Mainos

Mihin läski katoaa, kun laihdut? Tieteellä on vastaus tähänkin!

Minne ylimääräinen rasva oikein katoaa, kun ihminen laihtuu?

Sanonnat ”rasva palaa pois” tai ”rasva muuttuu lihakseksi” eivät pidäkään täysin paikkaansa. Rasva ei muutu energiaksi tai lämmöksi.

Eli mihin läski katoaa? Todellisuudessa läski hengitetään ulos. 

Kun ihminen laihtuu, rasva haihtuu kehosta ilmaan ulos hengitettynä hiilidioksidina. Läski ei niinkään katoa mihinkään, vaan se ikään kuin muuttaa muotoaan.

Laihtuessa kehon rasvamolekyylit hajoavat hapen vaikutuksesta. Jokaista laihdutettua kymmentä kiloa kohti täytyy hengittää 29 kiloa happea –  ja tällöin ulos hengitetään 28 kiloa hiilidioksidia.

Jopa yli 80 prosenttia poltetusta rasvasta poistuu hiilidioksidina uloshengittäessä. Vetenä – hikenä, virtsana, kyynelinä ja muina kehon nesteinä – loput 16–20 prosenttia.

Mutta voiko ylimääräiset kilot vain hengittää ulos? Vastaus on ei. Oikea hengitystekniikka auttaa minimoimaan lihasten väsymisen ja parantaa urheilusuoritusta. Syvään hengittely ei kuitenkaan karista kiloja: sinun yksinkertaisesti tulee harrastaa liikuntaa muuttaaksesi rasvan hiilidioksidiksi.

1:29

Muista: onnistunut painonpudotus on fyysisen aktiivisuuden, ylensyönnin välttämisen ja terveellisen ruokavalion tulosta.

Miksi lihomme takaisin?

Söitkö tänään berliininmunkin, mutta jätit lenkin välistä? Silloin energian saanti ylittää kulutuksen. Ylimääräinen energia varastoituu rasvakudokseen. Rasvasolut kykenevät varastoimaan rasvaa suuriakin määriä ja paisuvat. Se näkyy lihomisena.

Kun ihminen laihtuu, rasvasolut eivät itsessään katoa mihinkään, vaan ne tyhjenevät rasvasta. Mutta jos ne ovat aiemmin paisuneet isoiksi, ne paisuvat herkästi myös uudelleen – siksi etenkin suurissa painonpudotuksissa onnistuneet lihovat herkästi takaisin samoihin vanhoihin mittoihin.

Haaveiletko painonpudotuksesta? Katso mainiot treenivinkit:

1:46
.

1:59

Lähteet: Life Hack, Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.