Miksi miehet valittavat kondomin käyttämisestä? Miehet vastaavat

7:28

Juttusarjassa miehet vastaavat joka viikko lukijoiden kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

Ehkäisykapseli on yhä suositumpi raskauden ehkäisykeino. Videolla ylilääkäri Dan Apter kertoo, mitä tekee siitä pillereitä paremman.

"Miksi kondomin käytöstä on tullut ongelma? Tuntuu oudolta, että seksi uuden kumppanin kanssa pitäisi lähtökohtaisesti jo olla niin, että nainen huolehtii omasta kehostaan ja riittää, että mies sanoo olevansa puhdas. What?

On todella outoa että miehet vielä 20+ iässä ruikuttavat 'miksen saa ilman' ja 'voi --ttu tää on kyllä aina semmosta sohlaamista'. Kyllä, varmasti moni muukin on sitä mieltä että kortsun asettelu ja sähläily ei ole kivaa, mutta kyse ei varmastikaan voi olla tuntumasta, kun ei se akti siitä ainakaan pitene. Just saying. Miksi miehelle tämä asia on niin vaikea?", kysyy nimimerkki Kumilikka.

Näin miesraati vastasi

"Ehkä nimimerkki "kumilikka" valikoi (tarkoituksetta) ns. vääriä miehiä, jos heille on kondomin käyttö ollut kynnyskysymys. Itse olen kumin kanssa tunnollisesti ajellut nyt vuoden suhteessa, vasta alustavasti on ollut puhe vaihtoehtoisista metodeista ja olen edelleen painottanut valinnan kiireettömyyttä."
– 28, parisuhteessa

"Ehkäisy on molempien asia, onhan olemassa naisten kondomeja."
– 39, varattu

"Minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta arvaan yhdeksi syyksi ns. amatööripornon suosion kasvun. Homma toimii siten, että roolia tekevä taksikuski, kiinteistövälittäjä tai kykyjenetsijä tapaa 'sattumalta' nuoren naisen, jota hän tovin kuluttua painaa paljaalla joka reikään. Nuoret miehet eivät näe näyteltyjen aktien yli ja saavat mallin, jonka mukaan tällainen on tavallista kenen tahansa arjessa.

Toinen seikka on sukupuolitautien väheneminen uutisaiheissa. Tiedä sitten, ovatko taudit vähentyneet oikeasti, mutta omassa nuoruudessa tapetilla oli kaikenlaista HIVistä ja AIDSista alkaen. Ehkä nuoriso luulee, ettei tauteja enää ole ja kaikki kumppanit ovat puhtaita?"
– Herra 47, aviossa

"Ilman kumia se vain tuntuu paremmalta, kun ei ole mitään ylimääräistä hermopäätteiden tiellä."
– 26, naimisissa

"Käytämme kumppanini kanssa aina kondomia eikä se ole kummallekaan ongelma ollut ikinä. Kumppanillani on e-pillerit käytössä ja itse laitan aina kondomin päälle ennen aktia, ei tarvitse murehtia vanhemmaksi joutumista."
– 18, parisuhteessa

"Tuntuu epämukavalta ja erittäin epäromanttiselta, kun pitää yhtäkkiä alkaa laittamaan kondomia."
– 26, sinkku

"Itselläni kyse on nimenomaan siitä tuntumasta! Itse en tunne yhtä paljon 'hyvää', jos kumi oon välissä! Ja muutama nainenkin sanonut, että ilman kumia tuntuu paremmalle!"
– 19, sinkku

"Itselläni on se periaate, että suhteen alussa käytetään kondomia. Kun pariin ollaan tutustuttu paremmin ja ollaan esimeksiksi käyty testeissä varmistamassa oma puhtaus, voidaan alkaa miettimään muitakin ehkäisykeinoja, kuten E-pillerit. Omassa suhteessani menimme aluksi kondomien ja pillereiden voimin, mutta nykyisin käytössä ovat vain pillerit. Seurusteluvuosia kyseisessä suhteessa on takana reilut kolme. Irtosuhteissa tulisi aina käyttää kondomia. En ymmärrä, miksi sen käyttö tuottaa joillekin ongelmia."
– 20, parisuhteessa

"Aina olen käyttänyt kondomia uudessa suhteessa ja muuten tarvittaessa, eikä ole menoa haitannut mihinkään suuntaan. Ehkäpä kysyjä vain etsii ja löytää vääränlaisia henkilöitä."
– 45, eronnut

"Liian pienet kondomit puristavat ikävästi ja pahimmassa tapauksessa tappavat erektion. Oikean kokoisen kondomin asettaminen sujuu helposti, ilman sähläämistä ja seksi tuntuu paljon paremmalta.

Marketeissa valikoimat ovat todella suppeita ja siksi tilaankin kumit nettikaupoista. Moni mies ei ole varmaan tullut asiaa ajatelleeksi ja siitä syystä heille on kertynyt huonoja kokemuksia kondomin käytöstä. Itsekin tuskailin markettikumien kanssa yli kymmenen vuotta ennen valaistumistani.

Käytän kumia aina, jos ei ole tarkoitus tehdä lapsia. Tuntuuhan seksi hieman paremmalta ilman kondomia, mutta itse näen, että haitta on aika pieni hyötyihin nähden."
– 32, parisuhteessa

"En ole koskaan nainut vieraita tai uusia naisia ilman kumia. Ei olisi tullut mieleenkään. Herrasmiehillä on kumit mukana aina vastaisuuden varalle, vaikkei vieraissa kävisikään. Kumeja käyttänyt viimeksi synnytysten jälkeen vaimon kanssa."
– 61, naimisissa 

"Itselle kondomin käyttö ei ole ongelma, mutta en siitä nautikaan. Inhottaa kondomeissa liukkari, se itse haju on jo ärsyttävä, saatika sen tunteminen näpeissä. Mielelläni ottaisin naista tiukasti kiinni tukasta, mutta liukkaroiduilla käsillä se ei ole mukavaa, kun toista ajattelee. Ja joskus myös kondomit vie halut, se on totisen totta. Itse olen kohdannut näitä hetkiä. Yleisesti se kondomilla räpeltäminen ensimmäisillä kerroilla kyseisen naisen kanssa, ei semmoinen ole mukavaa. Mutta kyllä mä puuhiin ryhdyn, jos kemiat kohtaa ja tuntuu oikealta, vaikka puhtaana miehenä kumia joutuisikin käyttämään. Seksi on ihanaa, ja sen täytyy tyydyttää molemia. Mielestäni seksi tuntuu parhaalta ilman kumia!"
– 23, sinkku

​​​​​​​

"Pidemmässä suhteessa kumin kanssa leikkiminen osuu aina 'pahimpaan' rakoon. Kumit eivät ole mukana tai muuta vastaavaa. Uuden kumppanin kanssa kumin käyttö on kuitenkin mielestäni itsestäänselvyys, eikä mikään ongelma."
– 22, avoliitossa

"Itsehän käytän sitä vastuullisena ihmisenä, mutta syy siihen, että kumia en haluaisi esimerkiksi parisuhteessa käyttää (tosin en mielelläni muutenkaan) on itselläni se, että kyllä se vaan vie tuntemuksen pois. Kumin kanssa on hankalaa 'tulla', siis. Eli satunnaissuhteissa, kun ei muutenkaan ole yhtä kiihkeätä kuin esimerkiksi vakkarin kanssa, kondomi vie kyllä sen tulemisen lähes mahdottomaksi. Tosin edelleen vaan itsestäni puhun, kun en ole kovin herkkä."
– 37, sinkku

"No siis kumin läpi ei oikeasti tunnu mitään. Se on vähän niin kuin panisi jogurttipurkin läpi, ei tunnu, ja kauhea säätäminen sitten myös niitten kanssa. Ja kun puhutaan, että ohuiden läpi tuntuu, niin ei se oikeasti tunnu."
– 18, parisuhteessa

"Onhan se sohlaamista, varsinkin, kun kokovalikoima kaupoissa on mallia 'yksi kaikille'. Toki suhteen alussa käytän kumia, ja asiasta keskustellaan sen pois jättämiseksi."
– 38, avoliitossa

"Aina on mennyt kumilla jyystämisen puolelle, ei siitä samanlailla nauti. Jos joku väittää, että akti ei siitä pitene, niin valehtelee. Tai vastaavasti on tekemisissä jonkun muutenkin herkkäkutisen kanssa. Just saing."
– 30, suhdestatus sitä sun tätä

"Koska kumin kanssa se ei tunnu oikeastaan miltään, jossain kohtaa vain menee sitten löysäksi. Kuulemasta päätellen myös nainen tykkää paljaasta enemmän, joten asiahan on helposti hoidettu e-pillereillä. Jos olisi olemassa jokin e-pilleri miehille, käyttäisin sitä ilman muuta, jos nainen ei haluaisi sellaisia popsia. Olen demiseksuaali mies (toim.huom. demiseksuaalille seksuaalisessa vetovoimassa on tärkeää, että hänellä on ihmiseen vahva tunneside), joten ei myöskään tuota minkäänlaisia vaikeuksia olla ilman yhden illan juttuja, täten en siis ole itse taudinkantajia."
– 23, sinkku

"Itse käytän aina kondomia, laitan sen aina automaattisesti. Joskus sitä kaipailee, ettei tarvitsisi laittaa, mutta itse en ota sitä riskiä, että toisella olisikin tauteja, vaikka sanoisi, että on täysin terve. Jos joku ei laita kondomia, on syynä varmasti se, ettei se vaan tunnu samalta, osa nautinnosta häviää. Vaikka nykyään onkin todella ohuita kondomeja, jotka tuntuvat, kuin olisi ilman."
– 21, parisuhteessa

"Varmasti joku ohimenevä trendi. Nykyään on kuitenkin sen verran suuri valikoima kondomeita, että ei pitäisi olla siitä kiinni. On ohuita, juomutettuja ynnä muita."
– 22, sinkku

"Itse en koe ongelmana, yhtälailla niin miehet kuin naisetkin voivat kertoa olevansa 'puhtaita'. Joka ei välttämättä pidäkkään paikkaansa. Kondomien ostaminen kaupasta ruokaostosten yhteydessä tuntuu olevan tabu edelleen, niin ostajalle kuin myyjällekin. Itse sen sijaan kannan paketin 'spärdäreitä' ylpeänä kassalle enkä anna sen häiritä muita ostoksiani. Sitä vartenhan ne on, ettei tarvitse jälkikäteen hävetä, miksi siis hävetä tai tehdä numeroa siitä etukäteenkään?"
– 20, oman tien kulkija

"Itsellä ei psykologisesti oli ongelmaa kondomin kanssa, mutta fyysisesti on. 'Peli' lakkaa toimimasta, kun pitäisi kondomia sovitella. Vaiva on hyvin nolo, enkä sinkkuna sen takia ole päässyt kokemaan yhden yön juttuja."
– 22, avoliitossa

"Kondomi on usein väärän kokoinen ja epämukava käyttää, mikäli sen soheltaa nopeasti vain paikalleen. Myös se, että miehen pitää itsekseen kondomia asetella paikoilleen, on hieman jopa fiilistä laskeva toiminto, joten naisen osallistuminen kumipuvun pukemiseen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ei tule sitä hetken epämääräistä ähräystä kondomin kanssa."
– 25, naimisissa

"Omakohtaisen kokemuksen perusteella ilman kondomia on paljon mukavampaa, mutta kumitta hommailu tulee kyseeseen tietysti vain silloin, kun kyseessä ei ole baarista napattu baarikärpänen. Ilman kondomia tuntuma on paljon parempi, sillä kondomin kanssa erinäiset juomut eivät tunnu vaginassa, ja kitka on usein olematon. Myös kondomin päällä pysymisen kanssa on ongelmia, vaikkakin tämä on enemmän henkilökohtainen asia. Itsellä markettikondomit usein puristavat niin, että niiden päällelaitto on vaikeaa, ja seisokki ehtii lopahtaa, tai sitten ne kondomit, jotka menevät helposti päälle, menevät varren päälle ryttyyn ja alkavat hiertää inhottavasti. Pahimmassa tapauksessa jälkimmäiset eivät edes pysy päällä kunnolla.

Kuitenkin vakionaisen kanssa usein hommaillessa ei huvittaisi tilata kalliita kondomeja netistä, kun niitä kuluisi niin paljon. Mieluummin maksan naiselle pillerit. Nimim. Lipputanko isommalla nupilla."
– 20, parisuhteessa 

"Varmasti nuoremmat sen kanssa säätävätkin, jos eivät harjoittele paketin avaamista ja kondomin laittamista itselleen. Tässä tapauksessa se helpoin tie, jossa kondomia ei käytetä, ei tietenkään ole se järkevin. Vaihtoehdot ovat kuitenkin sellaisia, joilla voi suurempiakin vaikutuksia elämään, mutta se ei jotenkin rekisteröidy ihmisille. Se, että toinen on valmis pelaamaan rulettia, ei tarkoita, että partnerin tulisi siihen osallistua. Omasta nuoruudesta muistan lähinnä sen, että terveystiedon tunneilla puhuttiin kondomin hyödyistä, ei siitä, mikä koko olisi oikea tai harjoiteltu sen laittamista vaikka banaanin päälle. Henkilökohtaisesti en koe kondomin käyttöä millään tavalla ongelmana. Se ei muuta tunnetta juuri mihinkään suuntaan. Joskin toisin kuin kysyjä niin itse väittäisin, että se pidentää aktia – tosin sekin voi riippua kondomin mallista ja miehen kestävyydestä/kokemuksesta."
– 36, sinkku​​​​​​​

Mitä itse haluaisit kysyä?

Tämä ominaisuus on poistunut käytöstä – pahoittelemme! Tsekkaa kuitenkin uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja