Kuuntele: MTV sai haltuunsa Ruisrockin bilekämpän salanauhoja – kokaiinin kyllästämä Ranta-aho uhosi henkirikoksilla: "Mä oon mielipuoli"

Kuuntele: MTV sai haltuunsa Ruisrockin bilekämpän salanauhoja – kokaiinin kyllästämä Ranta-aho uhosi henkirikoksilla:"Mä oon mielipuoli" 4:31
Kuuntele videolta huumekauppiaan tilitys Ruisrock-juhlaputken jälkeen.

Yksi keskeisimmistä Katiska-huumerikosvyyhtiin kytkeytyvistä paikoista sijaitsee Suomen Turussa asunnossa, jossa Niko Ranta-aho juhli kavereidensa kanssa noin vuosi sitten. MTV sai haltuunsa poliisin tilakuuntelunauhoitteita, joihin kertyi raskauttavaa todistemateriaalia huumerikoksista.

Espanjasta käsin huumekauppaa johtanut Niko Ranta-aho vuokrasi viime heinäkuussa huoneiston Ruisrock-festivaalien ajaksi. Bileporukka majoittui Turun idyllistä jokivartta reunustavalle Itäiselle Rantakadulle punatiiliseen uutukaiseen kerrostaloon.

Ranta-ahon ja hänen silloisen tyttöystävänsä Sofia Belórfin tuttavista koostunut seurue käynnisti kokaiinilla kyllästetyn viikkonlopun tietämättä siitä, että poliisi oli asentanut huoneistoon kuuntelulaitteet tapahtumien tallentamista varten.

Poliisi oli ollut laittomat bisnekset sittemmin myöntäneen Ranta-ahon jäljillä jo keväästä 2019 saakka.

Puheita päihdeputkesta

Tilakuuntelumateriaalia kertyi festariviikonlopulta kymmeniä tunteja. Laitteet tallensivat keskusteluja muun muassa erittäin vahvapitoisesta kokaiinista, jota Ranta-aho oli tuonut asuntoon. Huumetta jatkettiin kalkkitablettimurskeella, jotta se olisi miedompaa.

Lopputuote pakattiin teepusseihin, joiden avulla sitä kuljetettiin festarialueelle ja ravintolaan. Ranta-aho myi kokaiinia eri henkilöille festareilla ja on myös myöntänyt sen. Hän on oikeusprosessin aikana kertonut käyttäneensä kokaiinia koko Ruisrockin ajan ja valvoneensa sen vuoksi vuorokausia putkeen.

Teknisen tarkkailun tarkoituksena oli paljastaa huumerikoksia, joten poliisi sai haluamansa. Bilekämpässä taltioidut huumeidenkäyttöä koskevat puheet ja siihen viittaavat äänet ovat olleet keskeistä todistelumateriaalia Katiska-vyyhdin käräjäistuinnoissa kuluneen kevään ja kesän aikana.

Tilakuuntelu on salainen pakkokeino, jota voidaan käyttää ainoastaan erikseen luetelluissa vakavissa rikoksissa, joista epäiltyjä uhkaa useiden vuosien vankeustuomio.

Helsingin käräjäoikeus luovutti MTV Uutisille muutamia todistelutarkoituksessa esitettyjä tallenteita. Yllä olevalta videolta voi kuunnella, millaisen keskustelun Ranta-aho ja hänen huumekauppasisäpiiriinsä kuulunut ystävä kävivät varhain sunnuntaina 7. heinäkuuta viime vuonna.

Keskustelun litteraatio on paikoin viitteellinen nauhoitteen epäselvyyden vuoksi.

Ote lipeää

Kello oli nauhoitushetkellä vähää vaille puoli seitsemän aamulla. Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, kuinka Ranta-aho oli hetki ennen videolla kuultavaa keskustelua tokaissut kaverilleen, että "sä tiedät millä levelillä mä pelaan näiden asioiden kanssa".

Tallenteella sekavan kuuloinen Ranta-aho vaikuttaa havahtuneen elämäntilanteeseensa ja manaa sitä ystävälleen. Hän haluaa "päästä pois" jostakin tilanteesta.

– Mulla on vittu ollu elämäni vaikein vuosi, hän puuskahtaa.

Päivien ajan juhlinut mies kuvailee itseään keskustelun lomassa muun muassa “mielipuoleksi”. Kaveri yrittää lohdutella.

Lisäksi Ranta-aho kertoo "Järvenpään" olevan hänelle velkaa yli 200 000 euroa. Huumekauppias viitannee niin sanottuun Järvenpään porukkaan, joka oli oma huumeidenlevityshaaransa Katiska-vyyhdissä. Kahden miehen johdolla toiminut ryhmä hoiti muun muassa huumeiden maahantuonnin vastaanottoa Suomessa sekä erilaisia kuljetuksia.

Ranta-aho otettiin kiinni noin puolitoista viikkoa Ruisrock-viikonlopun jälkeen. Hän joutui heti vastuuseen bilekämpässä sanotuista sanoista.

Salattu vastaus

Ensimmäisissä kiinnioton jälkeisissä kuulusteluissa poliisi tenttasi, mitä Ranta-aho tarkoitti elämänsä vaikeimmalla vuodella. Hänen vastauksensa on salattu poliisin esitutkintamateriaalista. Lisäksi Ranta-aho kiisti puhuneensa "Järvenpäästä, vaan esimerkiksi Järvisestä".

Keväällä Ranta-aho tunnusti lähes kaikki syytteet ja ryhtyi yhteistyöhön virkavallan kanssa. Hän paljasti useita kätköjä, joihin oli piilotettu Suomeen maahantuotuja huumeita.

Ranta-aho eli tutkintavankina tiukassa yhteydenpitokiellossa viime heinäkuisesta pidätyksestään saakka. Kun hän kesäkuun puolivälissä pidetyssä käräjäistunnossa vaati jälleen vapaaksipääsyä, syyttäjät kävivät kiinni Ruisrock-kämpän huuruisiin keskusteluihin.

He vastustivat vapauttamista ja muistuttivat, kuinka ailahteleva ja arvaamaton itseään mielipuoleksikin kutsutunut Ranta-aho on. Syytetty vastasi syyttäjien lyijytykseen vuolaalla puheenvuorolla.

Kaksi päivää myöhemmin, 17. kesäkuuta oikeus kuitenkin katsoi ettei Ranta-aholle ole enää vangitsemisperusteita. Oikeus päästi hänet vapaalle jalalle odottamaan tuomiota, jonka antaminen venyy todennäköisesti loppuvuoteen. Vasta sitten hän joutuu vankilaan.

Tästä Katiskassa on kyse

Katiska-jutussa on tiivistetysti kyse siitä, että syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho ja huumeliigan toiseksi päätekijäksi epäilty ex-Cannonball-pomo Janne Nacci Tranberg ovat johtaneet Espanjasta käsin järjestäytynyttä rikosllisryhmää, joka on salakuljettanut Suomeen erittäin suuria määriä huumeita ja lääkeaineita.

Aiempien rikostensa vuoksi jo nyt vankilassa istuva Tranberg on pysynyt kiistolinjalla koko oikeusprosessin ajan. 

Syytteiden mukaan miehillä on ollut käskyvallassaan noin viiden henkilön muodostamat, Suomessa toimineet ydinryhmät. Sisäpiiriläiset ovat hoitaneet laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin, levityksen ja rahankäsittelyä.

Poliisin esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Syyttäjä vaatii päätekijöille 13 vuoden maksimirangaistusta muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Katiska-vyyhtiä on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa tänä keväänä ja kesänä lukuisia kertoja. Keskikesällä käräjäoikeus pitää istuntotauon, joten vyyhtiä puidaan käräjillä jälleen alkusyksystä.

Silloin salissa kuullaan lisää Ruisrock-kämpän tallennetodisteita.

Vyyhti koostuu kaikkiaan yhdeksästä eri käräjäjutusta. Pääjutussa on 24 syytettyä ja lähes 120 syytekohtaa. Kyse on Suomen rikoshistorian suurimmasta huumejutusta.

Lue myös:

    Uusimmat