Tämä hirviömäinen suoritus on yksi urheilumaailman puhutuimmista – poikkeuksellinen kyky herättänyt myös vastustusta: "Tekee mielipuolisen vaikean asian paremmin kuin kukaan muu"

2:43
Bryson DeChambeaun avauslyönnit hämmästyttävät golfmaailmaa – tässä lähtee ilmoille 350-metrinen hirmudraivi muutaman metrin päähän kupista.

Tiger Woods on seuratuin pelaaja aina, kun yhdysvaltalainen astelee huipputason golfkisaan. Tänään alkavassa Masters-turnauksessa Woodsin maanmies Bryson DeChambeau taistelee kirkkaimmasta valokeilasta legendan kanssa. 

Syy on selvä. DeChambeau on mullistanut nykygolfia hirviömäisillä avauslyönneillään, jotka aiheuttavat hämmennystä jopa ammattilaispelaajissa. 

– Tämä (Augusta National Golf Club) on hänelle huomattavasti helpompi golfkenttä kuin meille muille. Jos puhutaan lyönnin mitasta, vaihtaisin omat avaukseni hänen avauksiinsa mielelläni, DeChambeaun kanssa maanantaina harjoitellut Justin Thomas, maailmanlistan kolmospelaaja, totesi New York Timesin mukaan

Katso näyte DeChambeaun draivitaidoista pääkuvan videolta!

DeChambeau pystyy mättämään tiiltä peräti 400-jaardisia eli noin 365 metrin mittaisia avauslyöntejä. 

Näiden lyöntien taustalla on loistava tekniikka ja viimeistä huutoa olevat välineet, mutta myös DeChambeaun fysiikka. Yhdysvaltalaiseen on tarttunut massaa reilut 15 kiloa viimeisen vuoden aikana – tästä iso osa lihasta. Samalla hänen draiviensa mitta on lisääntynyt 30-60 metrillä. 

Masters-turnauksessa tämä tarkoittaa avauslyöntejä 30-metristen mäntyjen yli, kun DeChambeau hakee mahdollisimman hyviä asemia toiselle lyönnilleen.

DeChambeau antoi suunnitelmistaan tarkkoja esimerkkejä tiistain harjoituskierroksen jälkeen. Täysin ylämäkeen pelattavalla 1. väylällä hän aikoo olla reilussa 50 metrissä noin 350-metrisen avauksen jälkeen. Toisella väylällä, joka on 525 metriä pitkä, hän aikoo lyödä pallon viheriölle rautaseiskalla avauksen jälkeen, kun muut pelaajat joutuvat tekemään kaikkensa väyläpuumailoilla päästäkseen griinille. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ja DeChambeaulla on vielä jokerikortti hihassa. Hän on jo harjoitellut avauksiaan draiverilla, jossa on 48-tuumainen eli noin 122 senttiä pitkä varsi, mikä on sääntöjen yläraja. PGA-kiertueen keskiarvomitta on noin 45,5 tuumaa. 

Pidemmällä varrella DeChambeau saa avauslyönteihinsä vielä lisää mailankärjen nopeutta, ja näin lisää mittaa, mutta myös lyönnin hallintaan tulee lisää haastetta. Lyödessään uudella mailalla DeChambeaun svingissä on ollut nopeutta peräti 230 kilometriä tunnissa. Harrastegolfarilla on vaikeuksia yltää 140 kilometriin tunnissa. 

– Se (uusi draiveri) näyttää todella lupaavalta tällä hetkellä. En odottanut, että olisin saanut sen jo toimimaan, mutta niin siinä kävi. En ole vielä täysin varma pelaanko sillä turnauksessa, DeChambeau kommentoi. 

"Hän on voittamaton"

Entinen ammattilaispelaaja ja nykyään yksityiskohtaisia analyysejä pelisuorituksista sekä huippukentistä tekevä Scott Fawcett pitää DeChambeauta Mastersin ylivoimaisena suosikkina – jos jässikän avaukset vain napsuvat kohdalleen.  

Kenttiä Google Earthin avulla tutkiva ja PGA-kiertueen lyöntidataa tarkasti analysoiva Fawcett on tehnyt yhteistyötä DeChambeaun valmentajan Chris Comon kanssa. Hän jakaa näkemyksiään parhaista pelisuunnitelmista myös muille huipuille korvausta vastaan. Fawcettin tiedot ovat kelvanneet varsinkin huippukiertueen nuoremmalle polvelle.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Fawcett ei yllättynyt, kun DeChambeau valtasi U.S. Openin voiton kuuden lyönnin erolla huippuhaastavalla Winged Footin kentällä syyskuussa. 

– Jos hän tekee hyviä avauslyöntejä, vain muutama pelaaja voi taistella häntä vastaan. Hän ei pysty U.S. Openissa nähtyyn avauspeliin joka päivä, mutta jos hän pystyy siihen (Mastersissa), hän on voittamaton, sillä kenttä kutistuu hänelle niin pieneksi, Fawcett selvittää Reutersille. 

Fawcettin mukaan paras taktiikka Mastersissa, kuten lähes missä tahansa huipputurnauksessa, on avata mahdollisimman pitkälle jopa isolla riskillä ja pelata lähestymislyönnit viheriölle varman päälle. Ja tämän DeChambeau taitaa paremmin kuin kukaan muu. 

DeChambeaun vahvuudet ovat aiheuttaneet myös kritiikkiä siitä, että nykygolf on muuttumassa tylsäksi: pitkä draivi, chippi ja putti. On herännyt puheita siitä, että mörssäriavauksia tulisi alkaa rajoittaa esimerkiksi välineiden kautta. 

Mutta kuten Fawcett huomauttaa, loistokkuus ei tule helpolla. 

– Se, että otat draiverin käteen, lyöt sillä niin kovaa kuin pystyt ja saat pallon lentämään suoraan, on mielipuolisen vaikeaa. Ja tämä kaveri tekee sen tällä hetkellä paremmin kuin kukaan muu tällä planeetalla. 

DeChambeau huomauttaa, etteivät pelkästään hirviömäiset avaukset kanna voittoon Augustassa. 

– Loppujen lopuksi kaikki ratkeaa putteihin ja chippeihin, yksi kisan suosikeista summaa viitaten kentän haastaviin viheriöihin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja