Mainos

Mikä muutos puolessa vuodessa! Beetasalpaajat paransivat Danielin silmää uhanneen kasvaimen

2:05

Lasten hemangioomien eli mansikkaluomien hoidossa on saatu viime vuosina rohkaisevia tuloksia beetasalpaajilla. Hemangiooma on lasten yleisin hyvänlaatuinen kasvain. Seurasimme yli puolen vuoden ajan, kuinka hoito tehoaa Daniel-vauvaan.

Tapaamme Daniel Väänäsen ensimmäistä kertaa toukokuun lopussa Lastenklinikalla. Hän on kolme kuukautta vanha ja aggressiivisesti kasvanut hemangiooma uhkaa silmää. 

– Daniel oli viikon vanha hemangiooman ilmestyessä. Emme miettineet tarkemmin, kuin että jokin punainen alue siihen on ilmestynyt, kertoo Danielin äiti Päivi Väänänen.

Näin pienellä lapsella hemangiooman hoito aloitetaan sairaalassa. Danielille annettava lääke on nimeltään Atenolol. Se sekoitetaan maitoon ja syötetään ruiskulla kerran päivässä.

– Aluksi otettiin sydänkäyrä ja varmistettiin, että lääkitys voidaan aloittaa. Sitten mittailtiin verenpainetta ja pulssia. Äsken Daniel sai ensimmäisen lääkeannoksen ja nyt odotellaan, Päivi Väänänen hymyilee ja silittää poikansa hiuksia. 

Väänänen myöntää, että suuri punainen kasvain kasvoissa sai pohtimaan pojan tulevaisuutta myös muuten kuin silmän kannalta.

– Itseä se ei haittaa eikä sitä aina muistakaan, mutta mietin rikkoutuuko iho siitä kohtaa. Entä, kun Daniel on vanhempi ja koulussa? Miten siellä muut lapset suhtautuvat?

Odotukset ovat lääkkeen aloituspäivänä korkealla.

– Toivon ennen kaikkea, että turvotus lähtisi pienenemään. En tiedä, miten nopeasti tämä punainen alue lähtee, mutta kunhan turvotus laskisi, Väänänen toivoo.

Lääke löytyi sattumalta

 Paikalle tulee erikoislääkäri Päivi Salminen, jolla on pitkä kokemus hemangioomien hoidossa.

– Daniel olisi hyvä syöttää kolmen tunnin välein, ja sitten katsotaan verensokeri. Jos kaikki arvot ovat ihan hyvät, niin huomenna tuplataan annos, Salminen kertoo hoidon etenemisestä.

Hemangiooma on hyvänlaatuinen verisuonikasvain.

– Jostain tuntemattomasta syystä verisuonen sisäpinta alkaa kasvamaan villisti. Ei tiedetä lähteekö se olemassa olevista suonista vai syntyykö siinä ihan uusia verisuonia. Hemangiooma yleensä ilmestyy 2-6 viikon iässä, Salminen sanoo.

– Villeintä kasvu on noin 4 kuukautta, mutta infantiili hemangiooma voi kasvaa ihan tuonne vuoden ikään asti. Sitten se, edelleenkin tuntemattomasta syystä, lähtee itsestään surkastumaan. Surkastuminen voi jatkua jopa 12 vuoden ikään asti. Puolella potilaista hemangiooma on täysin kadonnut 5 vuoden ikään mennessä.

Beetasalpaajista tuli hemangioomalääke sattumalta.

– Ranskassa Bordeauxin lastensairaalassa oli hoidossa hemangioomapotilaita, jotka saivat kortisonia. Se oli aikaisemmin ensisijainen lääke hemangioomien hoidossa. Heille tuli sydänongelmia, minkä takia aloitettiin propranololi ja sitten huomattiin, että näiden potilaiden hemangioomat lähtivät pienemään, Päivi Salminen kertoo.

Mullisti hoidon

Beetasalpaajat ovat mullistaneet lasten vaikeiden hemangioomien hoidon. Lääkkeet otettiin käyttöön Lastenklinikalla vuonna 2008 ja tähän mennessä beetasalpaajilla on hoidettu yli sata lasta. Suurimmalla osalla hoitotulos on hyvä tai erinomainen.

– Yksi teoria on, että beetasalpaajat laskevat painetta. Paine verisuonissa kiihdyttää kasvua. Monta muutakin teoriaa on, eikä ihan tarkkaan tiedetä, mikä tässä vaikuttaa, Salminen kertoo.

Lääkeen vaikutus voi näkyä jo vuorokauden sisällä.

– Esimerkiksi eräällä lapsella oli hemangiooma, joka ahtautti hengitysteitä. Kun propranololi aloitettiin, niin vuorokauden kuluttua hänen hengitysäänensä oli normaali ja kolmen päivän päästä tähystystulos oli täysin muuttunut, Salminen kertoo lääkkeen nopeasta vaikutuksesta.

Mitä aikaisemmin hemangioomaa ryhdytään hoitamaan, sitä parempi. Yleensä hoito aloitetaan imeväisikäisillä, mutta myös 2-3-vuotiaiden hemangioomia on hoidettu beetasalpaajilla.

– Kannattaa selvittää ultraäänellä, kuinka paljon kasvaimessa on verenkiertoa jäljellä. Joskus voi olla, että hemangiooma on lähtenyt jo parantumaan niin, ettei siellä ole juurikaan verisuonia vaan rasvaa jäljellä. Jos siellä on selvästi verenkiertoa, niin kannattaa kokeilla. Isommalla lapsella lääkettä ei tarvitse aloittaa sairaalassa..

Lastenklinikalla beetasalpaajat otetaan käyttöön, mikäli verisuonikasvi uhkaa elintä tai elintoimintoja.

Hoidetaanko hemangioomia Suomessa koskaan pelkästään ulkonäöllisistä syistä kuten esimerkiksi Saksassa?

– Arvelen, että on jo hoidettu. Voi olla, että eri paikoissa on erilaisia indikaatioita. Nämä ovat kuitenkin lääkkeitä, jotka vaikuttavat moniin paikkoihin elimistössä, Salminen muistuttaa.

– Meillä on yksi potilas, jolla ei aloitettu hoitoa, koska tiedettiin, että hänellä on verensokerin kanssa ongelmia. Parilla muulla lapsella oli vastasyntyneenä verensokerin laskua propranololiin liittyen, mutta myöhemmin lääke voitiin aloittaa heilläkin.

Huikea tulos puolessa vuodessa

Tapaamme Danielin uudestaan joulukuussa. Muutos hemangioomassa on huomattava.

– Lääkitys oli hyvä aloittaa, koska kasvain alkoi selvästi pienentämään silmärakoa ja häiritsemään silmää. Nyt patti on poissa, haavaumat eivät enää uhkaa ja se on niin kaukana silmästä, että sen ei enää pitäisi aiheuttaa mitään haittaa, Päivi Salminen sanoo ja painelee hemangioomaa.

– On ihan mahdollista, että tähän ei jää mitään arpea. Voi olla, että jää vähän eri värinen ihoalue tai vähän ohuempi ihoalue. Osa hemangioomista häviää ihan kokonaan, mutta osalla jää pieni muutos siihen paikallisesti.

Daniel heittelee tyytyväisenä palloa. Kymmenkuukautinen ei tule kasvaessaan muistamaan mitään suuresta hemangioomasta kasvoissa.

– Olen tosi tyytyväinen. Se oli niin muhkea ja meinasi häiritä silmän avautumista, että kyllä tämä on onni, että on näinkin hyvin laskenut. Ihokin menee koko ajan normaalimmaksi, iloitsee Päivi Väänänen.

Danielin lääkitys lopetetaan pikkuhiljaa ensi vuoden alkupuolella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.