Miksi huumebisnes vei "hyvän perheen pojan" mennessään? Näin paikalliset kuvailevat Niko Ranta-ahon elämää Espanjassa: "Hänellä näytti olevan kaikki"

1:00
Video: Tällaisessa talossa Niko Ranta-aho ja Sofia Belórf asuivat Puerto Banuksen ökyalueella Marbellassa

Espanjan Aurinkorannikko kylpee turistien suursuosiossa. Samalla viihtyisä lomakohde on jengibisnesten kehto, jossa Niko Ranta-ahon epäillään nostaneen huumeliigansa menestykseen.

Aurinkorannikolla asuvat saavat tämän tästä lukea kansainväliseen huumerikollisuuteen kytkeytyviä uutisia. Alue on yhdyskäytävä muun muassa Marokosta ja Kolumbiasta Eurooppaan suuntautuvalle huumekaupalle.

Suomalaisrikolliset eivät ole paikallisessa lööppijulkisuudessa juurikaan paistatelleet, mutta viime kesänä tilanne muuttui kertaheitolla. Marbellassa asuneen tamperelaislähtöisen liikemiehen huumerikosepäilyt näkivät päivänvalon.

Espanjalaislehti The Olive Pressin brittitoimittaja Laurence Dollimore on seurannut niin saotun Katiska-vyyhdin käänteitä ja haastattelut sen tiimoilta niin viranomaisia kuin Ranta-ahon tunteneita paikallisia.

– Tarinahan on sinänsä tyypillinen Aurinkorannikon asukkaille. Huumeisiin liittyvistä rikoksista ja pidätyksistä raportoidaan päivittäin. Costa del sol on täynnä jengejä ja huumekauppiaita, mutta Nikon tarina on erilainen, Dollimore sanoo.

Tässä jutussa hän kertoo, miksi.

Kehuja satelee

Menestyvä, sulavakäytöksinen, kohtelias, rento, ammattitaitoinen ja hyvännäköinen liikemies. Ranta-ahoon liitettyjen imartelevien laatusanojen lista on loputon.

Paikallinen toimittaja on saanut huomata, että törkeiden rikosepäilyjen ja myönteisten mielikuvien välillä on repivä ristiriita.

– Ihmiset, joiden kanssa olen keskustellut, kuvailevat Ranta-ahoa erittäin mukavaksi ja rennoksi kaveriksi. Sehän tästä kaikesta tekeekin ihan uniikkia, Dollimore sanoo.

Ranta-aho tunnettiin Marbellassa muun muassa ravintola- ja kiinteistöbisneksestä, jota hän pyöritti isänsä kanssa. Huumevyyhdin esitutkintapöytäkirjoissa hän kertoo myös luksusautojen ja arvokellojen kauppaamisesta.

Hämäräbisnesten hintana on nyt 13 vuoden maksimirangaistus, jota syyttäjä vaatii Ranta-aholle muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Dollimoren mukaan Ranta-aho keräsi kehuja myös työmentaliteetistaan. Erityisesti kiinteistö-alalla työskennelleet ihmiset ovat toimittajan mukaan olleet järkyttyneitä Ranta-ahon pidätyksestä.

– Ihmisten mielestä hänellä näytti olevan kaikki. Menestyksekäs ura, kaunis tyttöystävä ja hulppea koti. Siksi hänen pidätystään pidettiin niin shokeeraavana, Dollimore sanoo.

– Hän ei käyttäytynyt tai näyttänyt lainkaan siltä, kuin paikalliset kovanaamat yleensä.

Ravintolan omistajana

Vuonna 2018 Ranta-aho myi omistamansa Teatro Marbella -ravintolan.

Dollimoren mukaan kyseessä on melko ylellinen kohtaamispaikka, jonka suurella näyttämöllä nähdään viikoittain DJ-keikkoja ja tanssiesityksiä.

– Kun Ranta-aho johti ravintolaa, esiintyjäkaartissa nähtiin paljon julkkiksia, kuten amerikkalaisräppäri Tyga. Käsittääkseni Ranta-ahoa koskevat uutiset eivät ole vaikuttaneet ravintolan bisneksiin millään tavalla, koska hän ehti myydä paikan jo pari vuotta sitten, toimittaja kertoo. 

Loppuvuodesta 2018 Ranta-ahon ja Sofia Belórfin romanssi tuli julki. Fitness-kaunotar teki Instragram-päivityksen, jossa hän kertoi elämänmuutoksestaan englanniksi. 

– Paljon on ollut muutoksia, kuten muutto uuteen maahan. Mutta lopultakin tämä tuntuu kodilta, normaalien rutiinien kanssa. Koti on siellä missä sydän, eikö? tyttöystävä kirjoitti.

Paikallisten silmissä huoliteltu pariskunta edusti seurapiirieliittiä ja näyttäytyi "voimakaksikkona", kuten Dollimore kuvailee. Belórfilla on pieni valkoinen pomerian-rotuinen koira, jota toimittaja luonnehtii Marbellassa asuvien rikkaiden naisten statussymboliksi.

– He hengasivat kaikkien cooleimmissa ja kalleimmissa paikoissa, kuten Mosh ja Le Suite, Olivia Valere ja Nikki Beach.  Epäilemättä voi sanoa, että he viettivät ylelliseltä vaikuttavaa elämää.

Olivia Valere on marbellalainen luksusyökerho, jonka illanviettäjiin ovat vuosien varrella lukeutuneet muun muassa perijätär Paris Hiltonin, näyttelijä Eva Longoria ja laulaja Enrique Iglesias.

Päihteettömiä vuosia

Dollimoren omat lähteet ovat kertoneet, ettei Ranta-ahoa nähty koskaan holtittomassa humalassa paikallisessa yöelämässä. Kesällä 2017 julkaisemassaan Facebook-päivityksessä Ranta-aho kertoikin pysytelleensä päihteissä erossa viiden vuoden ajan.

– 5 years clean and sober, hän kirjoitti.

Samana vuonna hän jakoi sivuillaan uutisen, jossa kerrottiin Espanjassa tehdystä satojen miljoonien eurojen takavarikosta.

– Aamulla ihmettelin, miksi takapihalla oli 25 poliisia, yläkerran naapurin pesukone pessyt liikaa rahaa, Ranta-aho naureskeli postauksessaan hymiön kera.

Viime kesän poliisikuulusteluissa Ranta-aholta kyseltiin hänen päihteidenkäyttötottumuksistaan.

Mies kertoi virkavallalle, että juhlinta oli alkanut uudelleen Espanjaan muuton jälkeen.

Lukaali lukkojen takana

Aiempina vuosina Ranta-aho asui Marbellassa Puerto Banuksen ökyalueella Grey D’Albion-nimisessä rakennuksessa, jossa huoneistokohtaiset kuukausivuokrat voivat kivuta jopa 7 000 euroon kuussa.

Pirkkalassa nuoruutensa viettänyt mies oli tuttu näky Lamborghinien, Jeeppien, Rolls Roycejen ja Ferrarien ratissa.

Viimeisimpänä pariskunta asui Guadalmina Bajan alueella, jossa kiinteistöjen hinnat hipovat niin ikään miljoonia euroja.

Lukaalin edustalla on valtava lukittu portti.

– En ole kiinteistöalan ammattilainen, mutta talo näyttää verrattaen uudelta. Arvioisin sen hinnan olevan ainakin kaksi miljoonaa euroa, kun mietitään sen sijaintia ja kokoa, Dollimore sanoo.

– Asuinalue on vauraille ihmisille ihan täydellinen. Se on etäällä yökerhojen jytkeestä, mutta vain vartin ajomatkan päässä Marbellan keskustasta.

Alueella asuu myös espanjan entinen pääministeri José Aznar, jonka voi nähdä korttelissa juoksulenkillä henkivartijoiden valvovien katseiden alla.

Mikä johti luisuun?

Toimittaja Dollimoren mielestä Ranta-ahon tapaus on karu osoitus kansainvälisen huumekaupan kasvusta suositulla turistialueella. Hän uskoo, että tulevina vuosina myös muut pohjoismaiset huumeliigat pyrkivät ottamaan alueelta jalansijaa.

– Ranta-ahon tapauksessa olemme saaneet paljon tietoa suomalaisviranomaisilta, kun taas Espanjassa viranomaiset ovat hyvin vaitonaisia, etenkin huumerikostapauksissa, hän sanoo.

Ranta-ahon epäillään johtaneen niin sanottua Katiska-vyyhtiä entisen Cannonball-johtaja Janne Tranbergin kanssa. Myös Tranberg piileksi poliisia etsintäkuulutettuna  Espanjassa. Lokakuussa hänet otettiin kiinni.

Koko vyyhdissä on 54 syytettyä. Käräjiä käydään pitkälle kevääseen saakka.

Poliisi on arvioinut Katiska-vyyhdin rikoshyödyn arvoksi neljä miljoonaa euroa. Rikosvyyhdin poikkeuksellisen laajuuden takaa nousee esiin inhimillinen kysymys, jonka äärellä myös Dollimore on useasti viipynyt.

Mikä sai menestyneen, kunnollisen oloisesta perheestä lähtöisin olevan miehen sekaantumaan laittomaan huumebisnekseen?

– Luulen, että moni tuskastelee juuri tämän mysteerin edessä. Haluaisin ehdottomasti kuulla Ranta-ahon oman version tarinasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja