Australialaistutkijat havaitsivat, että päivittäin nautitut kahvikupilliset ovat yhteydessä pienempään kuolleisuuteen verrattuna kahvista kieltäytymiseen.
Lähes 450 000 britin otantaan perustuva tutkimus lisää näyttöä kahvinjuonnin terveyshyödyistä. Ison-Britannian biopankista kerätyssä aineistossa säännöllisesti nautitut kahvikupilliset olivat yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuvuuteen sekä kuolleisuuteen.
Tutkimuksen alussa iältään 40–69-vuotiaat osallistujat jaettiin päivittäin juomiensa kahvikupillisten perusteella kuuteen eri ryhmään. Reilu viidesosa tutkituista ei juonut kahvia.
Yli kymmenen vuoden seurannassa havaittiin, että päivittäin 2–3 kahvikupillista nauttivilla osallistujilla oli kaikista pienin riski sairastua sydän- ja verisuonielimistön sairauksiin, kun huomioon otettiin muut altistavat tekijät. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat johtavia kuolinsyitä niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin.
Suotuisat sydänvaikutukset sekä vähäisempi kuolleisuus ovat tutkimuksen perusteella yhteydessä niin suodatinkahvissa käytettyyn jauhettuun kahviin, pikakahviin kuin kofeiinittomaan kahviin.
Kofeiiniton kahvi oli tutkituista kahvilaaduista ainut, joka ei linkittynyt pienempään rytmihäiriöiden ilmaantuvuuteen. Pienin rytmihäiriöiden riski havaittiin henkilöillä, jotka joivat 4–5 kahvikupillista päivässä.
Tutkimus ilmestyi Europen Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa.