HK:n Amerikan Pekonia ostanutta kuluttajaa saattaa hämmentää pakkauksen tuotetiedot. Pakkauksesta selviää, että tuote tehdään suomalaisesta lihasta, mutta se valmistetaan Puolassa. Mistä tämä johtuu, HK Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leija?
—Meillä on Puolassa yksi konsernin nykyaikaisimpiin kuuluvia pekonitehtaita. Se on Euroopan moderneimpia tehtaita ja valmistus on sen takia tällä hetkellä Puolassa. Meillähän ei pekonia Suomessa valmisteta nykyään. Ennen sitä on kyllä Suomessa valmistettu. Tällä hetkellä selvitämme, siirretäänkö sen valmistus takaisin Suomeen, nyt kun pekoni tehdään kotimaisista raaka-aineista. Ennen se tehtiin ruotsalaisista raaka-aineista.
Miksi pekoni tehtiin ennen ruotsalaisesta lihasta?
—Suomalaisen kyljen ja erityisesti Forssan tuotantolaitoksessamme tehdyn kyljen kysyntä maailmalla on ollut kovaa ja olemme käyttäneet ruotsalaista raaka-ainetta tähän saakka. Meillä on kaksi pakkauskokoa tällä hetkellä ja toinen pakkauskoko on pystytty muuttamaan suomalaiseen raaka-aineeseen. Osa pekonin tuotannosta on vielä perinteisen sian raaka-aineesta ja sitä ollaan nyt kesään mennessä muuttamassa kotimaiseen rypsiporsas-raaka-aineeseen.
Tuleeko halvemmaksi valmistaa liha Puolassa?
—Valmistuskustannuksilla ei ole kauheasti merkitystä. Prosessi on pitkälti automatisoitu. Puolassa palkkataso on pienempi, mutta ylimääräisiä kustannuksia, lähinnä rahtikustannuksia, tulee merialueen ylittämisestä. Kokonaisuudessaan siinä ei siis merkittävää eroa ole. Henkilöstöä pekonin valmistuksessa ei ole kovin valtavia määriä kiinni.
