Ministeri Antti Kurvinen pyytää anteeksi tapahtuma-alalta kommenttejaan MTV:n Uutisextrassa

Tiede- ja kulttuuriministeriltä kysyttiin logiikasta koronarajoitusten taustalla – katso Antti Kurvisen vastaus 3:42
Nämä lausunnot kohahduttivat: Tiede- ja kulttuuriministeriltä kysyttiin logiikasta koronarajoitusten taustalla – katso Antti Kurvisen vastaus

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen pyytää anteeksi tapahtuma-alalta kommenttejaan MTV:n loppuviikkoisessa Uutisextrassa. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) lausunnot MTV:n Uutisextrassa saivat kulttuurialan vihastumaan. 

Uutisextran haastattelussa Kurvinen nimesi korkean riskin tiloiksi Helsingin keskustassa sijaitsevan Tavastian sekä tamperelaisen konserttipaikan, Pakkahuoneen.

Lausunnossaan Kurvinen viittasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskiarviotaulukkoon, johon on eriteltynä merkittävän, kohtalaisen ja vähäisen riskin tapahtumat ja tilanteet.

Katso jutun alussa olevalta videolta, mitä lausuntoja ministeri Antti Kurvinen todella pyytää anteeksi!

Nyt ministeri pyytää julkisesti Twitter-tilillään anteeksi lausuntojaan.

Hän pyytää anteeksi Tavastialta, Pakkahuoneelta sekä valtakunnallisen musiikkitapahtumien ja niiden järjestäjien etujärjestö LiveFIN ry:ltä, jonka jäseniä edellä mainitut konserttipaikat ovat. 

– Ei ole henkilökohtainen kannanotto ko. paikkojen laatuun tai vastuullisuuteen. Taulukon sovellus, ministeri toteaa pahoittelunsa yhteydessä.

– Molemmat ikonisia tuttuja keikkapaikkoja, joiden tiedän tehneen parhaansa terveysturvallisuuden eteen. Käytin katsojille tuttuja esimerkkejä. 

Kurvinen kertoo mielellään vierailevansa sekä Tavastialla että Pakkahuoneella kevättalven aikana.

– Henkilökohtaisesti minusta myös hyppiminen ja laulaminen yhdessä kuuluu keikoille, ministeri lisää tviitissään.

Kurvinen pyytää anteeksi myös Tapahtumateollisuudelta sekä sen johtajalta Maria Sahlstedtilta, joka kommentoi Kurvisen Uutisextran haastattelua tapahtuma-alan näkökulmasta MTV Uutisille. 

Tästä syystä ministerin kommentit kohahduttivat

Ministeri Kurvisen Uutisextra-haastattelu herätti harmitusta myös musiikki- ja viihdealan yrityksessä Manage messa. Myös Manage me katsoi, että lausunnot vaikuttavat asenteisiin koko kulttuuri- ja tapahtuma-alaa kohtaan.

Sekä Tapahtumateollisuus että Manage me katsovat, että Kurvisen lausunnot ovat omiaan luomaan mielikuvia, jotka voivat olla haitallisia ei vain yksittäisille tapahtumapaikoille vaan myös koko tapahtumateollisuudelle. 

– Siinä ehkä nähdään se kaikista karmein vaikutus. Mielestäni on aika uskomatonta, että ministeri kertoo ensin haastattelussa, että hän ei ole tällaisten riskien arvioimisen asiantuntija. Kuitenkin heti perään hän alkaa itse soveltamaan tätä taulukkoa ja nimeää julkisesti yksittäisiä yrityksiä korkean riskin tiloiksi, Tapahtumateollisuuden Maria Sahlstedt kommentoi aiemmin MTV Uutisille. 

Sahlstedt olisi toivonut, että ministeri olisi haastattelussaan tarkentanut, mihin tietoon hänen lausuntonsa varsinaisesti perustui. 

– Keräämämme tartuntadatan mukaan yleisötilaisuudet eivät ole olleet merkittävä tartuntojen lähde silloinkaan, kun tartuntakäyrät Suomessa ovat olleet nousussa, hän kertaa. 

Etujärjestö jyrähti Kurvisen kommenttien jälkeen

LiveFINin toiminnanjohtaja Jenna Lahtisen mukaan Kurvisen haastattelu ja yksittäisten elävän musiikin alan toimijoiden tikunnokkaan nostaminen on pöyristyttää. 

– Tavastia ja Pakkahuone ovat kautta koko koronakriisin, rajoitusten puitteissa järjestäneet keikkoja ammattitaitoisesti ja yleisön turvallisuuden huomioiden.

– Keikka- ja konserttipaikat ovat ylipäänsä saaneet paljon hyvää palautetta asiakkailtaan siitä, kuinka huolella järjestelyt on toteutettu, Lahtinen huomauttaa. 

Kuten Sahlstedt, myös Lahtinen korostaa, että ministeri alleviivasi haastattelussa THL:n riskiarviotaulukkoa, joka ei Lahtisen mukaan vastaa nykyistä tilannekuvaa, jonka myös THL:n asiantuntijat ovat arvioineet muuttuneen. 

– Kurvinen vahvistaa Maikkarin haastattelussa kentän näkemysen siitä, että nykyiset rajoitustoimet eivät perustu näyttöön, vaan pelkkään näytösluonteisuuteen, Lahtinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat