Ministereiden puheet loukkasivat Talvivaaran vastustajia

Talvivaaran kaivoksen vastustajat loukkaantuivat hallituksen avainministereiden voimakkaasta Talvivaara-sympatiasta. Kansalaisliikkeen mielestä ministerit näkivät vain työpaikat, eivät haittoja.

Ministereiden viime viikkoinen vierailu Talvivaarassa on aiheuttanut kovan jälkipyykin ja suurta ärtymystä Ylä-Savossa ja Kainuussa.

Kaivoksen vastustajien mielestä ministerit eivät antaneet riittävää arvoa laajalle kansalaismielipiteelle.

Pääministerin suorasukaisuus hämmensi

Ministerit antoivat Sotkamossa niin poikkeuksellisen vahvan tuen toiminnan jatkamiselle, että se yllätti kaivoksen vastustajat täydellisesti. Erityisesti kansalaisliikettä on ärsyttänyt pääministeri Alexander Stubbin (kok) näkemys, että kaivostoiminta Talvivaarassa on laillista, kunniallista ja hyvää.

– Voisin olla perustellusti eri mieltä. Jotenkin tuntuu, että pääministeri menetti enemmän uskottavuutta kuin  kansalaisadressin allekirjoittajat, jotka ovat vaatimassa kaivoksen sulkemista, murahtaa ammattikalastaja Raimo Tervonen Sonkajärveltä.

"Kärsijät eivät saa sympatiaa"

Tervonen ja sonkajärveläinen vapaa-ajankalastaja Reino Rönkkö kalastelevat Talvivaaran eteläpuolisilla vesille. Miehet muistuttavat, että hallitus ei näytä tunnustavan lainkaan haitankärsijöiden näkemyksiä, elinkeinojen vaikeutumista ja kiinteistöjen arvonalennuksia.

– Kun ministerit tuollaisia laukovat, toivoisi edes sivulauseessa viestiä, että joskus tullaan mahollisesti hoitamaan näitäkin vahingon kärsijöitä, Tervonen pahoittelee.

Rönkkö epäilee, että ministerit eivät todellisuudessa ymmärtäneet mitä tutustusmismatkalla puhuivat.

– Ihmetyttää miten kauan vielä Talvivaara ja Pekka Perä pystyy jussittamaan näitä päättäjiä, jotka ei lopulta tiijä tästä kokonaisuuvesta paljo mittään, Rönkkö latelee leveällä yläsavolaisella aksentilla.

Ihalainen toivoo vastustajilta "sydäntä"

Avainministereiden esiintyminen Talvivaarassa oli tietoinen valinta. Muutama päivä vierailun jälkeen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) muotoilee terveiset kansalaisliikkeelle näin:

- Arvostetaan mitä he ovat tehneet, mutta me toivotaan, että heilläkin olisi sillä tavalla sydäntä että se on kuitenkin välillisesti 1500 työpaikasta kysymys, Ihalainen sanoi MTV uutisille Joensuussa.

Työministeri tarkentaa vielä, että tavoitteena on saada kaivoksen työntekijöille pitempiaikainen leipä, ei vain ensi toukokuun loppuun kuten konkurssipesä on nyt luvannut.

- Tämä linja on valittu.

Ministereiden viesti ei tavoittanut

Ihalaisen mielestä kansalaisliikkeen tahdonilmaisu kaivoksen sulkemiseksi on väkevä ja se kuuluu kansalaisyhteiskuntaan.

- Mutta meidän arvioi on toinen. Kaivoksen pitäisi saada jatkaa ympäristönäkökohdista kiinnipitäen, Ihalainen alleviivaa.

Myös pääministeri Stubb korosti jo Talvivaarassa, että ympäristöhaittoja ei sivuuteta, mutta kaivoksen vastustajat eivät tunnu luottavan ministereiden puheisiin nyt lainkaan.

- Pääministerin puheet olisivat sopineet paremmin Antti Holman Stubb-hahmon suuhun, siis imitaattorin suuhun. Minun oin vaikea niitä puheita vieläkään uskoa, Tervonen puuskahtaa.

Uusi rahoittaja epäilyttää

Päivän tiedot uudesta sijoittajasta eivät tuoreeltaan ainakaan Ylä-Savossa vakuuttaneet.  

- En vielä jaksa uskoo, että niin löysää rahhaa löytyy että sitä ruvetaan Talvivaarassa polttamaan.

Tervosen mielestä on turhauttavaa kun joka toinen päivä näyttää, että toiminta jatkuu ja joka toinen päivä että ei.

- Valtio vaan ajaa Talvivaaran jatkoa kuin käärmettä pyssyyn.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja