Miksi parhaat ideat syntyvät usein juuri suihkussa? Tutkimus selvitti, milloin luovuus kukkii

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
KATSO MYÖS: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä".

Luovuus kukkii, kun mieli saa vaeltaa, mutta on samalla kohtalaisen sitoutunut johonkin aktiviteettiin.

Miksi juuri suihkussa päähän tuntuu pälkähtävän ne parhaat ideat? 

Kyse ei ole tuoreen tutkimuksen mukaan pelkästään siitä, että mieli saa harhailla vapaasti, vaan että samalla on "kohtalaisen sitoutunut" johonkin fyysiseen aktiviteettiin, kuten suihkussa käymiseen tai kävelyyn, kirjoittaa New York Post.

– Sanotaan, että olet jumissa ongelman kanssa. Mitä teet? Todennäköisesti et mitään mieltä turruttavan tylsää, kuten katsot, kuinka maali kuivuu. Sen sijaan puuhaat jotakin, kuten käyt kävelyllä, hoidat puutarhaa tai otat suihkun. Kaikki nämä aktiviteetit sitouttavat kohtalaisesti, Virginian yliopiston filosofian professori Zac Irving kommentoi UVA Todaylle.

Aktiviteetti ei saisi siis olla tyystin "aivot narikkaan" -tyylinen, jos haluat sen kutkuttelevan ideointinystyröitäsi.

Luovuus kaipaa tylsyyden lisäksi myös toimintaa

Tutkimuksessa osallistujia pyydettiin loihtimaan uudet tarkoitukset kahdelle arkipäiväiselle esineelle: klemmarille ja tiilelle. Ryhmä jaettiin kahtia ja toiset katsoivat tylsäksi luonnehditun videopätkän, jossa kaksi miestä viikkaa pyykkejä ja toiset taas katsoivat kohtalaisen sitouttavaksi luonnehditun videon elokuvasta Kun Harry tapasi Sallyn, jossa Meg Ryan teeskentelee orgasmia.

Videon katsomisen jälkeen osallistujien piti pikaisesti listata ylös ideansa esineiden uusille käyttötarkoituksille ja itsearvioida, paljonko heidän mielensä vaelteli videon katsomisen aikana.

– Se, mitä todella halusimme tietää, ei ollut kumpi videoista auttoi olemaan luovempi. Kysymys oli siitä, miten mielen vaeltaminen liittyy luovuuteen tylsien ja sitouttavien tehtävien aikana, professori Zac Irving selittää.

Elokuvakohtaus stimuloi osallistujien mielikuvitusta huomattavasti enemmän kuin tylsä video pyykin viikkaamisesta.

– Mielen vaeltaminen johtaa luovempiin ideoihin, mutta vain kohtalaisen mukaansatempaavan toiminnan aikana, tutkimus kiteyttää.

Käytännössä optimaalisin tilanne luovuuteen löytyy siis jostain keskittyneen, lineaarisen ajattelun ja rajoittamattomien, satunnaisten mielleyhtymien väliltä.

Katso myös: ADHD – Milloin vilkkaudesta tulee ongelma?

ADHD - Milloin vilkkaudesta tulee ongelma? 9:20
Haastattelussa Helsingin yliopiston ADHD-tutkija Juho Honkasilta ja Terveystalon psykiatrian erikoislääkäri Mika Määttä.

Lue myös:

    Uusimmat