Mikko Ilonen hämmästelee "tikku-ukkoa", joka muokkasi itsestään huippugolfin puheenaiheen – suomalaisella suosikkinsa Masters-turnaukseen

2:43
Bryson DeChambeaun avauslyönnit hämmästyttävät golfmaailmaa – tässä lähtee ilmoille 350-metrinen hirmudraivi muutaman metrin päähän kupista.

Mikko Ilonen nostaa yhdysvaltalaisen Jordan Spiethin yhdeksi torstaina alkavan golfin suurturnauksen Mastersin ennakkosuosikeista. Laskuista ei voi pudottaa myöskään Bryson DeChambeauta, joka kiinnitti Ilosen huomion jo tämän oman peliuran aikana. 

Spieth, 27, palasi turnausvoittajaksi lähes neljän vuoden tauon jälkeen Texasissa viime viikonloppuna. Kolminkertaisen major-voittajan ura on ollut viime vuosina laskusuhdanteessa, mutta uusi nousukausi on nyt selvästi hyvässä vauhdissa. 

– Spieth on saanut itseään kasattua. Hän on pelannut hyviä kisoja, ja nyt hän voitti vihdoin. Tykkään hänestä pelaajana, sillä hän ei ole sellainen nakuttaja, joka on aina keskellä väylää ja viheriöllä. Hän lyö myös huonoja lyöntejä, ja sitten kun hän loistaa, niin hän upottaa pitkiä putteja. Siinä hänen pelissään tapahtuu paljon lyhyessä ajassa, Ilonen taustoittaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Spiethillä on myös loistava rekordi Augustan legendaarisella kentällä pelattavasta Mastersista. Vuoden 2015 mestaruuden lisäksi hän on ollut kahdesti toinen ja kerran kolmas, ja selvittänyt tiensä joka kerta viikonlopun jatkokierroksille. 

Maailmanlistan ykköspelaajaa ja puolustavaa Masters-mestaria Dustin Johnsonia Ilonen pitää puolestaan isona kysymysmerkkinä. Hän nostaa Spiethin lisäksi yhdeksi ehdokkaaksi australialaisen Adam Scottin, joka voitti Augustassa kahdeksan vuotta sitten. 

Scott on yksi Ilosen edustaman manageritoimiston asiakkaista. Listoilla on kymmenkunta pelaajaa, joista kaksi on suomalaisia, Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen

– Scott on pelannut heikosti, mutta tiedän, että hän on ladannut itseään majoreita varten, jättänyt kisoja väliin ja treenannut.

Eurooppalaisista Ilonen mainitsee muun muassa Lee Westwoodin, jonka "puhti saattoi kuitenkin loppua muutamaan kevään kisaan", kun hän pelasi hyvin muutaman viikon peräkkäin.

– Yksi eurooppalainen, jonka haluaisin nähdä kärjessä, on Tommy Fleetwood. Hänen olisi aika alkaa pärjätä noissakin (majoreissa).

Masters alkaa torstaina ja ratkaiseva 4. kierros pelataan sunnuntaina. 

DeChambeaussa mieletön muutos

Dustin Johnson on edellisen major-turnauksen voittaja, sillä Masters pelattiin viime vuonna poikkeuksellisesti koronapandemian takia vasta marraskuussa. Tätä ennen Bryson DeChambeau valloitti U.S. Openin

Yhdysvaltalaisesta DeChambeausta, 27, on kohistu golfpiireissä viime vuosina. Hän on kerännyt valtavasti lisää lihasmassaa kroppaansa koronapandemian aikana, mikä on tuonut kymmeniä lisämetrejä hänen avauslyönteihinsä. 

Hän pystyy moukaroimaan yli 350-metrisiä draiveja, mikä on herättänyt lajipuritaaneissa myös vastustusta sekä puheita välinekehityksen hillitsemisestä.  

Katso näyte DeChambeaun draivitaidoista pääkuvan videolta!

