Mikä on paras määrä kahvia päivässä? Tutkijat saattoivat löytää vastauksen

Näin valmistat"ruotsalaista kananmunakahvia" 1:48
Onko tässä paras tapa valmistaa kahvia? Testasimme ruotsalaisen kananmunakahvin: "Totaalinen yllätys"

Australialaistutkijat havaitsivat, että päivittäin nautitut kahvikupilliset ovat yhteydessä pienempään kuolleisuuteen verrattuna kahvista kieltäytymiseen.

Lähes 450 000 britin otantaan perustuva tutkimus lisää näyttöä kahvinjuonnin terveyshyödyistä. Ison-Britannian biopankista kerätyssä aineistossa säännöllisesti nautitut kahvikupilliset olivat yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuvuuteen sekä kuolleisuuteen.

Tutkimuksen alussa iältään 40–69-vuotiaat osallistujat jaettiin päivittäin juomiensa kahvikupillisten perusteella kuuteen eri ryhmään. Reilu viidesosa tutkituista ei juonut kahvia.

Yli kymmenen vuoden seurannassa havaittiin, että päivittäin 2–3 kahvikupillista nauttivilla osallistujilla oli kaikista pienin riski sairastua sydän- ja verisuonielimistön sairauksiin, kun huomioon otettiin muut altistavat tekijät. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat johtavia kuolinsyitä niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin.

Suotuisat sydänvaikutukset sekä vähäisempi kuolleisuus ovat tutkimuksen perusteella yhteydessä niin suodatinkahvissa käytettyyn jauhettuun kahviin, pikakahviin kuin kofeiinittomaan kahviin. 

Kofeiiniton kahvi oli tutkituista kahvilaaduista ainut, joka ei linkittynyt pienempään rytmihäiriöiden ilmaantuvuuteen. Pienin rytmihäiriöiden riski havaittiin henkilöillä, jotka joivat 4–5 kahvikupillista päivässä.

Tutkimus ilmestyi Europen Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa.

Kohtuullinen kahvinjuonti ei vaaraksi

Suuresta otannasta huolimatta tutkimus osoittaa vain suotuisan yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, kahvinjuonnin sekä sydänsairauksien ja kuolleisuuden välillä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun tutkimuksissa ylistetään kahvin terveyshyötyjä. Kahvi sisältää useita erilaisia bioaktiivisia ainesosia, joilla voi olla esimerkiksi antioksidatiivisia sekä tulehdusta hillitseviä vaikutuksia.

Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessa kahvin todettiin olevan yhteydessä pienempään sydämen rytmihäiriöiden todennäköisyyteen. Todisteita on kertynyt myös siitä, että kahvia juovat kuolevat harvemmin nuorina

Toisaalta on esitetty, että vaarallisille sydänsairauksille geneettisesti alttiit henkilöt saattavat vältellä kahvia epämiellyttävien tuntemusten vuoksi.

Sydänterveyden näkökulmasta kohtuullisen kahvinjuonnin, 5–6 pienen kupillisen, aiheuttamat haitat ovat vähäisiä. Suodattamattomat kahvit, kuten pannukahvi, sisältävät kolesterolia nostavia diterpeenejä, mutta suomalaisessa suodatinkahvissa suurin osa niistä jää paperiin.

Miten itse kuppi vaikuttaa kahvin makuun? Katso vastaus alla olevalta videolta.

Juotko kahvia punaisesta kupista? Voi olla oleellinen merkitys juomaan 5:49
KATSO VIDEO: Miten kahvikuppi vaikuttaa kahvin makuun? Kahviasiantuntija Jori Korhonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat