Miksi valtio jakaa kunnille ehkä ekstramiljardin? Sanna Marin vastasi kysymykseen neljä kertaa – "En minä pysty tämän selvemmin tähän asiaan vastamaan"

4:25
Katso puheenjohtajatentin vääntö "ekstramiljardista" videolta!

Valtiovarainministeriön budjettineuvos on arvioinut, että kunnat saavat tukipaketeista tänä vuonna miljardin koronakriisin menoja enemmän. Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) kysyttiin puheenjohtajatentissä, mikä "ekstramiljardia" selittää.

Hallitus on jakanut kunnille tänä vuonna tukipaketteja yhteensä noin kolmen miljardin euron edestä.

Valtiovarainministeriön budjettineuvos Tero Tyni on arvioinut Talouselämälle ja HS:lle, että summa ylittää koronakriisistä aiheutuvat menot noin miljardilla eurolla. Tynin mukaan valtaosa kunnista hyötyy vallitsevasta tilanteesta.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman puheenjohtajatentissä pääministeri Marinilta tiedusteltiin, miksi hallitus on halunnut heittää tällaisen rahasäkin kunnille.

– Olemme halunneet tukea kuntia ja alueita koronakriisin keskellä, mutta sen lisäksi on tärkeää, että tällaisessa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, jossa me olemme, kunnat eivät irtisanoisi tai lomauttaisi henkilöstöä, Marin sanoi.

– Sen vuoksi olemme tietoisesti tukeneet kuntia paljonkin kriisin keskellä, Marin lisäsi.

Ekstramiljardista kysyttiin neljästi

Tentin vetäjä Jaakko Loikkanen kysyi tämän jälkeen suoraan, miten Marin selittää "ekstramiljardin".

Marin toisti perustelun siitä, ettei kuntien haluta irtisanovan tai lomauttavan työntekijöitään.

Pääministeri otti toisin sanoen esille syyn, minkä takia kuntia ylipäätään tuetaan, muttei ottanut täysin suoraan kantaa siihen, miksi kuntia saatetaan tukea yli miljardilla eurolla koronakriisin menoja enemmän.

– Miksi siellä on miljardi ylimääräistä? Loikkanen kysyi.

– En oikein tiedä, miten selvemmin voin tähän vastata, kun kaksi kertaa jo tuossa vastasin. Olemme halunneet tukea kuntia, niin että emme näkisi irtisanomisia tai lomautuksia, Marin vastasi.

Kolmatta kertaa vastatessaan Marin mainitsi myös kuntien jo entuudestaan vaikeat taloudelliset tilanteet.

Loikkanen tiedusteli vielä kerran, että "jos kaksi miljardia riittää, miksi laitetaan kolme miljardia".

– En minä pysty tämän selvemmin tähän asiaan vastaamaan. Kunnat ovat erilaisessa taloudellisessa tilanteessa, monilla on taloudellisia vaikeuksia jo entisestään, hieman turhautuneen oloinen Marin vastasi.

Saarikko: Kuntien tilanne huono jo ennen koronaa

Syytä ekstramiljardiin tiedusteltiin tämän jälkeen muilta puoluejohtajilta.

Jussi Halla-aho (ps.) arveli ylimääräisen rahan selittyvän ensi kevään kuntavaaleilla.

Petteri Orpo (kok.) sanoi, että kuntia on totta kai pitänyt tukea, mutta lisäsi, että "on autettu sitten oikein urakalla".

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) nosti pääministerin tavoin esille irtisanomisten välttämisen sekä myös peruspalvelujen turvaamisen.

Silti ekstramiljardin syyksi Saarikko sanoi suoraan sen, että "kuntien taloudellinen tilanne jo ennen koronaa oli huono".

Kolmen miljardin euron tukipaketit ovat siis Saarikon lausuman perusteella olleet tarkoituksella koronamenoja suurempia, jotta niillä pystyttäisiin kattamaan myös koronaan liittymättömiä kuntatalouden ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja