ei ole valmiina. Ensin on tehtävä lasten ruoat ja sitten vasta omat. Toisaalta tämä on hyvää vastapainoa sille, että kotona on koko ajan hirveä häslinki päällä. Salilla voi vetää luurit korville ja keskittyä vain treeniin.

Jonna onkin oppinut käyttämään hyväkseen kaikki vapaat hetket.

– Meillä on iso lasitettu parveke, missä on spinningpyörät ja vastuskuminauhat ja käsipainoja. Monet treenit on tehty siellä viideltä aamulla tai lasten päiväunien aikaan, hän selittää.

Tavoitteet korkealla

Jonna osallistuu nyt elämänsä toisiin fitness-kisoihin. Jos karsinnat menevät hyvin, pääsee hän jatkoon 7.-9. lokakuuta Lahden Nordic Fitness Expossa järjestettäviin SM-kisoihin.

– Lähden hakemaan sijoitusta. Tiedän, että minulla on ihan ok mahdollisuudet jopa voittaa. Toivon, että olen kuuden parhaan joukossa, Jonna arvioi.

Hänen ensimmäiset kisansa olivat keväällä 2015 järjestetty Fitness Classicit. Jonna osallistui tuolloin yli 35-vuotiaiden sarjaan, mutta ei päässyt kuuden parhaan joukkoon. Nyt hän kilpailee yleisessä sarjassa ja kokee oppineensa ensimmäisistä kisoistaan paljon.

– Ihan siitä dieetin kulusta on oppinut paljon, ja turhaa stressaamista pystyy helpommin välttämään. Kun stressiä tulee, sitä pystyy perustelemaan itselleen järjellä. Ei ole ihan niin tunteiden vallassa, Jonna selittää.

Edellisten kisojen jälkeen Jonna on vaihtanut myös valmentajaa. Häntä treenaa nykyään pitkän linjan fitnessvalmentaja Aki Mähönen, joka saa suojatiltaan pelkkää suitsutusta.

– Voin sanoa, että ihan urheilijan elämää on hänen kanssaan vietetty. Tämä laji sopii minulle todella hyvin. Minulla on aina ollut tosi kova kilpailuvietti. En lapsenakaan tykännyt joukkuelajeista, olen niin kilpailuhenkinen, että alan joukkuetoverinkin kanssa kilpailemaan, Jonna kertoo.

Myös tulevaisuuden suunnitelmat ovat kirkkaana mielessä. Jonna on aiemmin kouluttautunut ravintoneuvojaksi ja marraskuussa alkavat personal trainer -opinnot.

– Tiesin nopeasti, että en halua tehdä pelkästään ravintoneuvojan töitä. Tämä tuntuu luonnolliselta jatkumolta. Olen jo harjoitellut auttamalla ystäviäni treenaamisessa. Teemme vaihtokauppoja: saan heiltä lastenhoitoapua ja teen vastapalvelukseksi heille ohjelmat ja ruokavaliot, hän selittää.

Parikymppisenä Jonna juonsi muun muassa musiikkikanava MTV:n Headbangers Ball -heviohjelmaa. Televisiotyöt kiinnostavat myös tulevaisuudessa.

– Voisin ehdottomasti vielä juontaa, sopivan konseptin löytyessä, Jonna toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat