Taina pudotti 100 kiloa kotikonstein – uskomaton muodonmuutos: ”En voinut uskoa, että minulle mahtuisi M-koon pusero”

Salosta kotoisin oleva 52-vuotias Taina kyllästyi elämäänsä ylipainoisena. Vuoden 2018 alussa hän ajatteli, että nyt tai koskaan on otettava itseään niskasta kiinni. Muuten voi olla liian myöhäistä.

Taina Sysiö painoi aiemmin 170 kiloa, mutta tänä päivänä puntarin lukema on 69,4 kiloa. MTV Uutiset haastatteli Tainaa hänen hurjasta matkastaan. Taina kertoo, ettei paino tippunut nettivalmennuksilla, salilla tai eri dieeteillä.

Taina laihdutti reilut sata kiloa kotikonstein.

”Nyt on pakko ottaa itseäni niskasta kiinni, jos haluan täällä vielä olla”

Taina on ollut lapsesta asti isokokoinen. Tainalla on kolme lasta, joten myös raskauskiloja kertyi. Hän onnistui usein laihduttamaan kymmeniä kiloja, mutta joka kerta kilot tulivat takaisin.

Ylipainon taustalla on myös vaikea elämäntilanne. Vuonna 2017 Taina joutui työttömäksi. Taina oli mennyt naimisiin ja muutti Kuusjoelle. Töitä ei ollut, ja päivät kuluivat yksin kotona istuen.

– Elämäni ennen tätä muutosta oli kotona nyhjäämistä. Istuin vain kotona, kun mies meni töihin, ja seinät alkoivat kaatua päälle, Taina kertoo.

Taina asuu maaseudulla, eikä ilman ajokorttia pääse helposti liikkumaan.

– Kaikki oli olevinaan niin hankalaa. Sitten ajattelin, että ”kyllä nyt täytyy tehdä muutos”, Taina kertoo.

Taina tiesi, että hänen täytyy laihtua myös perheensä vuoksi.

– Minulla on ihanat lapset ja mahtava aviomies. Teen heidän takiaan ihan mitä vaan. Tiesin, että nyt on pakko ottaa itseä niskasta kiinni, jos haluan täällä vielä olla.

Uudenvuodenlupauksesta pidettiiin kiinni

Niin kuin tuhannet muutkin, myös Taina päätti aloittaa urakkansa uudenvuodenpäivänä. Tällä kertaa päätös muutoksesta oli niin vahva, että Taina ei sallinut itsensä lipsua siitä.

– Kun kello löi kaksitoista ja vuosi vaihtui, katsoin sen jälkeen tarkasti joka ikisen suupalan. Aluksi se oli vaikeaa. Jätin kaiken epäterveellisen, kuten sokerin ja rasvan pois. Karkit, suklaa, pullat, ihan kaikki, Taina kertoo.

– Minulla ei ollut mitään virallista ohjelmaa, vaan omin neuvoin söin terveellisemmin.

Taina ei laskenut kaloreita. Kaupassa Taina tosin oppi vertailemaan tuoteselosteita, ja pyrki aina valitsemaan terveellisemmän vaihtoehdon. Hän söi lähinnä tavallista kotiruokaa.

Pahimpaan herkuttelunälkään Taina kehitteli oman rahkan, jota söi korvikkeena. Maitorahkaan lisättiin makeutusainetta sekä marjoja, ja se auttoi pitämään makeanhimon kurissa.

Taina alkoi myös kuntopyöräillä kotona. Ensin hän aloitti 15 minuutilla. Joka päivä Taina polki lisää yhden minuutin verran, kunnes saavutti 45 minuutin tavoitteen. Sitä hän jatkoi muutaman kuukauden ajan päivittäin. Jossain vaiheessa Taina huomasi kuntonsa kasvaneen.

– Nälkä kasvaa syödessä, joten aloin polkea tunnin päivässä.

Jonkin ajan päästä Taina pyöräili jopa kaksi tuntia päivässä. Kuntopyöräily jäi osaksi arkea. Kesällä mukaan tuli myös tavallinen pyöräily. Tainalla ei ollut mitään hintavia laitteita käytössä, vaan ihan tavallinen ”mummopyörä”.

Lisäksi tulosten ylös kirjaaminen on motivoinut Tainaa. Vuoden 2018 aikana Taina polki kuntopyörää 5 042 kilometriä.

Vuoden 2018 alussa Taina pääsi myös kuntouttavaan työhön, joka muutti elämän parempaan suuntaan. Taina pääsi jälleen ihmisten ilmoille ja sai elämäänsä päivärutiinin.

– Minulle tuli ihan normaali ateriarytmi. Esimerkiksi aamuisin kuuden aikaan join kahvia ja söin aamupalaksi rahkaa. Toki syöminen riippui työajasta, mutta pyrin syömään aina noin kolmen tunnin välein, sanoo Taina.

Vatsalaukunpienennys osana painonhallintaa

Tainalle tuli myös vastoinkäymisiä. Paino junnasi isojen tiputusten jälkeen paikoillaan, mutta Taina oli kärsivällinen ja jatkoi kuntoilua.

– En ole sillä tavalla repsahtanut herkutteluun. Ei ollut minun juttuni alkaa uudelleen herkutella harmituksen takia. Päätökseni muutoksesta oli niin vahva.

Lopulta vuoden 2019 huhtikuussa Taina saavutti ensimmäisen tavoitteensa eli 99 kiloa. Jo saman vuoden kesäkuussa Taina saavutti toisen tavoitteensa eli 85 kiloa.

Lokakuussa Taina leikattiin. Hän oli odottanut vuoden, että pääsisi vatsalaukunpienennykseen, ja viimein se tapahtui. Tainalle leikkaukseen pääseminen oli pitkä prosessi.

– Kirurgini sanoi, että hän mietti kauan, aikoiko edes leikata minua. Lopulta minut leikattiin sen perusteella, että se tukee nykyisen painon ylläpitämistä, Taina sanoo.

Tainan mukaan leikkauksen tarkoitus on edistää nykyisen painon ylläpitämistä. Nyt leikkauksen jälkeen Taina syö 2,5 tunnin välein ja annoskoot ovat pienempiä kuin aikaisemmin.

Taina muistuttaa, että leikkaus ei liittynyt mitenkään 100 kilon painonpudotukseen.

– Olen tehnyt tämän suurimman työn täysin ilman leikkausta.

"Pää ei oikein vieläkään pysy muutoksessa mukana"

Taina kertoo, että painonpudotuksen myötä mieliala on noussut, ja hän on nykyään iloisempi. Jopa tuntemattomat ihmiset tulevat kehumaan muuttunutta ulkonäköä.

– Kaikki tämmöiset tsemppaukset antavat minulle voimaa jatkaa.

Taina muistuttaa, että pienilläkin valinnoilla on merkitystä. Lisäksi omasta elämästä täytyy löytää joku asia, joka pitää motivaatiota yllä. Tainalle se oli hänen lapsensa sekä aviomies.

– Lapsista ja aviomiehestä tämä muutos on lähtöisin. He ovat olleet kaikista suurin tuki, mikä minulla on ollut matkalla, Taina sanoo.

Kiloja tippui niin paljon ja nopeasti, että Tainan mukaan välillä on hankalaa pitää oma pää muutoksessa mukana. Esimerkiksi vaateostoksilla Taina kertoo ymmärtävänsä, kuinka paljon hän on laihtunut. 

– Kun olen mennyt vaatekauppaan tai kirppikselle, olen ihmetellyt, että en enää tarvitse suurinta kokoa tai miesten vaatteita niin kuin aikaisemmin, Taina sanoo.

–  En olisi uskonut pari vuotta takaperin, että käyttäisin M-kokoista puseroa tai että housujen koko olisi 38. Se tuntuu ihan uskomattomalta! Pää ei oikein vieläkään pysy muutoksessa mukana.

Tainan mukaan kaikista tärkeintä laihdutusprosessissa on uskoa itseensä. Muistutuksena matkastaan hän tatuoi käteensä ruusun, jonka sanomana on usko ja rakkaus itseensä.

– Sillä on iso merkitys minulle, ja se on minulle muisto tästä projektista. 

***

Painonhallinnan haasteet 8:18
Dieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa!

Lue myös:

    Uusimmat