Minkkikomissio tutkii Tanskan päätöstä teurastuttaa 17 miljoonaa tarhaeläintä – tiesivätkö ministerit lahtauspäätöksen laittomaksi?

Tanskassa pääministeri Mette Fredriksen on kuultavana hallituksen viimevuotisesta päätöksestä teurastaa noin 17 miljoonaa minkkiä varotoimena viruksen leviämisen torjumiseksi. Maa tiukentaa koronarajoituksiaan jo huomisesta alkaen heikentyneen virusepidemiatilanteen takia. Maassa myös on paljon koronaviruksen omikronmuunnosta verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.

Moni suomalainen on murehtinut pikkujoulujen peruuttamisia koronaviruksen takia. Tanskassa on samat tunnelmat.

Hallituksen uudet ohjeet kehottavat ihmisiä pysymään kotona baarien ja yhteisten joulukekkereiden sijaan. Myös etätyöntekoa suositellaan.

Huomisesta perjantaista lähtien baarit ja ravintolat menevätkin kiinni puolelta koko Tanskassa. Alakoulut laitetaan kiinni 15. joulukuuta.

Eurooppalaisittain paljon omikrontartuntoja

Tanskassa omikronmuunnokseen sairastuneita on lähes 400. Luku on eurooppalaisittain suhteellisen suuri.

Terveysviranomaisten mukaan Tanskan tartuntaluvut ovat deltamuunnoksen siivittämänä nyt korkeimpia kolmannen aallon aikana. Yksi tällä viikolla sairastuneista on terveysministeri Magnus Heunicke, joka potee tautia työmatkallaan brysseliläisessä hotellihuoneessa.

Omikron puolestaan on erityisesti levinnyt suurissa konserteissa ja pikkujoulujuhlissa. Yhdeksän kymmenestä tartunnasta on kotoperäistä.

Sairaaloihin joutuneiden ja kuolleiden määrä on kuitenkin alhaisempi kuin pahimmillaan vuosi sitten. Tässä ovat auttaneet rokotteet, viranomiset sanovat.

Pääministeri kuultavana minkkipäätöksen laillisuudesta

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Fredriksen on tänään erityisen komission kuultavana Kööpenhaminassa liittyen hallituksen viime marraskuiseen päätökseen teurastuttaa maan minkkitarhoilla olleet noin 17 miljoonaa minkkiä.

Päätös terveiden minkkien tappamisesta osoittautui sittemmin lain vastaiseksi. Fredrikseniä kovistelee asiasta komissio, johon kuuluu tuomari, asianajajia ja muita lakiasiantuntijoita.

Kuuleminen pidetään kööpenhaminalaisessa oikeustalossa, jonne mennessään Fredriksen kommentoi päätöstään oikeana. Oikeustalon ulkopuolella joukko mielenosoittajia syytti pääministeri muun muassa valehtelusta.

Päätös ensi keväänä

Minkkikomissio antaa selvityksensä päätöksen lainmukaisuudesta ilmeisesti ensi huhtikuussa. Se myös selvittää, tiesivätkö ministerit päätöksensä laittomuudesta.

Minkkijupakka kuitenkin pakotti maan maatalousministerin eroamaan. Minkkikomission selvityksen lopputuloksesta riippuen myös pääministerin asema voi olla uhattuna. Komissio saattaa päättää, että tapaus viedään erityistuomioistuimeen, joka puolestaan tutkisi ministerien toimintaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja