Niko Ranta-ahon ja Sofia Belórfin kodista löytyi setelinlaskukone ja timantteja – näin huumeliigan johtamisesta epäilty mies selitteli luksuselämäänsä kuulusteluissa:  "Palkkatuloja"

Janne ”Nacci” Tranberg kävi huumekauppaa hampurilaisketjujen nimellä – ”Hesburgerking” myi laittomia aineita verkossa satojen tuhansien edestä 0:48
Video: Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa, kuinka Espanjasta johdetun huumeorganisaation kauppa kukoisti verkossa.

Millä tavalla tamperelaislähtöinen yrittäjä Niko Ranta-aho rahoitti luksuselämänsä Espanjan arvoalueella, ellei hän ollut rikastunut huumeita myymällä?

Muun muassa tätä kysymystä ratkotaan niin sanotun Katiska-vyyhdin käräjäkäsittelyssä, joka alkoi tällä viikolla Helsingin käräjäoikeudessa.

Viime heinäkuussa Ranta-aho oli kuulusteltavana Helsingissä. Toisin kuin hänen rikoskumppaninsa – poliisien edessä täysin vaiennut Janne "Nacci" Tranberg – Ranta-aho vastaili poliisien kysymyksiin suorastaan monisanaisesti.

Poliisit kyselivät Ranta-ahon ja hänen tyttöystävänsä Sofia Belórfin elämästä Espanjassa, pariskunnan taloudesta ja miehen roolista epäillyssä huumevyyhdissä.

Ensimmäisessä haastattelussa Ranta-aho kiistää kaiken:

– Ei ole mitään kommentoitavaa, mulla ei ole mitään roolia tässä.

Nyt Ranta-aholle haetaan 13 vuoden maksimirangaistusta etupäässä törkeistä huumerikoksista.

Juhlinta alkoi Espanjassa

Kuulusteluissa kysyttiin myös Ranta-ahon päihteidenkäyttötottumuksista, joita mies luonnehti "yllättävän kevyiksi". Vuonna 1987 syntynyt mies oli sanojensa mukaan lähes kuuden vuoden ajan täysin raitis.

– Sen jälkeen aloin Espanjassa juhlimaan, Ranta-aho sanoo kuulustelussa.

Poliisi kertoo, että Ranta-ahon vuokraamaan asuntoon on tehty edellisenä päivänä koti-etsintä. Kylpyhuoneesta löytyi tukku 50 euron seteleitä pyykinpesutablettikotelon sisältä.

Ranta-aho perusteli, että hän on laittanut rahat suojaan varkailta. Asunto sijaitsi maantasossa ja ikkunat ovat auki koko ajan. Miehen mukaan rahat olivat pankkitilinostoja Espanjasta.

Mistä käytössäsi olleet käteiset ovat peräisin? poliisi tiedusteli.

– Palkkatuloja. Olen nostanut tililtä. Espanjassa on mennyt kelloja. Minulla on ollut 2010 vuoden alusta asti Bentleyjä, Ferrareja, Lamborginejä ja G-mersuja ja ne ovat olleet minun, Ranta-aho kertoo.

Millä rahalla Sofia eli?

Myös Sofia Belórfin henkilökohtainen talous kiinnosti poliiseja. Ranta-aho vakuutti, että tyttöystävä elää "omilla tuloillaan ja tekee omia hommia", mutta lisäksi pariskunta elää Ranta-ahon tuloilla.

Poliisi ilmoitti, että miehen näkemykset ovat ristiriidassa Sofian antamien vastausten kanssa. Tyttöystävä oli ilmoittanut elävänsä täysin miehensä tuloilla.

– Mä en tiedä, miten hän voi sanoa täysin. Hänellä on tuloja, tietenkin pidän perheestä huolen. Saattaa olla, että hän ei ole nostanut tuloja.

Poliisi sanoi, että muut epäillyt olisivat kertoneet Ranta-ahon johtaneen huumeorganisaatiota. Hänelle on kuulemma tuotu suuria summia rahaa Espanjaan.

– Puheet eivät pidä paikkaansa, Ranta-aho kiisti. 

Maaliskuussa pariskunta matkusti Helsingistä Malagaan. Belórfin matkalaukku päätyi tullitarkastukseen ja sieltä löytyi useita tuhansia euroja käteistä. Rahojen epäillään olevan peräisin yhdeltä huumevyyhdissä epäillyistä henkilöistä.

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa myös sen, että Niko Ranta-ahon ja Sofia Belórfin asunnossa oli setelinlaskukone.

Kuiva kausi

Kun Ranta-aho on sopinut huumekaupoista erilaisten viestintäsovellusten avulla, hän on käyttänyt nimimerkkejä kuten blackcobra, mrblackcobra, fatcobra, legalhound ja mrshowtime.

Esitutkintamateriaalissa esitelty puhelu paljastaa, että huumeorganisaation pyörittäminen tuntui Ranta-ahosta toisinaan stressaavalta. Rikoskumppanille viime toukokuussa soittamassaan puhelussa hän kertoo säpsähtävänsä jokaista auton ääntä, mutta olevansa silti "kova äijä kaikin puolin".

– Ei mul täs puhelinluettelos kovin monta äijää oo kelle mä rupeen soitelee näissä asioissa, Ranta-aho toteaa rikoskaverilleen.

Viime kesänä Turun Ruisrockissa vieraillessaan Ranta-aho oli valittanut samalle henkilölle, kuinka joutui rahapulassa panttaamaan Rolex-arvokellonsa. 

– On ollu kuivaa, joutu viemää kellot saatana panttii, mies tilitti.

9 jutun vyyhti

Syyttäjän mukaan Ranta-ahon ja Janne Tranbergin johtama rikollisryhmä on tuonut Suomeen erittäin suuria määriä huumeita ja dopingaineita.

Kummatkin oleskelivat Espanjassa epäiltyjen rikosten tekoaikaan.

Tampereelta kotoisin oleva Ranta-aho järjesti aineiden vastaanoton Suomessa sekä niiden kätkemisen ja varastoinnin. Syyttäjän mukaan kumpikin osallistui aineiden myyntiin.

Heille vaaditaan 13 vuoden maksimirangaistusta.

Vyyhti koostuu kaikkiaan yhdeksästä eri käräjäjutusta. Pääjutussa on 24 syytettyä. 

Lue myös:

    Uusimmat