Janne "Nacci" Tranberg kiistää olleensa huumekauppias, mutta puhelimen ääniviestit kertovat muuta – "Meni hermo niin totaalisesti tohon v**** Sipulimarkettiin"

4:22
Kuuntele Janne Nacci Tranbergin puhelimesta löytyneet ääniviestit yllä olevalta videolta. Taustalla arkistokuvaa Tranbergin aiemmista mediaesiintymisistä.

Katiska-vyyhdin toiseksi päätekijäksi epäilty Janne "Nacci" Tranberg, 45, vaikeni esitutkinnassa itsepintaisesti ja kiistää toimineensa huumekauppiaana. Syyttäjien mielestä hänen iPhonestaan löytyneet ääniviestit kertovat päinvastaista.

– Meni hermo niin totaalisesti tohon saatanan v**** Sipulimarkettiin, et mä otan hetken aikaa aurinkoo tos ja sen jälkeen mä alan tekee sinne Agarthaan sitä Heseisbäk-profiilii. Kyllähän täs ny v**** on noustava.

Entisen Cannonball-pomon ääni kuulostaa paikoin hermostuneelta Telegram-sovelluksen kautta lähetetyissä ääniviesteissä. Sipulimarket on verkossa toimiva huumekauppasivusto. Tranbergin manausten perusteella kaikki ei ole sujunut aivan suunnitelmien mukaan.

Hän on lähettänyt viestit viime vuoden elokuun ja lokakuun välisenä aikana. Vielä tuolloin Tranberg eli Espanjassa kansainvälisen etsintäkuulutuksen ja lukuisten valeidentiteettien rajoittamaa elämää.

Katiska-vyyhdin toiseksi päätekijäksi epäilty, valtaosan syytteistä myöntänyt Niko Ranta-aho oli otettu kiinni jo paria kuukautta aiemmin.

Syyttäjien mukaan ääniviestien sisältö liittyykin huumevyyhdin laittomien aineiden kaupusteluun. Tranbergin iPhonesta löytyneitä viestejä on kuultu todistelutarkoituksessa Katiska-käräjillä kuluvan vuoden aikana.

MTV Uutiset pyysi viestit haltuunsa Helsingin käräjäoikeudesta.

Rikollisten suosima sovellus

Tranberg on lähettänyt paikoin kovaakin kielenkäyttöä sisältävät ääniviestit Telegram-sovelluksella. Käräjäoikeuden materiaaleista ei ilmene, kuinka monelle eri henkilölle viestejä on lähetetty.

Telegram-sovellus nauttii rikollisten suosiota korkealaatuisen tietoturvansa ansiosta.

Ääniviesteissä vilahtelee verkon huumekauppapaikkojen nimiä, kuten Sipulimarket ja AgarthaMarket. Syyttäjien mukaan Katiska-vyyhdin huumeita on kaupattu muun muassa näillä sivustoilla sekä sittemmin viranomaisten sulkemalla Silkkitiellä.

Tranbergin epäillään myyneen eri huumeita ainakin nimimerkeillä Heseispäk ja Hesburgerking.

Faija rahakätköllä

Ääniviesteissä ex-Cannonball-pomo puhuu koordinaateista, “varojen siirtämisestä jemmasta”, “tuotelistauksista” ja  “Tiksin kätkömiehestä”. Tiksi on lempinimi Vantaan Tikkurilalle.

Viesteissä kuullaan myös “faijasta”, joka siirtää “rahoja pois jemmasta”. Epäselvää on, kenen isään sanomassa viitataan.

Viime syyskuun alussa lähetetyssä viestissä viitataan otaksuttavasti Sofia Belórfiin. Ex-pariskunta Belórf ja Ranta-aho otettiin kiinni heinäkuussa 2019. Belórf pääsi piakkoin vapaaksi, mutta Ranta-aho jäi kiven sisään aina kuluvan vuoden kesään saakka.

– En oo kuullut Sofiasta mitään ihmeempää. Oikeus oli antanu kaks viikkoa lisäaikaa tonne Pasilassa pitämiseen. Eli tota, kymmenen päivän päästä varmaan pitäis päästä veke sieltä, Tranberg sanoo.

Neuvoja lakimieheltä

Ennen Espanjassa tapahtunutta kiinniottoaan Tranberg kertoo saaneensa lakimieheltä neuvon, jonka mukaan hänen ei kannattaisi palata Suomeen. Hän oli pakoillut virkavaltaa jo lähes kahden vuoden ajan aiempien rikostensa vuoksi.

Lokakuussa pakomatka tuli päätökseensä.

Tranberg lähti Esteponassa sijatisevasta piilopaikastaan pyörälenkille ja huomasi kadun päässä parkittavan auton, joka lähti liikkeelle.

Hän lähti polkemaan pakoon ja sai karistettua poliisit hetkeksi kannoiltaan. Kun Tranberg pysähtyi Rantabulevardille, hänen ohitseen juoksi lenkkeilijä, jonka korvakuulokkeista kuului kovaa puhetta.

– No jälkeenpäinhän me tiedetään se, että sehän oli poliisi. Kaksi sekuntia sen jälkeen mä olin maassa aivan niin sanotusti vahvassa pyörityksessä metelin säestämänä.

Tranberg kertoi kiinniottohetkestään heinäkuussa MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa. Haastattelussa häneltä kysytään, onko hän huumekauppias.

– En kyllä omasta mielestäni ole huumekauppias. Jos nyt lyhyesti tästä jotain kommentoin, niin en ole syyttäjän kuvaamalla tavalla osallistunut tällaisiin tekoihin, Tranberg vastasi ohjelmassa.

Hän katsoo olleensa korkeintaan “teknistä asiantuntemusta tarjonnut henkilö”.

– Oma näkemys roolistani tässä on se, että en ole osallistunut tällaisiin maahantuontiasioihin enkä toisaalta Suomessa myymiseenkään.

Miljoonat liikkeellä

Sekä Tranbergille että Ranta-aholle haetaan 13 vuoden maksimirangaistusta liudasta törkeitä huumausaine- ja dopingrikoksia. Julkisuuden valokeilaa vältellyt Tranberg vaikeni kuulusteluissa itsepintaisesti, Ranta-aho myönsi valtaosan syytteistä kevättalvella. 

Syyttäjien näkemyksen mukaan kaksikolla on ollut käskyvallassaan neljän, viiden henkilön muodostamat Suomessa toimineet ydinryhmät. Sisäpiiriläiset ovat hoitaneet laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen sekä rahan käsittelyn keskeisimpiä tehtäviä.

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaakin satoja sivuja epäiltyä huumekauppaa koskevaa viestienvaihtoa, tietoa huumeiden verkkotilauksista ja toimituksista, kuvia maastokätköistä ja takavarikoiduista huumeista.

Virkavallan arvion mukaan Katiskavyyhdin huumekaupalla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Katiska-vyyhdin tuomioiden odotetaan tulevan alkuvuodesta. Ensi viikolla jäljellä on enää muutama istuntopäivä, joissa puolustusasianajat pitävät viimeiset puheenvuoronsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja