Mikä on oranssi ja maistuu kaikille?

Porkkanaviikkoa vietetään toistamiseen syksyn parhaimpaan sadonkorjuuaikaan lokakuun alussa. Porkkanat tulevat silloin kauppoihin täyteen kokoonsa kasvaneina ja juuri maasta nostettuina, jolloin niiden maku ja ravintoarvot on parhaimmillaan. Porkkanat soveltuvat monenlaiseen ruoanlaittoon leivonnasta laatikkoruokiin. Edullisena ja maukkaana ruoka-aineena niitä kannattaa suosia niin tuoreena kuin kypsennettyinä.

Kotimaiset Kasvikset ry:n porkkanaviikon herkut ovat kohtalaisen helppoja valmistaa ja tarjota. Kevyttä ja herkullista syötävää on esimerkiksi porkkanoista ja broilerista valmistettu mureke. Monet yrttimausteet sopivat yhdisteltäväksi makean porkkanan kanssa. Esimerkiksi rakuuna, kirveli ja timjami sopivat erinomaisesti yhteen porkkanaruokien kanssa. Marinointiin valitaan mielellään miedonmakuinen kasvisöljy, joka vahvistaa niin yrttien kuin porkkanan makuaineita. Esimerkiksi rosmariini ja kylmäpuristettu rypsiöljy sopivat hyvin porkkanoiden marinointiin. Porkkanaruuat kaipaavat seurakseen usein myös tilkan etikkaa tai esimerkiksi sitruunan tai appelsiinin happoisuutta. Makea porkkana muuttuu ruokaisammaksi pienen "terästyksen" avulla.

Paahdetut juurekset maistuvat keitossa

Erilaisista juureksista valmistettu sosekeitto on myös helppoa ja maistuvaa syysruokaa. Tämä ruoka on hyvin pakastettavissa valmiina annoksina, joita voi ottaa sulamaan tarpeen mukaan. Perinteiseen sosekeittoon saadaan lisäaromeja paahtamalla öljyllä sivelletyt juurekset uunissa ennen soseutusta. Sama annos muuttuu jo juhlaruoaksi, kun porkkanakeitto tarjoillaan paahdettujen siitakesienien ja auringonkukan siementen sekä raejuuston kera.

Porkkana päivässä

Porkkana on helppoa ja sopivan kevyttä naposteltavaa, joten niitä kannattaa suosia esimerkiksi ilta- ja välipaloina. Porkkana päivässä piristää ja sen kuidut tekevät vatsalle hyvää. Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat keitettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa. Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita. Porkkana on erityisen hyvä kaliumin ja seleenin lähteenä. Energiamäärä on 36 kcal/100 grammaa, joten porkkana päivässä ei kuormita turhaan päivittäistä energiamäärää.

Makeat porkkanat maistuvat hyvin lapsillekin, ja niitä kannattaakin kuoria valmiiksi odottamaan koulusta palaavia lapsia. Parhaiten ne säilyvät kuorittuina raikkaassa vedessä jääkaapissa. Porkkana on myös hyvä välipala kouluun ja työhön. Silloin se kannattaa pestä ja pakata muovipussiin tai -rasiaan, jotta porkkanan pinta ei kuivu nahkeaksi.

Porkkana-fakta: Suomessa viljellään juureksia noin 2600 hehtaarin alueella. Tästä alasta porkkanaa on vähän yli 60 %. Vuosittainen porkkanan satomäärä on reilu 58 miljoonaa kiloa. Porkkanan suosio on kasvanut selvästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä porkkanaa syödään lähes 9 kiloa henkeä kohden vuodessa. Porkkanan satokausi Suomessa on kesäkuusta lokakuuhun. Syksyn porkkanoita voidaan varastoida aina seuraavaan kesään asti. Kotona porkkanat säilyvät parhaiten muovipussissa jääkaapin viileimmässä osassa. Vuoden 2003 porkkanansato näyttää jäävän noin 15 % pienemmäksi kuin edellisenä vuonna. Syynä tähän on kesän voimakkaat helteet ja syksyn kuivuus. Kotimainen porkkana loppuu ennusteiden mukaan huhti-toukokuussa, jolloin myyntiin tuodaan porkkanaa lähinnä Italiasta ja Yhdysvalloista.

Porkkana-broilerimureke

Porkkana-broilerimurekemassa ei ole aivan yhtä kiinteää kuin perinteinen jauhelihamurekemassa, mutta kiinteytyy uunissa kypsennettäessä jääden herkullisen mehukkaaksi.

350 g broilerin jauhelihaa 5 (n. 300 g) porkkanaa 1 dl korppujauhoja1 dl kermaviili, kevytkermaa, ruoanvalmistuskermaa tai vettä2 kananmunaa1 tl rakuunaa1 tl kirveliä1-2 tl suolaamustapippuria

Kuori ja raasta porkkanat raastimen hienoimmalla terällä. Yhdistä korppujauhot, kermaviili ja porkkanaraaste. Anna korppujauhojen turvota hetki. Lisää turvonneen porkkana-korppujauhoseoksen joukkoon kananmunat sekä kaikki mausteet. Yhdistä massaan lopuksi myös broilerin jauheliha. Sekoita tasaiseksi. Muotoile murekemassa voideltuun pitkulaiseen tai soikeaan uunivuokaan kostutetuin tai öljytyin käsin. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Rosmariinimarinoidut porkkanat 500 g porkkanoita 1 sipuli3 dl vettä0,5 dl sokeria1 tl suolaa 1 oksaa tuoretta rosmariinia (appelsiinin kuorta)1 dl appelsiinin mehua 0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä rouhittua mustapippuria (tuoretta rosmariinia)

Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Kuori ja viipaloi myös sipuli renkaiksi. Laita porkkanat ja sipulit kattilaan ja lisää vesi, sokeri, suola, yksi oksa tuoretta rosmariinia sekä halutessasi raastettua appelsiinin kuorta. Sekoita hieman ja laita kansi päälle. Keitä porkkanoita liemessä kannen alla, kunnes ne ovat vielä napsakoita.Anna hieman jäähtyä ja poista rosmariininoksa. Lisää appelsiinin mehu ja öljy sekä tuoretta rosmariinia. Laita purkkeihin ja jääkaappiin maustumaan vähintään vuorokaudeksi. Porkkanat säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Vinkki: Porkkanat sopivat lisäkkeeksi broilerille, rasvaisemmalle lihalle tai vaikkapa gratinoidulle vuohenjuustolle.

Paahdettu porkkanakeitto(4-5 annosta)

Juuresten paahtaminen tuo jo tuttuun keittoon uuden vivahteen. (yhteensä litra pilkottuja kasviksia)

1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 keskikokoinen palsternakka 4 porkkanaa 2 jauhoista perunaa pala selleriä 2 rkl öljyä suolaa ja pippuria ripaus muskottia 1 l kasvis- tai kanalientä1-2 tl valkoviinietikkaaPinnalle: paahdettuja sieniä ja auringonkukansiemeniäraejuustoa

Kuori ja paloittele kaikki kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Sivele kasviksia öljyllä ja mausta suolalla, pippurilla sekä muskotilla. Paahda kasviksia uunissa 225 asteessa 30-60 minuuttia (kasvisten koosta riippuen), kunnes ne ovat kypsiä.Laita kuumat kasvikset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Kaada päälle osa kuumasta kasvisliemestä ja soseuta. Lisää loput liemestä. Mausta vielä tilkalla viinietikkaa ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keiton kanssa kuivalla paistinpannulla paahdettuja sieniä ja auringonkukansiemeniä. Keiton päälle sopii nokare raejuustoa.

Lue myös:

    Uusimmat