Huippukisoja tarkkaan seuraava Ilonen nostaa DeChambeaulle hattua. 

– Hän on panostanut kaikkensa pärjäämiseen. Olen pelannut hänen kanssaan silloin, kun hän oli ihan tikku-ukko. Se muutos on ollut mieletön. Sen kuitenkin aisti jo tuolloin, että hän ajattelee pelistä eri tavalla.

– Hän pystyi aiemminkin lyömään pitkälle, se pitkälyöntisyys on ollut hänellä sisällä. Mutta kontrolloimalla svingiään ja tekemistään hän on pitänyt itsensä aisoissa. Sitten hän ajatteli päästää itsensä irti, ja sieltä löytyi tuollaisia mittoja. Hän on tehnyt todella paljon noiden asioiden eteen muuttaakseen peliään. Jotkut näkevät, että hän vain lyö pitkälle, mutta kyllä hänen koko arsenaalinsa on hyvin varma. Se, että tuollaiset draivit pysyvät jossain haarukassa, vaatii todella paljon.

Kriitikoiden puheita DeChambeausta Ilonen pitää turhina. 

– Niin kauan kun on sallitut keinot käytössä, niin miksi ei. Kaikilla on mahdollisuus tehdä samoja muutoksia.

Ilonen ei lähtisi rajoittamaan lyöntien mittoja säätämällä mailoja ja palloja. 

– Näen sen enemmän niin, että pelaajat ovat tulleet fyysisemmiksi. Nykyajan golfari on aika erinäköinen kuin golfari 20-30 vuotta sitten. Kärkiäijät ovat pomminvarmasti nähneet enemmän vaivaa oman hyvinvointinsa ja fyysisyytensä eteen kuin tuolloin.  

"Ei ole poltetta mennä näppejä jäädyttämään"

Ilonen on ainoa suomalaisgolfari, joka on pelannut Mastersissa. Kaksi vuotta sitten uransa päättänyt Ilonen oli mukana Augustassa keväällä 2001 ja 2015. 

Augustan tarunhohtoinen kenttä on tehnyt vaikutuksen myös Iloseen, joka on pelannut siellä kisojen lisäksi kaikessa rauhassa ilman yleisöä. 

– Jos saisin valita, niin nyt menisin pelaamaan kentän yksin. Nautinnon takia. En kaipaa sitä kilpailua enää. 

– Telkkariyleisö muistaa kentästä parhaiten takaysin reiät. Jokainen reikä on yksilönsä, ja ne sitovat kentän yhteen, mutta jos joku osio pitää nostaa esiin, niin väylien 11-16 välinen alue on makeinta, kaikkiaan 14 major-turnausta urallaan pelannut Ilonen selvittää. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ilosen omat pelikierrokset ovat vähentyneet huomattavasti golfuran päättymisen jälkeen. Tulevana kesänä hän arvioi pelaavansa kymmenkunta kierrosta. 

– Esimerkiksi tällä hetkellä ei ole mitään poltetta mennä tuonne näppejä jäädyttämään, urallaan viisi Euroopan kiertueen kisaa voittanut Ilonen nauraa.

Valtaosa Ilosen ajasta meneekin koti-isänä, kun koronapandemia estää matkustelun asiakaspelaajien kisoissa. Lisäksi Ilonen on tehnyt suunnittelufirmansa kanssa yhteistyötä Kytäjä Golfin kanssa.  

– Viimeisen vuoden aikana ei ole käyty muualla kuin laskemassa Lapissa.

– Meillä on uusi vauvakin talossa. Meillä on ollut pari viikkoa kääpiövillakoira, niin olemme vahtineet sitä, Lahdessa perheensä kanssa asuva Ilonen summaa. 

14:08
Mikko Ilonen kertoi golfuransa päättymisestä MTV Urheilun haastattelussa maaliskuussa 2019. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja