Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Personal trainer lyö tiskiin kuusi kylmää faktaa

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42
Miten koko ikänsä normaalipainoisena pysyneet ovat siinä onnistuneet? Videolla kerrotaan, mikä on resepti onnistuneeseen painonhallintaan.

Laihduttaminen ja saavutetussa painossa pysyminen voivat tuntua mahdottomilta tavoitteilta. Yhdysvaltalainen personal trainer paljastaa yleiset syyt tavallisen ongelman takana.

Personal trainer Amanda Capritto paljastaa Cnet-sivustolla kuusi syytä, jotka estävät painoa putoamasta, mutta joita monen on vaikea hyväksyä.

1. Lyhytjänteinen asenne

Jos laihdutukseen ja painonhallintaan suhtautuu kuuriluonteisesti, tulevat menetetyt kilot monesti yhtä nopeasti takaisin kuin ne ovat lähteneetkin.

Tämä on Capritton mukaan tyypillistä erityisesti tiukkoja dieettejä noudattaville ihmisille, sillä rajoittava ruokavalio toimii vain niin kauan kuin ihmisen itsekuri pitää. Yleensä monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sallii myös satunnaisen herkuttelun, toimii paremmin pitkällä tähtäimellä.

Kestävää lopputulosta hakevan kannattaisi pitää laihdutustahti puolesta kilosta kiloon viikossa.

2. Kaikki tai ei mitään -asenne

Lyhytjänteisesti ajattelevilla on usein myös kaikki tai ei mitään -asenne. Kun tiukasta dieetistä lipeää kerran herkuttelemaan, tällainen ihminen ajattelee, että yksi lipsahdus pilaa koko laihdutusprojektin ja alkaa ahmimaan.

Tällainen mustavalkoinen ajattelutapa johtaa laihdutuspyrkimyksissä usein painon heittelyyn sekä häpeään.

3. Läheiset eivät tue laihdutuspyrkimyksissä

Capritton mukaan monet hänen asiakkaansa kertovat, että he ovat lipsuneet terveellisestä ruokavaliosta läheistensä asenteiden vuoksi. Terveellisestä ruokavaliosta naljailevat ystävät, perheenjäsenet ja kumppanit ovat omiaan tappamaan motivaation. Epäterveellisiin syömis- ja juomistapoihin on helppo lipsua sosiaalisen elämän vuoksi.

Avoin keskustelu läheisten kanssa voi auttaa heitä ymmärtämään roolinsa tukijoukkoina. Capritto suosittelee tekemään tukijoukoille selväksi, ettei heiltä vaadita elämäntapamuutoksia vaan kunnioitusta ja tukea laihduttajaa kohtaan.

Jos tukea ei pyynnöstä huolimatta saa lähipiiristä, kannattaa sitä etsiä esimerkiksi verkosta.

4. Yliarvioit liikunnan voiman

Liikunta tukee painonpudotusta ja -hallintaa, mutta pelkän treenin voimin on hankalaa laihduttaa. Moni yksinkertaisesti yliarvioi, kuinka paljon liikunta kuluttaa energiaa. Siihen, kuinka paljon kaloreita liikunta kuluttaa, vaikuttavat esimerkiksi ihmisen ikä, paino, kehonkoostumus, liikunnan intensiivisyys ja treenin pituus.

Esimerkiksi tunnin mittainen reipas kävelylenkki polttaa 80-kiloisella arviolta noin 340 kaloria. Tuo määrä kaloreita on helppo ahmaista takaisin esimerkiksi itsensä berliininmunkilla palkitsemalla.

Capritto myös huomauttaa, että keskittyminen ainoastaan liikuntaan painonhallinnassa voi johtaa tuhoisaan kierteeseen, jos se saa ajattelemaan, että syödyt kalorit pitää ansaita hikoillen.

5. Et huomioi unen ja stressin vaikutusta

Pitkään jatkuva stressi, univaje ja työuupumus tekevät laihduttamisesta monin verroin hankalampaa.

Huonosti nukkuneena ja raskaan työpäivän jälkeen into liikkua sekä syödä terveellisesti kalpenee väsymyksen rinnalla. Uupuneena ja stressaantuneena on helppo myös sortua lohturuokaan. Jokainen ansaitsee laiskan iltapäivän silloin tällöin, mutta jos niistä tulee enemmän sääntö kuin poikkeus, ei paino tule putoamaan.

6. Syöt ravintolisiä etkä terveellistä ruokaa

Rasvanpolttoa lupaavat ravintolisät eivät tee laihdutukseen vaadittavaa työtä ihmisen puolesta. Esimerkiksi proteiinipirtelö voi auttaa pitämään nälkää ja kasvattamaan lihasta, mutta lihakset eivät kasva ilman treeniä eivätkä tule näkyviin ilman ruokavalioon rukkaamista.

Todistetuin laihdutusteho on sillä, että syö vähemmän kuin kuluttaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Cnet

Lue myös:

    Uusimmat