Ministeriö vapautetuista tarhasusista: Katastrofi suojelulle

Maa- ja metsätalousministeriön apulaisosastopäällikön Christan Krogellin mukaan tarhattujen susien päästäminen luontoon on täysin tuomittavaa.

– Se on katastrofi suden suojelulle. Tällaisella toiminnalla ei saada aikaan mitään suurempaa yhteiskunnallista hyväksyntää susipolitiikalle. Meidän kansallisessa susipolitiikassa tällaiset siirtoistutukset tai että susia nimenomaan kasvatettaisiin siirtoistutuksia varten, ovat täysin poissuljettuja, Krogell kertoi MTV3 Uutisille.

Maaseudun tulevaisuus uutisoi tänään, että Venäjän Karjalassa lähellä Suomen rajaa on kasvatettu susia, jotka on vapautettu luontoon. Susia kasvattanut venäläinen susitutkija kertoo vapauttaneensa yhteensä 57 sutta Karjalassa ja kauempana Tverissä. Hanketta rahoittavat länsieurooppalaiset susiaktivistit.

Krogellin mukaan ministeriöllä ei ole tietoa siitä, onko tarhattuja susia tullut Suomeen. Mahdollista se kuitenkin on, sillä susi on hyvin liikkuvainen. Kesyt sudet voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

– Kesy susi on tottunut saamaan ruokaa tarhasta, ja jostain sen on sitä luonnossakin hankittava, joten ihmisläheisyydestä se sitä varmasti hankkii. Emme tiedä mitä geneettistä perimää näillä susilla, joten meidän susien dna-perimään saattaa olla vaikutuksia.

– On mahdollisuus, että kesy susi risteytyy koiran kanssa, jolloin koirasusiproblematiikka tulee silmille, ja se on luonnonvaraisen suden kannalta erittäin ongelmallista.

Krogellin mukaan suurin ongelma kuitenkin, että petoeläinvahingot voivat nousta niin suuriksi, että budjettirahat eivät riitä, vaan korvauksia joudutaan vähentämään.

– Jos korvauksia vähennetään 20 prosentilla, voi hyvin kuvitella, mitä mieltä elinkeinonharjoittaja on siitä, että palkasta tippuu viidesosa pois. Jollain konstilla ne vahingot on pidettävä kurissa, ja vahinkoa aiheuttavat yksiöt pitää ottaa pois.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat